Læsetid: 13 min.

Under familiens radar

Da Arman mødte Maryam, blev det ikke kun begyndelsen på et kæresteforhold. Det blev også begyndelsen på flere års flugt. Her fortæller Arman om angsten for at blive opsporet af et af de store familienetværk, som hjemsøger kvinder på flugt fra æresrelaterede konflikter
Vi var forelskede, vi ville stifte familie. Et krisecenter kunne ikke tilbyde hende andet end en varm seng. Hun var skrøbelig og bange, husker Arman om tiden efter Maryams flugt

Vi var forelskede, vi ville stifte familie. Et krisecenter kunne ikke tilbyde hende andet end en varm seng. Hun var skrøbelig og bange, husker Arman om tiden efter Maryams flugt

Ulrik Hasemann

7. marts 2015

Hvad fanden har jeg gang i? Arman skævede til den forslåede kvinde på passagersædet og satte kurs mod politistationen.

Adrenalinen pumpede i kroppen på ham. Det havde kun taget dem et par minutter at tømme lejligheden for Maryams vigtigste ting, for de anede ikke, hvornår hendes mand ville komme hjem. Nu lå det hele i to affaldssække på bilens bagsæde.

Natten forinden havde Maryams brødre og mand, som hun ville forlade, tæsket hende igen. Nu var Arman fast besluttet på at melde dem til politiet.

»Maryam var gul og blå i ansigtet. Og jeg anede ikke, hvad jeg havde rodet mig ud i.«

Dengang vidste Arman kun, at han var nødt til at hjælpe kvinden, han et halvt år forinden havde forelsket sig i. I dag ved han, at deres køretur sammen til politistationen den varme sommerdag var begyndelsen på flere år præget af afmagt, frustration og frygt for at blive fundet af hendes familie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Christensen
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Anne Eriksen
  • Bente Simonsen
  • Steffen Gliese
Henrik Christensen, Robert Ørsted-Jensen, Anne Eriksen, Bente Simonsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Her var et sted, hvor hån, spot og latterliggørelse ville kunne gøre lykke! Udæsk æresbegreber, der er æreløse.

Henrik Christensen, Preben Haagensen, Jens Christensen, lars abildgaard og Birgitte Gøtzsche anbefalede denne kommentar
Benny Pedersen

Peter Hansen,
Det er jo nøjagtig samme gryde denne bagstræberiske "ære" kommer fra; religiøs fundamentalisme og værn om traditioner fra tider hvor mennesker var ejendom eller værre.

Robert Ørsted-Jensen, Mads Berg, Preben Haagensen, Jakob Silberbrandt, Morten Pedersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det har intet med religiøs fundamentalisme at gøre, det er regionale traditioner, på tværs af konfession, hvad der jo også fremgår tydeligt af pigens kristne baggrund.

Ole Meyer, Aferdita Muja, Einar Carstensen og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar

Peter.
"Af hensyn til deres sikkerhed er steder, datoer og andre detaljer udeladt."
Hvad med kristne baggrund?
Ellers har du du nok ret.

Jens Christensen

Jeg undrer mig over, at en (i alt fald til tider) kritisk avis som Information ukritisk overtager og videreformidler et æresbegreb, som intet har med ære at gøre, men med magtudøvelse og undertrykkelse.
- En kritik af det i artiklen omhandlede 'æresbegreb' ville være på sin plads. - Man kunne f.eks. sætte Georg Metz på sagen! Han ville næppe falde for denne (trods almindelige) fordrejede brug af æresbegrebet.

Steffen Gliese

Erik Hansen: "Maryam kom til Danmark med sin kristne familie fra Mellemøsten som spæd. Da hun var 18 år, blev det besluttet, at hun skulle giftes med en mand fra familiens omgangskreds. Maryam storsmiler på billederne fra bryllupsfesten."

Steffen Gliese

Jo, men de er anderledes religiøse end muslimer. Til gengæld er kristne fra forskellige lande i Mellemøsten måske mere enige med deres muslimske landsmænd om, hvad der er god opførsel, end de er det med nordiske folkekirkekristne, der mest af alt lever med Pauli ord "synd modigt". Det har således ikke så meget med tro at gøre, hvad Maryam var udsat for , men med kultur i et patriarkalsk samfund.

Jens Christensen, Aferdita Muja, Einar Carstensen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar