Læsetid: 3 min.

At kæmpe for fædrelandet

Det er tyk patriotisme, en lille smule utilsigtet racisme og en kærlighedshistorie uden kys og kærtegn. Men det er også historien om Burmas uafhængighed fra kolonimagten Storbritannien, set fra et burmesisk perspektiv. Klassikeren ’Elskede land’ er for nylig blevet oversat og udgivet på engelsk
21. marts 2015

Det er ikke så ofte, at burmesisk litteratur bliver oversat til engelsk, og det er ærgerligt. Der er en solid fortælletradition i landet, og historier, noveller, romaner og digte er ofte lærerige for udenforstående. Forfatteren Khin Swe Oo, født i 1932, er en af landets flittige litterære stemmer og stadig aktiv. I februar udkom hendes moderne klassiker Elskede land på engelsk. Den handler om to unge piger og deres oplevelse af tiden under den japanske besættelse af landet (1942-1945), opgøret med kolonimagten Storbritannien, og uafhængigheden i 1948.

Det er en god bog. Der er blot en ting, som læseren skal acceptere for at kunne nyde den: Set med vestlige øjne er bogen naiv og gennemsyret af gammeldags værdier. Hovedpersonen, pigen Htwe, bryder sig ikke om sin venindes lærer, fordi læreren er inder. »Den halvblodskvinde bor i vores land og taler dårligt om burmesere,« siger hun rasende i starten af bogen. Familiens overhoved, Htwes far, er en mand af få ord, men med stor autoritet, mens moderen er en omsorgsfuld og evigt bekymret figur. Brødrene i familien drager begge i krig, mens Htwe og hendes veninde Mi, omhygggeligt skifter blomsterne i deres hår ud, så de passer til årstiden. Veninden Mi forelsker sig i den ene bror, og den hede kærlighedshistorie når klimaks, da hun tager mod til sig og giver broderen sit lommetørklæde. Det skammer hun sig dybt over – var hun for frembrusende? Var det upassende, sådan at give den unge soldat et lommetørklæde?

Historisk fiktion

Det afspejler imidlertid både tiden – bogen er oprindeligt skrevet i 1961 – og giver et indblik i traditionelle, burmesiske værdier: Familielivet med de opdelte kønsroller, soldaten som heltemodig frihedskæmper, kvinder som sky, blomsterelskende yndigheder og et underliggende, nationalistisk element, der indimellem manifesterer sig som racisme.

Det er mere konservativt end de fleste vestlige læsere er vant til, men det betaler sig ikke desto mindre at læse videre.

Elskede land er delvist fiktiv, men den skildrer faktiske, historiske begivenheder, og her er der værdifulde betragtninger at hente:

Da Japan trækker sig ud af Burma i 1945, tager familien ud og fejrer det i hovedstaden Yangon. Men snart efter mærker de, at uafhængighed ikke nødvendigvis er lig med fremgang:

»Vores levestandard er faldet. Vi kan ikke få sukker eller mælk. Den uafhængighed, som vi har fået midt i, har ingen værdi for os,« sukker moderen i familien, mens hendes veninde til familiens forargelse mener, at det ville gavne Burma, hvis briterne igen overtog styringen af landet – hvilket de også kortvarigt gjorde, indtil Burma fik sin endelige uafhængighed den 4. januar 1948.

Den ældste bror tager allerede i 1942 til Japan for at blive trænet som soldat. Hans gruppe består af flere velkendte navne: Han slås side om side med folkehelten Bogyoke Aung San, stifter af Burmas kommunistparti og far til demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi.

Også ekspremierminister Ne Win, der sammenlagt var statsleder for Burma i 26 år, kæmper sammen med broderen i gruppen af unge soldater.

I (fiktive) breve hjem til familien beskriver broderen blandt andet de to revolutionære og deres handlinger både på slagmarken og over for de andre soldater, og på den måde får læseren fortællingen om ungdomslivet for to vigtige personer i Burmas nyere historie.

Broderen fortæller også om gruppens tanker omkring den politiske situation, Burmas forhold til både Japan og Storbritannien og forholdet til overmagterne. Og det er lidt anderledes end det, de vestlige historiebøger beskriver:

»Premierminister Winston Churchill er ligeglad med vores uafhængighed. Han er måske en verdenskendt statsmand, men hans attitude over for Burma er snævertsynet,« lyder broderens skudsmål af den britiske politiker.

Elskede land er en anderledes beskrivelse af en velkendt historisk periode – kolonitiden i Burma – og alene derfor er dens til tider lidt tykke familieidyl værd at tage med. Derudover er det en sød historie om den lille familie, om de to unge piger, om sønnerne, der drager i krig og om ældstebroderen, der altid bærer et lille lommetørklæde nær sit hjerte – for selvfølgelig er kærligheden fra veninden Mi gengældt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu