Læsetid: 7 min.

Den store midtjyske nervetest

Det er nu, FC Midtjylland skal bevise, at de kan forvandle sig fra de evige toere til et mesterhold
Tættere på. Det lignede den perfekte søndag for FC Midtjylland sidste weekend. FC København fejlede og Randers FC fejlede. Men midtjyderne fik ikke udnyttet overtal og 1-0-føring ude mod Brøndby, men kom med 1-1 alligevel tættere på guldet.

Tættere på. Det lignede den perfekte søndag for FC Midtjylland sidste weekend. FC København fejlede og Randers FC fejlede. Men midtjyderne fik ikke udnyttet overtal og 1-0-føring ude mod Brøndby, men kom med 1-1 alligevel tættere på guldet.

Niels Meilvang

7. marts 2015

Tror man, at det danske mesterskab i år bliver afgjort af spørgsmålet om, hvem der har det bedste mandskab, kan man godt tro om igen. Dén sag er sådan set afgjort. Det bedste fodboldhold i Danmark residerer på den midtjyske hede. Mesterskabets placering afhænger udelukkende af, om midtjyderne har den mentale styrke til at køre guldet hjem fra spids; en bedrift, der er langt sværere, end det umiddelbart ser ud til.

I sportspressen er der blevet gjort meget ud af, at midtjyderne efter seneste runde i superligaen råder over et forspring på ni point i forhold til deres nærmeste rivaler i ligaen.

Ni point er imidlertid ikke alverden, når vi taler om guldræset i en liga, hvor hver sejr giver tre point. Snubler man blot nogle få gange, er rivalerne pludselig helt tæt på igen. Og presset vokser med hvert point, modstanderne nærmer sig.

Det kan både Brøndby og FC København tale med om. Begge klubber har tidligere sat større forspring over styr.

Derfor er det af mindre betydning, om FC Midtjylland har et forspring på otte, ni eller 10 point. Spørgsmålet er, om midtjyderne har nerverne til at køre mesterskabet i mål.

De nerver, der svigtede dem sidste år.

Har aldrig vundet

Med tre runder igen af sæsonen 13-14 lå FC Midtjylland på førstepladsen og styrede mod Danmarksmesterskabet. Spillerne fra heden havde i fjerdesidste spillerunde kørt en rutinesejr hjem mod FC Vestsjælland, mens FCK havde spillet uafgjort i Parken mod Brøndby, og de nærmeste guldrivaler fra AaB havde lidt et choknederlag på hjemmebane til Esbjerg.

Guldmedaljerne var på vej til Herning.

Og så meldte gummibenene sig.

I de tre sidste kampe høstede midtjyderne ikke ét eneste point. Klubben gik spillemæssigt i sort og dumpede fra duksepladsen helt ned som nummer tre – hvilket i øvrigt også betød, at man gik glip af de kvalifikationskampe til Champions League, som man som minimum havde sat næsen op efter. Dem snuppede FCK, der løftede sig op på andenpladsen i allersidste spillerunde.

Dét forløb understreger en gammelkendt sandhed i fodbold: Det første trofæ er altid det sværeste. Der er en kæmpe forskel på de fodboldhold, der er vant til at vinde trofæer, og de hold, der aldrig har prøvet det.

Og FC Midtjylland hører til den sidste kategori. Klubben har siden sin oprettelse i 1999 aldrig vundet noget. Den har været lige ved og næsten flere gange, hvilket to andenpladser og fire tredjepladser i Superligaen samt fire tabte pokalfinaler vidner om. FCM er det hold, der har deltaget i flest pokalfinaler uden at vinde. Men den psykologiske barriere, der adskiller vinderholdene fra rosset, har klubben fra heden aldrig gennembrudt.

Det er man naturligvis også godt klar over i FC København. Og her satser man på, at sidste sæsons afsluttende kollaps har aflejret en psykologisk blokering hos midtjyderne, som kan udnyttes – ikke mindst hvis den bliver italesat af medierne.

Ordkrigen

Derfor sendte københavnerne i optakten til forårssæsonen deres tekniske direktør, Johan Lange, i felten for at praktisere det, som englænderne kalder mind games – altså forsøget på at destabilisere en rival før et afgørende kampforløb.

Og Johan Lange leverede varen i form af dette citat til Tipsbladet:

»Vi ved godt, at vi er et stykke efter FC Midtjylland (…) men vi er klar, og vi vil jagte dem, til den sidste mulighed er væk. Det må også spille ind hos Midtjylland, når vi kommer nærmere, at de før er snublet, når tingene blev skrappe.«

»De har været i flere pokalfinaler uden at vinde, de har endnu ikke vundet et mesterskab, og sidste år røg de ned på andenpladsen efter at have ført længe – for så til sidst at ryge helt væk. Det må være de mekanismer, der går i gang hos dem, når vi nærmer os. Otte point er hentet tidligere i historien, så vi glæder os til at komme i gang.«

Set i international sammenhæng er den udtalelse et forholdsvis uskyldigt forsøg på at lægge et psykologisk pres på et førerhold. Langt værre ordkrige bliver udvekslet mellem topklubberne ude i de store europæiske ligaer.

Men alligevel var reaktionen fra FC Midtjyllands sportslige direktør Claus Steinlein helt oppe i det hysteriske felt:

»Jeg tager det som udtryk for, at FCK er en presset klub med det klart største budget,« hvæsede han. »Men de har desværre underpræsteret de sidste to sæsoner. Deres træner kommer med to fyringer i bagagen, og de er blevet tævet ud af Europa League, så det næsten var pinligt. Jeg tror, de har glemt, hvordan det er at vinde og ligge nummer et, og derfor forsøger de at tale sig selv op og andre ned.«

Steinlein ville gøre sig selv og sin klub en tjeneste ved at tage lidt mere afslappet på tingene. Det ligger i sagens natur, at FCK vil forsøge at hyle sine nærmeste rivaler ud af den. Og den slags provokationer må man kunne håndtere, hvis man vil være topklub herhjemme.

Desuden har Steinlein heller ikke særligt meget at være nervøs for – i hvert fald ikke hvis hans sortklædte aktører spiller op til deres sædvanlige niveau. Midtjyderne har landets stærkeste trup. Og den blev henover vinter forstærket via en proces, der illustrerer de nye arbejdsmetoder, som klubejer Matthew Benham har bragt med sig til klubben.

Benham er en engelsk mangemillionær, der har skabt sig en formue på at være rigtig, rigtig dygtig til at forudsige resultatet af fodboldkampe. Han startede sin karriere som børsmægler i Londons finansdistrikt, City. Men i starten af 00’erne skiftede han den nålestribede tilværelse ud med livet som professionel gambler.

Han udviklede et kompliceret – og hemmeligt – sæt af analyser og strategier, der hjalp ham til at gennemskue de skjulte mekanismer, der afgør sportskampe over hele verden. Og systemet viste sig at være så succesfuldt og indbringende, at han i løbet af få år kunne starte sit eget firma, Smartodds, hvor en stab på omkring 80 statistikere og analytikere hver dag bruger hans værktøjer til at levere research om fodbold for bookmakere, professionelle gamblere og myndigheder i hele verden.

Samtidig har Benham også brugt sine analysemetoder til at beregne, hvordan FC Midtjylland skal agere på spillermarkedet.

Helt konkret er det sket ved, at Benham og hans folk har analyseret ulvenes mandskab og identificeret de positioner, hvor der har været behov for forstærkning.

Derefter har de kørt alle potentielle spilleremner gennem Benhams regnemaskiner og udplukket de aktører, der producerede de bedste tal.

Latterligt, men ...

Dette er fodboldanalyse i sin reneste form – fuldstændig renset for enhver form for følelse, mavefornemmelse og instinkt. Midtjydernes indkøb er udelukkende sket på baggrund af de statistiske formler, Benham bygger sin succesfulde sportsanalyse-virksomhed på.

For eksempel blev den iltre østrigske angriber Martin Pusic ifølge B.T. hentet hos Esbjerg i januar-transfervinduet, fordi Benhams beregninger viste, at FC Midtjylland uden ham ville have 79 procents chance for at vinde Danmarksmesterskabet, mens ulvenes guldchancer med Pusic på holdet ville stige til 99 procent!

For en udenforstående virker det tal jo latterligt. Hvordan kan man have 99 procents chance for at vinde noget som helst i fodbold?

Men midtjyderne og deres engelske ejer tror på statistikkerne. Og man må i hvert fald medgive dem, at deres metode har hjulpet dem til at foretage to markante forstærkninger af truppen. For hvis FCM havde visse svagheder i deres besætning før jul, så var det i form af en middelmådig målmand og manglende konkurrence til Morten ’Duncan’ Rasmussen i frontkæden.

Begge dele blev adresseret i form af indkøbet af den svenske landsholdsreservekeeper Johan Dahlin og Martin Pusic, og ulvene står nu med Danmarks mest komplette trup. Der er konkurrence på alle pladser, og der er dækket af i forhold til skader hos samtlige nøglespillere.

Det er ikke mangler i spillertruppen, der forhindrer dem i at tage guldet i år!

Hvad midtjyderne nu skal bevise er, at de kan transformere sig fra de evige toere til et mesterhold. At de råder over en vinderkultur, der gør dem i stand til at holde føringen i Superligaen helt frem til sidste spillerunde i juni.

Det bliver ikke nødvendigvis nogen nem opgave, for midtjyderne råder – i modsætning til forfølgerne fra FC København – stort set ikke over nogen, der har prøvet at vinde noget som helst. De ved ikke, hvad det vil sige at skulle håndtere det pres, der kommer, når man skal sætte de sidste, afgørende point på kontoen. Det skal de lære. Og bedre klubber end dem har fejlet i denne fase. For eksempel de ellers sejrsvante superstjerner fra Manchester United, der tilbage i 2012 formøblede et forspring på otte point i løbet af de sidste seks runder af Premier League og endte med at måtte se rivalerne fra Manchester City løbe med guldet.

Selv de bedste kan snuble på opløbsstrækningen.

FC Københavns opgave er ganske enkel. Løverne fra Østerbro skal sørge for at komme så tæt på midtjyderne, at de kan kapitalisere på et FCM-sammenbrud i slutfasen. Her er ni point nok for meget at hænge efter. Men hvis københavnerne kan få sneget sig inden for 4-5 points afstand af førerholdet, vil de være perfekt positionerede til at drage fordel af midtjyske gummiben til allersidst.

Objektivt set må midtjyderne dog betragtes som klare guldfavoritter. De har indtil videre spillet en nærmest fejlfri sæson. Deres gennemsnitlige pointhøst er tårnhøj. Og de smider stort set ikke nogen dumme point. De virker langt mere klar, både mentalt og sportsligt, end de var på samme tidspunkt sidste år. Og der er lagt op til den kæmpe udfrielse, som det utvivlsomt vil være for alle med tilknytning til klubben på heden, hvis de endelig – endelig – vinder et trofæ.

Først skal de dog lige gennem den periode, som Manchester Uniteds legendariske manager Alex Ferguson kaldte squeaky bum time med henvisning til den pivende lyd, det giver, når trænerens rastløse bagdel rokker frem og tilbage på udskiftningsbænken i sæsonens sidste, nervepirrende opgør.

Der vil være mange rastløse bagdele i sæderne på MCH Arena i Herning i de kommende måneder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu