Læsetid: 57 min.

Tiden er kommet

Det kom bag på mange, da kurderne blav spydspids for modstanden mod Islamisk Stat i slaget om den syriske by Kobane. Men for kurderne i såvel Danmark som i resten af Europa blev Kobane en anledning til at rejse sig og samles om kærligheden til deres folk og den fængslede leder Abdullah Öcalan
Moderne Tider
28. marts 2015
Zana Vesterholm, 25, studerende, Albertslund:Det essentielle for mig er kampen for et frit Kur­distan.  Jeg gør alt for at holde de kurdiske værdier i live, så de ikke bliver glemt i undertrykkelsen.

Zana Vesterholm, 25, studerende, Albertslund:

Det essentielle for mig er kampen for et frit Kur­distan.  Jeg gør alt for at holde de kurdiske værdier i live, så de ikke bliver glemt i undertrykkelsen.

Jakob Dall

Kapitel 1: Heval Demhat aflægger rapport

Mange danske kurdere kan ikke sove om natten. Andre har svært ved at få sig selv til at spise. Islamisk Stats angreb på den syriske grænseby Kobane har varet 55 dage, og de danske kurdere kan ikke holde ud at se deres folk dø. På arbejdet og i skolen flyver tankerne.

Men der er fuld koncentration denne novemberaften, hvor Enhedslistens Nikolaj Villumsen holder foredrag i Dansk-Kurdisk Kulturcenters lokaler på Retortvej i Valby.

Fra de fyldte stolerækker til bagest i lokalet, hvor folk står op langs væggene, lyttes der opmærksomt til Nikolaj Villumsens beretninger om de nyetablerede flygtningelejre i Tyrkiet, han netop har besøgt nær grænsen til Syrien.

Abdullah Öcalan, den fængslede leder af Kurdistans Arbejderparti, PKK, ser til fra et portræt på væggen. Den kraftige mand har sit karakteristiske, brede overskæg og det samme faste blik som sovjettidens revolutionshelte.

»I skal sprede budskabet hver dag. Kurderne har brug for vores solidaritet,« siger Nikolaj Villumsen om flygtningene og om de kurdiske rebellers kampe mod Islamisk Stat i Kobane.

»At gå til demonstrationer er bare ikke nok for mig,« udbryder en ung kvinde på tredje række. »Jeg har brug for at gøre mere!«

Fra en af de bageste stolerækker rejser en ung mand i en grøn skjorte sig op. Folk vender sig på stolene. Han folder et stykke papir ud og begynder. Det korte sorte hår falder lidt til den ene side. Hans ansigt er smalt, han har skægstubbe, og øjnene er store og klare. Dagen forinden har han selv været ved grænsen, og nu aflægger han rapport. Den lyse stemme ryster, knækker næsten.

»Danske kurdere bør tage ned og hjælpe til i flygtningelejrene,« siger han. Papirlappen sitrer i hans venstre hånd, den højre mangler; han er født uden. Den stumpe arm hviler i skjorteåbningen. Han taler videre. Om den kurdiske kvinde, han mødte nær grænsen til Syrien, hvor det tyrkiske militær nægtede kurderne at krydse over for at kæmpe sammen med deres brødre mod Islamisk Stat.

»Det tyrkiske militær skød hende. Kuglen gik ud gennem hendes højre øje,« fortæller han.

Hvad hans ærinde i grænseområdet var, nævner han ikke for tilhørerne.

Få dage forinden, mens han er ude og få sig en øl med sine venner, modtager han en SMS fra en heval – en kammerat – fra bevægelsen.

»Ring til mig,« står der. Under opkaldet stiller han ingen spørgsmål. Han siger bare ja. Halvandet døgn senere sidder han i et fly på vej til grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. Han har tjekket syv kufferter ind. Tilsammen vejer de 200 kilo og er fyldt med handsker, huer, sokker og soveposer. Vinteren er kold i de kurdiske områder af Syrien, og guerillaerne i Folkets Beskyttelsesenheder, YPG, har brug for varmt tøj.

Inden han lander i Tyrkiet har han slettet billederne på sin mobiltelefon fra de kurdiske demonstrationer i Danmark. YPG står på nemlig Tyrkiets terrorliste, fordi organisationen er en gren af PKK. Snupper de tyrkiske myndigheder ham, kan han ende i fængsel eller blive nægtet indrejse til sit hjemland i fremtiden. Men det er ikke det, der bekymrer ham. Tøjet skal nå frem til Kobane. Det er det eneste, han tænker på.     

Den unge mand, som står og taler på Retortvej er en 22-årig studerende, der i denne artikel kun ønsker at stå frem under sit kodenavn Heval Demhat – kurdisk for Kammerat ’Tiden er kommet’.

Efter han har afleveret kufferterne i Tyrkiet, mødes han med en mand fra bevægelsen, der ved besked om hans ønske om at slutte sig til den væbnede kamp for et frit Kurdistan.

Tidligere på måneden har han skrevet et brev til sin mor. Det indledes med disse ord.

Til min mor. Jeg har skrevet dette i tilfælde af, at jeg ikke længere eksisterer.

***

Islamisk Stats angreb på kurderne i Syrien og Irak skabte i efteråret en vækkelse blandt Europas kurdere. Den syriske grænseby Kobane blev, efter den blev angrebet i september, et symbol på den kamp mod undertrykkelse, der i forvejen er en grundsten i kurdernes selvforståelse.

Fra den tyrkiske side af grænsen sendte tv-kanalerne billeder hjem af en by i brand og fortalte om faren for et nyt massemord på kurderne. Det fik nationalismen til at blusse op i Europas enorme kurdiske diaspora. Den tæller i alt halvanden million, og mange af dem rejste sig for at skabe opmærksomhed om deres sag. En lignende vækkelse er ikke set siden PKK’s leder, Abdullah Öcalan, blev anholdt i 1999 af ærkefjenden Tyrkiet og fængslet på den ø, hvor han i dag udsoner sin livstidsdom. Kurderne var fast besluttede på, at deres tid var kommet; de turde igen håbe på et frit Kurdistan. De samlede sig om bevægelsens vigtigste organisation, det terrorstemplede PKK, hvor mange kalder stadig hinanden for kammerater og bruger kodenavne.

***

En mandag aften i begyndelsen af oktober sender sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark, FEY-KURD, en besked til deres følgere på Facebook. De opfordrer til at møde op i Dansk-Kurdisk Kulturcenter på Retortvej i Valby for at skabe opmærksomhed om dagens nyheder. Katastrofen ser ud til at ramme Kobane.

De fleste danske kurdere skal op på arbejde næste morgen, men det er lige meget nu, og lokalerne på Retortvej fyldes hurtigt.

Internationale medier har dagen igennem berettet om Islamisk Stats fremmarch i Kobane. Efter knap tre ugers belejring er de nu trængt ind, og deres sorte flag vajer fra toppen af en bygning i den østlige del af byen. Kobane kan falde, hvornår det skal være. Det vil med al sandsynlighed betyde, at byens overvejende kurdiske befolkning vil blive ofre for de samme uhyrligheder, som Islamisk Stat begik mod kurderne i Shingal i Nordirak i august.

Desperationen breder sig blandt kurderne i Danmark. De føler, at de må gøre noget for at få de danske politikere til at lægge pres på deres NATO-partner, Tyrkiet.

Omkring klokken 22 kører dusinvis af biler i konvoj fra Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Valby mod Kastrup Lufthavn for at demonstrere.

En af de første, der ankommer til lufthavnen er 42-årige Ibis Tas, en varmblodet frontfigur i den kurdiske bevægelse med en hang til patosfyldte taler og en anklage om terrorstøtte til PKK hængende om halsen. Han er talsmand i Danmark for det største kurdiske parti i Syrien, PYD. Ibis Tas holder tale for de 150-200 fremmødte danske kurdere.

»Jeg går frem og siger: ’Kære alle, lyt!’« husker han. »Hvis Kobane falder, ved I, hvad der vil ske. De vil voldtage vores piger og sælge dem på slavemarkeder, og vores mænd vil blive henrettet, som det skete i Shingal. Giv os en hånd, vi ved ikke, hvad vi skal gøre’.«

Stemmen knækker, mens han holder talen.

Efter 20 minutter opløser politiet demonstrationen. Men aktionen er ikke forbi endnu. Konvojen kører mod Hovedbanegården i København, hvor flere slutter sig til, og scenariet gentager sig. Talen, gråden, slagordene.

»Jeg fik en følelse af at være en del af noget større. At vi blev en stemme for dem, der lider i Kurdistan,« fortæller Midia Tayyeb, en ung dansk-kurder, som deltog i demonstrationerne den mandag aften.

»Jeg har været med til mange møder med politikere, hvor vi har advaret dem om angreb på kurderne, og der er ikke blevet lyttet. Men da jeg gik hjem den aften, var det med en følelse af, at vi havde skabt røre, og det skulle vi blive ved med,« siger hun.

Demonstranterne i København står ikke alene. Samme aften går danske kurdere i Odense og Aalborg også på gaden.

I de dage vågner kurdere i hele Europa. Der er store demonstrationer ved parlamenterne i Holland og Belgien, i London bliver en metrostation lukket på grund af en demonstration, og i Tyskland, kurdernes europæiske power house, indtager kurderne gaderne fra Berlin over Bremen, Frankfurt og Hamborg til Göttingen. I Bruxelles bryder omkring 100 demonstranter med PKK-flag ind i Europa-Parlamentet. I flere tyrkiske byer ender det i blodige sammenstød mellem demonstranter og politi.

Islamisk Stats fremstød i Kobane bliver et vendepunkt for den kurdiske bevægelse i både Danmark og Europa. Siden har der været en opblomstring af politisk aktivisme i europæiske lande med et anseeligt kurdisk mindretal.

En følelse af forår bruser blandt kurderne. Et vindue har åbnet sig. Kobane er blevet et symbol på undertrykkelsen af kurderne og deres higen efter frihed – den anstødssten til et frit Kurdistan, de har ventet på i årevis.

***

Kurderne er verdens største etniske gruppe uden en stat. Omkring 30 millioner, tæller de. De bor fortrinsvis i det bjergrige område, som strækker sig fra det sydøstlige Tyrkiet gennem Syrien, Irak og Iran. De fleste kurdere, omkring 15 millioner, bor i Tyrkiet. To millioner bor i Syrien, mens resten er fordelt ligeligt mellem Iran, Irak. Dertil skal man regne diasporaen i Europa på halvanden million, hvoraf godt halvdelen bor i Tyskland.

Med Sévres-traktaten i 1920, da de vestlige stormagter trak streger i Mellemøstens sand efter det Osmanniske Riges fald, blev kurderne lovet en selvstændig og forenet stat, men de fik den aldrig.

Bortset fra Mahabad, den kortlivede kurdiske republik i Iran, der styrtede i gruset i 1946, samme år som den blev oprettet, er ambitioner om selvstændige kurdiske stater forblevet luftkasteller.

Den vigtigste skabelsesmyte om det kurdiske folks oprindelse begynder, ligesom fortællingen om Kobane i sensommeren og efteråret, med undertrykkelse og blodsudgydelser.

Ifølge legenden, nedskrevet i det 16. århundrede, herskede tyrannen Zahhak nær de områder, hvor regionen Kurdistan i dag ligger. Zahhak var blevet ledt i uføre af Satan selv, og hver dag fortærede han hjernemassen fra to unge undersåtter for at holde sig sund og rask. Men kongens private kok, som tilberedte hjernerne, udviste nåde. Hver gang to unge mennesker blev hentet ind til slagtning, lod kokken en af dem gå og erstattede den manglende menneskehjerne med et fårs. De undslupne søgte ly i fjerne bjergpas. Her tog en ny civilisation langsomt form, og man udviklede et unikt sprog. En nation var født, og det siges stadig i dag, at bjergene er kurdernes eneste venner.

Kurderne bindes sammen på tværs af landegrænserne af en blanding af kultur og traditioner: dans, mad, musik, højtider og venerationen for Kurdistans golde bjerglandskaber. Dertil spiller sproget en afgørende rolle for den kurdiske identitet, selv om det forgrener sig i flere dialekter. For manges vedkommende er religion en mindre faktor end i omkringliggende mellemøstlige lande, og selvom flertallet af kurderne bekender sig til sunni-islam, findes der eksempelvis også jødiske og kristne kurdere.

Et stærkt bindeled er også den fælles smerte. En lidelseshistorie, der stadig skrives løs på. Ligesom en kurder i dag vil kunne fortælle om de op mod 100.000 kurdere, Saddam Hussein myrdede i slutfirserne, eller Tyrkiets afbrændinger af tusindvis af landsbyer i halvfemserne, vil han om 10 år fortælle historien om de døde i Kobane og Shingal.

En anden version af legenden om tyrannen Zahhak skitserer en lige så stor del af kurdernes selvforståelse som undertrykkelsen, nemlig oprøret mod overmagten. Når millioner af kurdere hvert år sidst i marts samles for at fejre kurdisk nytår, Newroz, hylder de smeden Kawa, som samlede folket i en opstand, der væltede tyrannen Zahhak. Efter oprøret kom foråret.

Det kæmper kurderne stadig for i virkelighedens verden. Mens præstestyret i Iran fortsat fastholder landets kurdere i et jerngreb, har kurderne i Irak over de seneste tyve år sikret sig noget nær autonomi i Nordirak, der i teorien er en del af Irak, men i praksis fungerer som en uafhængig stat.

Tyrkiets kurdere forsøger i øjeblikket at afslutte den væbnede del af kampen, de har ført for anerkendelse af deres rettigheder, siden det ved oprettelsen af det moderne Tyrkiet i 1923 blev besluttet at ’tyrkificere’ dem. Landets omkring 20 millioner kurdere fandtes slet ikke, hævdede staten, der betegnede dem som ’bjergtyrkere’ og forbød det kurdiske sprog frem til 1991.

Ud af 1970’ernes virvar af politisk vold voksede en marxistisk inspireret bevægelse frem i landet. De kaldte sig PKK, Kurdistans Arbejderparti. I 1984 greb de til våben for at løsrive Tyrkiets kurdisk-dominerede sydøstlige del og oprette et selvstændigt Kurdistan. Partiet har i dag millioner af støtter i Tyrkiet. Efter årtiers væbnet konflikt, der har kostet omkring 35.000 mennesker livet, er kurderne stadig fattige på rettigheder. Lederen af PKK, Abdullah Öcalan, har siden 1999 siddet fængslet som eneste fange på øen Imrali, hvorfra han styrer partiet gennem sine advokater. Hans ord er stadig lov.

PKK har modereret sine krav, og i dag kæmper organisationen ikke længere for en løsrivelse af de kurdiske områder, men for selvstyre og lige rettigheder. I marts 2013 indgik PKK en våbenhvile med den tyrkiske regering, og bevægelsen trak sin guerillahær tilbage til Qandilbjergene i Nordirak. I forbindelse med fejringen af det kurdiske nytår i sidste weekend opfordrede Abdullah Öcalan partiet til at afholde en ekstraordinær kongres med det formål at afvæbne PKK, ende den snart 40 år lange væbnede konflikt og i stedet arbejde for en demokratisk løsning.

Siden krigens begyndelse i 1984 har den tyrkiske stat gjort sig skyldig i grove krænkelser af kurdernes menneskerettigheder, herunder nedbrændingen af 3.000 landsbyer i Sydøsttyrkiet. Landets omstridte antiterrorlov har også banet vejen for massefængslinger, drab på civile og udpræget brug af tortur i fængslerne.

Men også PKK trækker et blodigt spor efter sig. Ifølge Human Rights Watch stod organisationen eksempelvis bag hundredevis af drab på civile i begyndelsen af halvfemserne. Kurdiske skolelærere, som underviste på tyrkiske skoler, var blandt ofrene. Det samme var kvinder og børn. Over årene er PKK’s overgreb mod civile aftaget, men mange eksperter mener stadig, at den stærkt socialistiske organisation er både farlig og autoritær. Siden 2004 har PKK da også rangeret på både EU’s og USA’s terrorlister.

I Syrien har kurderne indtil for nyligt passet en rolle som underdogs. Men i ly af landets borgerkrig har de gennemført en stille revolution. I tre enklaver langs grænsen til Tyrkiet, som tilsammen er blevet døbt Rojave, opbygger kurderne den samfundsmodel, PKK drømmer om at etablere i Tyrkiet. Det sker gennem PKK’s søsterparti PYD og deres guerillahær, YPG. Rojave er virkeliggørelsen af Abdullah Öcalans moderne udgave af socialisme. En verden uden hierarki og magtudøvende systemer. En verden, hvor kvinderne er frigjorte.

Så da Islamisk Stat i det tidlige efterår indledte deres offensiv mod Kobane, en af Rojaves hovedbyer, angreb de ikke bare en by, men noget langt større. De angreb kurdernes drøm om frihed.

I 2014 tog jeg til Kurdistan med mine menneskerettigheder i kufferten. Jeg kom til en verden, hvor min baggage ikke havde nogen ret. Jeg oplevede frygt og sorg som kvinde, når jeg hørte om, hvordan Shingals kurdiske kvinder var blevet kidnappet som sexslaver af IS. De unge kvinder ser frygten i øjenene og kæmper vores alles kamp for fællesskabet og friheden.Dekan Izaddin, 20 år, studerende, Næstved

I 2014 tog jeg til Kurdistan med mine menneskerettigheder i kufferten. Jeg kom til en verden, hvor min baggage ikke havde nogen ret. Jeg oplevede frygt og sorg som kvinde, når jeg hørte om, hvordan Shingals kurdiske kvinder var blevet kidnappet som sexslaver af IS. De unge kvinder ser frygten i øjenene og kæmper vores alles kamp for fællesskabet og friheden.

Dekan Izaddin, 20 år, studerende, Næstved

Jakob Dall

Kapitel 2: Heval Demhats barndom

22-årige Heval Demhat vokser op i Københavnsområdet i en familie af kurdiske gæstearbejdere fra Tyrkiet. Forbindelsen til hjemlandet er stadig tæt, og hans bedsteforældre ejer en stor gård i det nordvestlige Tyrkiet. Familien i Danmark er stærkt engageret i den kurdiske sag, og som barn kommer han ofte i Dansk-Kurdisk Kulturcenters lokaler.

Heval Demhats vej mod livet som aktivist i den kurdiske bevægelse begynder med en lidelseshistorie – ganske som den første udgave af legenden om det kurdiske folks oprindelse og tyrannen Zahhak.

Vi skal med ham tilbage til bedsteforældrenes gård i Tyrkiet. Året er 1998, og den 6-årige Heval Demhat er på besøg med sin familie. Det tyrkiske militær rykker ind tidligt om morgenen, mens familien stadig sover. Dusinvis af mænd i uniformer  – de er kommet for at tage Heval Demhats far. Han bliver arresteret og stillet for en militærdomstol. Faderen bliver ligesom tusindvis af kurdere i Tyrkiet i halvfemserne arresteret sagesløst og dømt efter landets stærkt omdiskuterede antiterrorlove. Senere bliver faderens dom underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi han ikke har haft mulighed for en fair rettergang, men han når at sidde bag tremmer i fire et halvt år, før det lykkes ham at flygte og vende hjem til familien i Danmark.

På det tidspunkt har Heval Demhat allerede set sin mor opfostre to børn alene, og han er gået glip af store dele af folkeskolen, fordi den lille familie pendler mellem Danmark og Tyrkiet for at besøge faderen.

Først sidder han i et fængsel i Ankara, senere i nærheden af Kappadokien, et naturskønt bjergområde, der har en vigtig plads i Tyrkiets historie.

»For mig bliver det sted symbolet på tyrkernes undertrykkelse af kurderne,« fortæller Heval Demhat, der kører forbi stedet med sin mor og søster, når de skal på besøg i fængslet.

Om fængselsbesøgene husker han, at de venter i en kø sammen med andre pårørende, som skal ind og besøge deres kære.

»Vi står i den kø i evigheder. Folk løber ind, når der bliver givet signal om, at besøgstiden begynder. Det er det rene tortur, og fængselsbetjentene morer sig over at se os løbe,« fortæller han.

»Der er en stor glasplade med riller i, jeg står på min mors højre side, min søster på venstre. Det er svært at høre, hvad der bliver sagt. Vi får måske et kvarters tid med ham.«

Heval Demhats mor viser ingen følelser under besøgene. Først bagefter betror hun Heval Demhat – den ældste af de to søskende – sin smerte og sine længsler. Når han spørger sin mor, hvorfor hans far skal sidde i fængsel, får han altid samme svar: Din far er ’Apochi.’ Det betyder, at man følger Apo – onkel – som PKK’s leder Abdullah Öcalan også kaldes.

***

I Danmark opgør myndighederne ikke udlændinge efter etnicitet, men nationalitet. Det betyder, at der ikke findes et præcist tal for, hvor mange kurdere, der bor her, men antallet er sandsynligvis omkring 30-40.000. Det gør formentlig kurderne til landets største etniske mindretal.

Ifølge et overslag lavet af landets største kurdiske netavis jiyan.dk kommer cirka 75 procent af de danske kurdere fra Tyrkiet, små 20 procent fra Irak, og omkring 1.500 fra både Syrien og Iran.

Kurderne i Danmark er i grove træk kommet hertil i tre bølger: I 1960’erne og 1970’erne kom den første og største bølge, som består af gæstearbejdere fra Tyrkiet. I sin tid var de blevet tvangsforflyttet til Konyaprovinsen som led i den tyrkiske assimileringspolitik. Provinsen ligger uden for Tyrkiets kurdiske områder i sydøst, og derfor havde mange af dem mistet deres kurdiske identitet ved ankomsten til Danmark. Det er sandsynligvis forklaringen på, at en stor del af kurderne i dagens Danmark stadig ikke føler sig som kurdere. Kilder i landets kurdiske miljøer fortæller dog, at en del af disse ’sove-kurdere’ er vågnet, efter Islamisk Stats angreb på deres folk. Efter militærkuppet i Tyrkiet i 1980 kom den næste bølge af kurdere til Danmark. Det var politiske flygtninge, som blev forfulgt af den tyrkiske stat på grund af deres venstreorienterede ideologi. I slutfirserne skyllede den sidste store bølge ind, og den kom fra Nordirak. Kurderne flygtede fra Saddam Husseins Anfal-kampagne i 1988.

I dag er de danske kurdere for en stund forenede af modstanden mod Islamisk Stat, men der er et skel mellem kurdere fra Irak og Iran, som rent politisk ofte er mere midtsøgende, og kurdere fra Tyrkiet og Syrien, som ofte hælder mod venstrefløjen. Mange fra den sidstnævnte gruppe er inspireret af Abdullah Öcalans tanker, og der lægges ikke skjul på sympatien for PKK.

Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Valby er landets centrum for kurdisk aktivisme, hvor der afholdes et væld af debatmøder og arrangementer. Det er også her, man kommer for at drikke bitter, sort te og se kurdiske tv-kanaler.

De studerende i foreningen FOKUS-A og paraplyorganisationen FEY-KURD, som er domineret af PKK-sympatisører, har også adresse i lokalerne på Retortvej. Under den vækkelse, som kurderne i Danmark for tiden oplever, er det FEY-KURD, der har ført an med demonstrationer og politiske arrangementer.

I oktober blev der afsagt dom i danmarkshistoriens største sag om terrorstøtte. Ti danske kurdere var tiltalt for at have doneret cirka 140 millioner kroner til PKK gennem det nu lukkede ROJ TV, som sendte fra København. Hovedparten af de tiltalte var medlemmer i FEY-KURD eller aktivt deltagende i foreningens arrangementer, herunder flere ledende figurer, som vi har talt med i forbindelse med denne artikel. Alle ti blev frikendt, men anklageren har efterfølgende anket dommen. Under retssagen forsøgte anklageren uden held at identificere om en eller flere af de tiltalte arbejdede direkte for PKK som en såkaldt kadro – en person med ansvar for PKK’s aktiviteter her i landet.

***

Klokken er ni en lørdag morgen i november, og Københavns forstæder er dækket af kold dis, men i en hytte gemt i skoven i udkanten af Ballerup brænder der en ild. Med ryggen til kaminen sidder en ideolog og fremlægger revolutionens bud for sine elever. 10 unge danske kurdere har taget plads i en halvcirkel langs stuens buede væg. De lytter intenst.

»Først når vi med revolutionær vold har bragt orden i kaos og frihed til de ufrie, må vi lægge våbnene,« siger han og gestikulerer roligt med sin pen.

Tyske Reimar Heider, ideologen, ser med sine lyseblå øjne ud på eleverne gennem små firkantede brillestel. Eleverne ser på deres underviser; lyst hår, høje tindinger, rullekrave. Den midaldrende mand taler engelsk med tysk accent, men slår ubesværet over i kurdisk, når han mangler ord. Han kender Abdullah Öcalans ideologi, for han har selv studeret den under ophold hos PKK’s guerillaer i deres lejre i Qandilbjergene. I halvfemserne rejste han som ung studerende til Sydøsttyrkiet, og han så borgerkrigen, da den var på sit højeste. Siden har han dedikeret sit liv til den kurdiske sag. Nu tager han rundt og forelæser for kurdiske aktivister i Europa. De grønne, blå og lyserøde pamfletter, som ligger spredt på bordene i stuen, er hans egne oversættelser af Abdullah Öcalans revolutionære værker om styreformen Demokratisk Konføderalisme.

Weekendcampen i udkanten af Ballerup er arrangeret af FOKUS-A, Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere, og giver et indblik i, hvad der rører sig blandt landets unge, kurdiske aktivister.

Over tre dage får de udover undervisningen i Öcalans ideologi også redskaber til blog- og artikelskrivning og politisk lobbyisme.

Kilder i miljøet beskriver FOKUS-A som en forening med mange PKK-tilhængere. Selv betegner de sig som apolitiske og fremhæver, at der er plads til alle. Men et medlem af bestyrelsen fortæller, at 90-95 procent af organisationens 300 medlemmer på landsplan sympatiserer med PKK. Deres mission er blandt andet at styrke forståelsen for kurdiske værdier.

Weekendcampen bliver afholdt efter tre måneder med store stigninger i medlemstallet, en fordobling af likes på deres Facebook-side og masser af nye ansigter med nye idéer.

Et af de nye ansigter er med til weekendcampen. Det er den iranske kurder Bear Rizgar, en 22-årig fysikstuderende med skarpe kindben og skægstubbe, et tørklæde er kastet over skulderen, og han bærer spidse læderstøvler og posede fløjlsbukser.

De andre elever lytter tålmodigt til Reimar Heiders redegørelse for marxismen og hegeliansk dialektiks rolle i revolutionen, da Bear Rizgar rækker hånden i vejret.

»Öcalans strategi for kurdisk selvstyre har fejl og mangler,« protesterer han.

»PKK har skaffet kurderne alle de rettigheder, de har fået – de er langt mere progressive end kurderne i Nordirak,« svarer Reimar Heider.

Bear Rizgar undrer lidt sig lidt over, hvorfor de andre elever ikke sætter spørgsmålstegn ved PKK’s ideologi. Nogen har også fjernet hans iransk-kurdiske flag, som han havde stillet op til skue i et hjørne af stuen. Var det ikke meningen, at der skulle være plads til alle i FOKUS-A?

»Det skal jeg altså lige snakke med dem om senere,« siger han lavmælt og skæver over mod tre af de ledende kvinder i bestyrelsen et par borde væk.

Som barn flygtede Bear Rizgar gennem bjergene med sine forældre. Familiens landsby på grænsen mellem Iran og Irak blev sønderbombet. To gange. Han bærer sin kærlighed til Kurdistan på underarmen; tatoveringen forestiller en vinstok, som han drømmer om at kunne plante i Kurdistans jord en dag. Og den kurdiske fane, den følger ham trofast til Roskilde Festival og på universitetet, inden han tager videre til demonstrationer.

Han bruger gerne tid på at indvie sine danske medstuderende i den kurdiske sag.

»Brug humor, sæt dig ned og drik en øl med dem,« forklarer han, for man går altså ikke bare hen til en dansker og fortæller om Islamisk Stats halshugninger og voldtægter. Så går de helt i sort, forstås.

Inden den tidligere ROJ Tv-journalist, danske Lillian Simonsen, skal undervise i artikelskrivning og onlineaktivisme på Twitter, dækker madholdet op til frokost. Det summer rundt omkring ved stuens borde. De spiser rugbrødsmadder og snakker om, hvad det vil sige at være kurder. Der er flere bud: sproget, kurdisk dans og musik og åbenheden over for vestlige værdier, for eksempel det mere afslappede forhold til alkohol og sex.

Dwarosh Kakasur, en veltrænet fyr i nystrøget skjorte, byder ind.

»Det, der virkelig får os til at føle os som kurdere, er, at alle i det her rum har et familiemedlem, som er blevet dræbt for den kurdiske sag.«

Der nikkes ved bordet. Der sker også noget helt særligt, når de er på besøg i de kurdiske områder, de stammer fra.

»Man bliver meget stolt,« siger Bear Rizgar. »Når jeg er tilbage og ser op på bjergene bag min landsby, tænker jeg: ’De kampe, vores fædre har kæmpet deroppe, må ikke være forgæves.’ Jeg vil tilbage og arbejde der, have mit eget landbrug, dyrke vin i landskaberne.«

Det er en forløsning, hver gang man er hjemme, fortæller de. Ren eufori. Man vågner om morgenen, og så snakker alle ens eget sprog.

»Når jeg er tilbage, føler jeg så stor kærlighed til landet, at jeg helt glemmer, at det tyrkiske politi chikanerer mig,« siger Zana Emil Aytimur, en historiestuderende, som er søn af en dansk mor og en kurdisk far. Hjemme på sit værelse har han hængt et kurdisk flag over sin seng, og der bliver det hængende til den dag, hans landsby i Tyrkiet er en del af et frit Kurdistan.

Kunne de finde på at flytte tilbage til moderlandet, hvis den drøm en dag bliver virkelighed?

»Hundrede procent!« råber en kvinde fra et af de andre borde. Alle er enige.

»Hvis alt går som planlagt, bor vi i Kurdistan om 10 år,« siger Bear Rizgar. »Men det er en lang proces, synes jeg.«

Deltagerne i weekendcampen tilhører en generation, der kun var børn, da Abdullah Öcalan blev fængslet i 1999. I dag føler mange af dem en stor kærlighed for deres fængslede leder. Han bærer deres smerte, og de føler sig ikke fri, før han er løsladt.

»Jeg må indrømme, at jeg aldrig rigtigt har sat mig ind i hans teorier, men han er min hero,« siger Sinem Öztopcü, en ung kvinde, der er taget med til weekendcampen for at komme over sin generthed. »Sådan har jeg haft det med ham, siden jeg var lille. Han har så stor betydning, at når han siger noget, vil resten af kurderne følge ham.«

En af kvinderne fra FOKUS-A’s bestyrelse afbryder interviewet.

»Interviews skal ikke foregå oveni undervisningen,« siger hun og kalder os ind til sidste modul med Reimar Heider. Deltagerne i weekendcampen har været i gang længe nu, men energiniveauet fejler ikke noget, da Abdullah Öcalans tanker om kvindernes frigørelse bliver gennemgået.

»Kvinden er revolutionens spydspids – både ude i samfundet og som guerilla, hvor hun kæmper med et skudhul i armen,« siger Reimer Heider. Flere af kvinderne byder ind, og de virker enige.

»Den kurdiske kvinde bliver stærkere og mere fri af at tage i bjergene og kæmpe som guerilla,« lyder det fra en af dem. Også den unge Bear Rizgar, som tidligere på dagen stillede sig så kritisk over for PKK’s ideologi, forholder sig nu mere anerkendende til ideologens budskaber.

Da vi hen på aftenen forlader FOKUS-A har de unge danske kurdere siddet på skolebænken i 11 timer.

***

I Syrien raser borgerkrigen på fjerde år. I Irak er sekteriske skel ved at rive landet over i tre, efter den vestlige koalition trak sig ud i december 2011, og i begge lande vinder den radikale islamisme frem i form af Islamisk Stat. Vesten har brug for en stærk allieret i både Syrien og Irak, og det er præcis den rolle, kurderne forsøger at indtage. Også i den henseende er kampen om Kobane blevet et symbol på et kurdisk forår. PKK’s samarbejde med vestlige lande om at holde Islamisk Stat væk fra byen giver næring til håbet om, at Vesten snart vil kalde kurderne for deres venner og ikke for terrorister.

Det er et af flere budskaber, de danske kurdere møder op for at støtte, når FEY-KURD i efteråret mobiliserer kurdere til demonstrationer, folkemøder og støttekoncerter flere gange om ugen.

FEY-KURD er også en af arrangørerne bag demonstrationen i København den 1. november 2014, der er blevet udråbt til ’International dag for Kobane’ af et korps af meningsdannere som for eksempel Sydafrikas ærkebiskop, Desmond Tutu, og sociologen Noam Chomsky. Herhjemme går omkring 1.000 kurdere på gaden, mens den nye mærkedag markeres i storbyer over hele verden.  

I Enghaveparken i København gør 500 kurdere og nogle få sympatisører fra Enhedslisten sig klar til at begynde på ruten for demonstrationen, der ender på Vesterbro Torv.

»Mor,« siger en lille dansk dreng, som har fået øje på demonstranterne inde i parken. »Hvem er de?«

»Det er islamister,« svarer hun.

»Ned med ISIS,« råber kurderne, som få minutter senere sætter kursen mod Vesterbro Torv. Høje pift stiger op mellem Vesterbros gader. De hepper på deres helte, guerillaerne i PKK, som fodboldfans på vej til et lokalbrag. Men deres helte bliver af det samfund, hvis borgere nu står på Vesterbros fortove og ser forbavsede til med indkøbsposer og købekaffe, betragtet som terrorister.

»Er vi så alle sammen det?« spørger en kurdisk mand os retorisk under demonstrationsmarchen og peger ud over Vesterbrogade, hvor hundredevis af kurdere, mange med PKK-flag, hujer i flok.

Efterårets demonstrationer handler i høj grad om at vinde omverdenens accept af bevægelsens vigtigste politiske organisation, PKK. Kurderne er trætte af at blive kaldt terrorister.

»Vi vil ikke finde os i det mere,« som en ledende skikkelse i den danske bevægelse har sagt.

Da optoget ankommer til Vesterbro Torv, fortager slagordene sig. Stilhed. Så løfter demonstranterne armene og rækker dem op mod podiet i torvets ene ende, hvorfra den fælles kurdiske nationalhymne brager ud af skrattende højtalere:

Åh fjende, det kurdiske folk lever videre
De er ikke blevet knust af våben

Ingen skal sige, at kurderne er døde
De lever, og aldrig skal vi sænke vores flag.

For kurderne er den nye politiske aktivisme ikke blot et spørgsmål om at skabe opmærksomhed og udvise solidaritet. Det er også et spørgsmål om at finde sammen i et fællesskab om den kurdiske identitet.

»Før Kobane og Shingal plejede jeg ikke at gå til demonstrationer eller at tilbringe særlig meget tid med de andre kurdere i Danmark. Men når jeg er her, føler jeg mig tryg og beskyttet. Jeg føler mig stolt,« siger en ung kurder, som står midt i menneskemængden.

Vi hører lignende budskaber fra mange kurdere i løbet af den tid, vi tilbringer med dem til forskellige arrangementer. Angrebene på Kobane og Shingal har fået deres ’kurdiskhed’ til at blusse op, og de skildrer følelsen som en stærk forelskelse.

Forelskelsens eufori er tydelig til dagens demonstration. Det samme er den gennemborende sorg og smerte, forelskelse også kan kaste af sig.

»Vi er her i Danmark fysisk, men mentalt er vi dernede,« forklarer en syrisk kurder til demonstrationen på Vesterbro. Hans fætters hus var dagen forinden blevet ramt af en af Islamisk Stats raketter.

Tæt på podiet sidder 10 kvindelige demonstranter og bøjer sig over tøjbylter, der forestiller spædbørn smurt ind i blod. Kvinderne vugger frem og tilbage over rekvisitterne. Symbolikken taler sit eget sprog: Uskyldige kurdere dør igen.

Til demonstrationer og arrangementer hører vi ofte kurderne udtrykke frustration over danskernes manglende viden om deres smerte. De undrer sig: Danskerne kender jo til den palæstinensiske sag, så hvorfor kender de ikke til vores?

Ud på eftermiddagen, da demonstrationen langsomt opløses, bliver vi præsenteret for to unge danske kurdere, som står lidt for sig selv. De er brødre. Den ældste, en bredskuldret mand på 24 år, bærer et irakisk-kurdisk flag som en kappe. Han ryger på en cigaret og ser frem for sig med et hårdt blik. Undgår øjenkontakt. Den yngste af dem viser os billeder fra Nordirak på sin mobiltelefon.
De to brødre har angiveligt været i Nordirak for at kæmpe mod Islamisk Stat for Peshmerga – betegnelsen for de irakiske kurderes hær. Oversat til dansk betyder Peshmerga ’dem, som møder døden’.

***

Det er netop dem – de herboende kurdere, der er taget ned for at kæmpe mod Islamisk Stat – der har skabt flest overskrifter om kurderne i danske medier i efteråret.

Siden angrebet på Kobane er et par hundrede kurdere fra Europa draget i krig mod Islamisk Stat, og i september kunne Politiken fortælle, at 10 danske kurdere har tilsluttet sig Nordiraks kurdiske hær, Peshmerga, for at forsvare deres hjemland. Medierne har løbende fulgt sagen, og specielt den unge kvinde Joanna Palani har skabt overskrifter. I et stort opsat portræt i Politiken fortalte hun først, at hun overvejede at droppe ud af gymnasiet for at deltage i den væbnede kamp. Senere har hun ifølge BT gjort alvor af snakken.

Højtstående kilder i miljøet fortæller, at de modtager adskillige henvendelser fra både danske kurdere og etniske danskere, som udtrykker et ønske om at hjælpe til i kampen mod Islamisk Stat. Sait Yolal, dansk repræsentant for det irakisk-kurdiske parti KDP fortæller, at han har modtaget adskillige henvendelser fra danske kurdere, som ønsker at deltage i den væbnede kamp.

Som dansk statsborger er det i udgangspunktet ikke ulovligt at drage ned for at kæmpe for Peshmerga i Irak, da de ikke står på EU’s terrorliste. Anderledes kan det muligvis se ud, hvis man tilslutter sig PKK, som står på terrorlisten, eller organisationens syriske gren, guerillaerne i YPG.

I de danske kurderes fællesskaber på Facebook bliver de, som rejser ned for at gribe til våben mod Islamisk Stat, hyldet som helte. Det er en del af en bredere tendens på de sociale medier, der summer af aktivitet for tiden. Her får den militante kurdiske nationalisme frit spil. Særligt de unge kurdere deler ivrigt billeder og videoer fra slagmarken, hyldester til bevægelsens martyrer og musikvideoer, som priser krigerne. Billeder af Kalashnikov-bærende guerillaer deles for eksempel med kommentarer som: »ISIS forstår ikke hvilke løver, de er oppe mod,« efterfulgt af en smiley, der græder af grin. Dræbte og tilfangetagne islamister omtales som »IS-rotter.«

Daniella Kuzmanovic, forsker i tyrkisk politik og historie ved Københavns Universitet, har bemærket tendenserne på de sociale medier, og hun finder udviklingen bekymrende.

»Det er en problematisk glorificering af det voldelige som led i en mobilisering. Jeg er ikke bekymret for, at de går ud og begår en voldelig handling herhjemme, men når så stor en del af deres historiefortælling handler om den vold, der er begået mod dem, bekymrer det mig, at de nu forherliger volden på den måde,« siger hun.

Guerillakrigeren som fænomen er en vigtig brik i den kurdiske nationalisme. De største legender fra årtiers krig mod overmagterne i de kurdiske områder lever videre i kulturen. For eksempel har de deres helt egen genre i den stærke kurdiske musiktradition. Dertil kommer PKK’s propaganda, som ofte handler om unge, smukke kvinder, som griber til våben mod overmagten.

Mundtlige overleveringer af myter om guerillaerne i bjergene spiller også en rolle i skabelsen af den glorificering af volden, som Daniella Kuzmanovic taler om.

Mikhail Pirmeh, en 27-årig dansk-kurder, som flygtede hertil fra Iran i 1990’erne husker tydeligt, hvad familien ofte fik de lange aftener til at gå med efter ankomsten til det nye land.

»Vi talte vi jo ikke dansk, så vi havde ikke meget udbytte af fjernsynskanalerne. Hvis ikke der var dyreprogrammer med billeder fra Afrika af zebraer og løver, sad vi og hørte min fars historier om hans tid i bjergene som peshmerga,« siger han. Historierne handlede altid om stor tapperhed. Om at gennemgå umenneskelige prøvelser for sit land.

»Min far fortalte om at rense grimme skudsår med et opvarmet metalstykke fra sin Kalashnikov. Han fortalte om, hvordan de spyttede hinanden i munden for ikke at tørste, og at de måtte drikke deres eget tis.«

For mange i Mikhail Pirmehs generation er peshmergaerne mukhata – hellige. Han genkalder en beretning af mytisk karakter om en af sin fars kammerater: Han var blevet skudt i maven, indvoldene væltede ud, men han klaskede dem selv tilbage på plads, fik en bandage om livet, og vandrede gennem bjergene i et døgn, før han fik lægebehandling.

Den slags fortællinger er blevet overleveret til mange børn af de tusinder af politiske flygtninge, som fra slutningen af 1980’erme kom til Danmark fra Irak og Iran.

Kapitel 3: Heval Demhat får sit navn

I den anden udgave af myten om det kurdiske folks oprindelse gør smeden Kawa oprør mod Zahhak – tyrannen med smag for menneskehjerne – dræber ham og bringer frihed til folket. Idéen om oprør mod overmagten er en central del af kurdernes selvforståelse.

Det samme gælder for Heval Demhat. Han bliver ældre, og følelsen af ’kurdiskhed’ vokser, som årene går. Han husker mærkedagen i 1999, da Abdullah Öcalan bliver fanget af Tyrkiet, og fakkeloptoget på Vesterbro samme aften. Langsomt bliver han opmærksom på sin families rolle i det kurdiske folks oprør. De kurdiske tilhængere af PKK deler et åndsfællesskab med socialismen. Heval Demhat fortæller om et nært familiemedlem.

»Han startede nærmest en borgerkrig i sin landsby, fordi han ville have folk til at stemme på kommunisterne,« siger han.

Den nu unge mand begynder i gymnasiet, og i ferien mellem 1.g og 2.g ætser en oplevelse sig fast. Den sommer rejser han til Sydøsttyrkiet, tæt på kurdernes hovedby, Diyarbakir, for at undervise lokale børn i engelsk. Det er før våbenhvilen mellem den tyrkiske regering og PKK. Han passerer den tyrkiske militærlufthavn i området. Flyene, han ser dem lette. De er på vej mod bjergene for at bombe hans folk, tænker han.

Det er første gang, han besøger det område, kurderne i Tyrkiet selv kalder Kurdistan, og ved ankomsten til landsbyen, hvor han skal undervise skolebørnene, falder noget på plads inden i ham.

»Jeg føler mig hjemme! Jeg kommer til den her landsby, som egentlig er lille. Men pludselig er der tusind folk på gaden iført traditionelt kurdisk tøj. De råber og skriger ad hinanden på kurdisk: ’rojbas, og cavanî’ – goddag til dig, og hvordan har du det – sådan er bymiljøet. Jeg bliver helt varm i kroppen,« husker han.

Men i de omkringliggende landsbyer bliver kurderne slået ihjel, fortæller han. En dag står han selv over for den tyrkiske efterretningstjeneste, de tilbageholder ham i timevis. Han mærker sine rettigheder blive taget fra ham af overmagten. Det føles modbydeligt, siger han.

Efter turen er han sikker – han bør gøre mere for den kurdiske sag.

Chancen for netop det opstår få måneder efter, han vender hjem fra Tyrkiet, og han griber den. Han bliver ringet op af sin familie. De taler om et nyåbnet kurdisk akademi i Bruxelles. Heval Demhat pakker tasken.

»Det er 16 dage med undervisning fra morgen til aften. På de dage lærer jeg mere, end man gør over to semestre på universitetet,« siger han. Sammen med 40-50 tyske kurdere, har han indlogeret sig i en stor villa drevet af en lokal forening. Hver dag får deltagerne en time til forplejning, syv til søvn. Resten af tiden går med forelæsninger. De er tunge og handler om kommunisme og kvindefrigørelse, og PKK’s historie, mål og ideologi bliver gennemtrevlet i detaljen og udlevet i praksis på akademiet.

»Vi indfører det, man i PKK kalder ’kommunalstyrelser’. Hvert værelse, hvor der sover fire til seks personer, vælger en talsmand. Jeg bliver valgt på mit værelse. Der er ingen forskel på kønnene, som der ellers er i Mellemøsten,« fortæller han. »Jeg får smag for socialisme – selv smøgerne er fælles.«

En af værelseskammeraterne afsoner senere en fængselsdom for sine forbindelser til PKK, og i løbet af de 16 dage knytter Heval Demhat også et – om ikke andet – åndeligt bånd til den ulovlige organisation. I den store villa møder han angiveligt også en mand ved navn Heval Cuma, der som teenager sad i fængsel i Tyrkiet med flere af PKK’s stiftere. Han giver den 19-årige danske gymnasieelev kodenavnet Heval Demhat – Kammerat ’Tiden er kommet.’

»At tage til Kurdistan vækker mit hjerte, at være i Bruxelles vækker min hjerne,« siger han i dag.

Efter han vender hjem fra Bruxelles tager det fart. Han sultestrejker i otte dage foran EU-parlamentet i Strasbourg for kurdernes rettigheder og river en måned ud af 3. g for at rejse til Tyrkiet og hjælpe de kurdiske ofre for et voldsomt jordskælv sammen med den nu fængselsdømte kurdiske politiker Leyla Zana. En aktivist er født.

Da han i sensommeren 2014 ser jihadisterne fra Islamisk Stat belejre Kobane, er tanken om at drage i bjergene og kæmpe for den kurdiske sag ikke fremmed for ham. Han kender folk, som har taget turen før ham. At blive guerilla er det ultimative offer, og andre former for aktivisme blegner ved siden af, føler han. Heval Demhat er født uden den ene hånd, men han er ligeglad. Man kan kæmpe alligevel.

En aften sætter han sig ned med pen og papir. Han skriver brevet til sin mor. Det er den 1. november 2014. Hans tid er kommet, tænker han.

Jeg skriver dette til min elskede mor, så hun ikke skal føle den tomhed, så mange andre mødre har følt, når de har begravet deres børn for denne sag.

***

Der bor cirka halvanden million kurdere i EU, og de er særligt velorganiserede i de vesteuropæiske lande. Foruden Tyskland står kurderne stærkt i lande som Belgien, Holland, Frankrig og Sverige.

Selv om det kurdiske mindretal både tæller kurdere fra Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien – og dermed forskellige politiske interesser – er PKK uomtvisteligt den politiske organisation, som har den største indflydelse i diasporaen. Paraplyorganisationen KON-KURD, der har base i Bruxelles, og som sympatiserer med PKK, har 200.000 medlemmer fordelt over 165 organisationer i mange lande, herunder Danmark.

»Hvis man vil forhandle med den kurdiske diaspora i Europa er PKK nøglen,« forklarer den amerikanske journalist, Aliza Marcus, forfatter til den anerkendte bog, Blood and Belief om PKK og en førende ekspert på området.

»PKK er meget velorganiserede i Europa, hvor de har opereret siden 1980’erne. De har lovlige organisationer registreret i europæiske lande, som har til opgave at organisere folk, skabe opmærksomhed om den kurdiske sag og sikre opbakning fra de europæiske politikere,« forklarer hun.

Indsamling af penge, som går direkte til PKK er ulovligt på grund af organisationens plads på EU’s terrorliste, men det er kendt, at det stadig sker.

»PKK har længe anvendt kurdiske grupper i Vesteuropa til at indsamle betydelige finansielle midler. Finansieringen af organisationen sker hovedsageligt gennem medlemskontingenter, salg af publikationer og overskud fra events. Derudover arrangerer medlemmer af PKK’s ledelse hvert år en donationskampagne for at indsamle midler,« skriver EU’s politienhed, Europol, i en rapport udgivet i 2014.

PKK bruger også Europa som en nyttig platform for propaganda. Danske ROJ TV, som i dag er lukket ned, efter Højesteret vurderede, at de agerede talerør for PKK, var blot ét tandhjul i en større propagandamaskine. Ifølge netavisen al-monitor.com har kurderne i dag omkring 15 tv-stationer, adskillige tidsskrifter, nyhedsbureauer og internetsider. Flere af dem rapporterer i positive vendinger om modstandskampen i Tyrkiet.

***

Tyskland er den kurdiske bevægelses lokomotiv i Europa. Her er støtten til PKK så stærk, at den danske historiker og journalist Deniz Serinci taler om et ’mini-PKK-land’.

Bølgerne går også højt, da vi tager til et debatmøde i et propfyldt auditorium på Hamborg Universitet. Her er omkring 600 jublende kurdere samlet for at tage imod Saleh Muslim, lederen af Syriens største kurdiske parti. Et parti, der af mange opfattes som PKK’s forlængede arm.

***

Auditoriet er opbygget som et stort amfiteater, og alle pladser er taget. Tilhørere står langs væggene og på balkonen. Saleh Muslim er en prominent herre, og eftersom Hamborgs kurdere en måned forinden endte i blodige gadekampe med tilhængere af Islamisk Stat, er sikkerheden i top. Alle bliver grundigt kropsvisiteret ved indgangen, og bag scenen står unge mænd med hænderne samlet bag ryggen og spejder ud over publikum. Da en af dem lægger armene over kors og synker lidt sammen, bliver han hurtigt prikket på skulderen af en kammerat. Han skal stå ordentligt.

Der er en summen i luften. Med et rejser alle sig, og spændingen forløses i klapsalver – kvinderne udsender karakteristiske glade hyl, og kampråb breder sig.

»Længe leve modstanden i Rojave,« lyder det taktfast på kurdisk, mens Saleh Muslim bevæger sig ned gennem rækkerne og hen mod scenen.

Han stiller sig foran et enormt portræt af Abdullah Öcalan, der hviler sin kind mod håndfladen og betragter de fremmødte med et faderligt smil. Saleh Muslim vender sig mod salen og laver fredstegnet med begge hænder. Han bliver modtaget som en rockstjerne, men ligner mere en revisor, som han står der, lavstammet og bred, klædt i en mørkegrå habit med tykt sort hår, en gråsort moustache og briller med tyndt stel.

»Herr Muslim, Herzlich Willkommen in Hamburg,« siger ordstyreren, en kvindelig venstrefløjspolitiker med kurdisk baggrund, og salen eksploderer nok engang i klapsalver.

At kalde det en debat er måske så meget sagt, for både ordstyreren, de to debattører og hele salen synes enige om, at kurderne i Rojave har opbygget en ideel samfundsmodel for hele verden, og at PKK skal tages af terrorlisterne.

Efter mødet forsøger vi at få en udtalelse fra Saleh Muslim om den europæiske diasporas betydning, men han er lynhurtigt omringet af granvoksne mænd, som puffer og skubber i forsøget på at få taget en selfie med manden.

I stedet møder vi en velklædt ældre herre, Osman, uden for universitet. Han stod også vagt inde i salen, og flere gange var det ham, der startede kampråbene, som hele salen gik med på.

»Det kom fra mit hjerte. Kobane gør, at jeg ikke kan sove om natten. Det er som et mareridt. Men vi står sammen, og vi følger vores kammerater, vi giver dem energi. Indtil den sidste blodsdråbe er faldet, vil vi stå bag Kobane med hjerte og sjæl,« siger han.

***

Det anslås, at omkring 800.000 af Europas halvanden million kurdere bor i Tyskland. En stor del af dem kom til landet som flygtninge i tiden efter militærkuppet i Tyrkiet i 1980, som var præget af afbrændinger af kurdiske landsbyer og nedslagtninger af kurdere.

Kurderne her er langt bedre organiseret og mere aktivistiske end i de øvrige europæiske lande. Hvor der til store kurdiske demonstrationer i Danmark kommer hundredvis af demonstranter, kommer der tusindvis i Tyskland, og hvert år valfarter kurdere fra hele Europa til en årlig kulturfestival, som afholdes i forskellige byer i landet.

Tyskland er også det land i Europa, hvor PKK har den bredeste opbakning. I 2013 vurderede den tyske efterretningstjeneste, at omkring 13.000 personer udgør PKK’s kernestøtter i landet. Ifølge den tyske avis Der Spiegel betaler mange af dem en skat til bevægelsen, som i reglen udgør en månedsløn om året. Avisen anslår, at størstedelen af skatten kanaliseres ind i PKKs massive propagandamaskine eller dets europæiske institutioner. Udover kernestøtterne er der formentlig titusindvis af sympatisører, som kan mobiliseres til demonstrationer og indsamlinger.  

I starten af halvfemserne, hvor krigen mellem kurderne og den tyrkiske regering var på sit højeste, blev Tyskland ramt af en bølge af terrorhandlinger begået af landets kurdiske mindretal i form af brandattentater, blokader af motorveje og besættelser af tyrkiske konsulater. På én dag blev 60 bygninger, som havde forbindelser til Tyrkiet, angrebet – rejsebureauer, banker og restauranter – og en person mistede livet.

Det førte til, at Tyskland i 1993 satte PKK på deres terrorliste. Tre år senere omtalte Abdullah Öcalan den kurdiske konflikt i Tyskland med ordene:

»Tyskland har erklæret krig mod PKK. Vi kan kæmpe tilbage. Enhver kurder er en potentiel selvmordsbomber.« En udtalelse, han dog hurtigt ændrede. Det var kun tyrkere i Tyskland, der var mål for PKK.

Forbuddet mod PKK i Tyskland har flere mærkbare konsekvenser. Modsat de danske sympatisører, må bevægelsens mange tyske tilhængere ikke flage for PKK offentligt. Desuden slår de tyske myndigheder i højere grad ned på bevægelsen med sanktioner og fængslinger. Under vores besøg i Hamborg fortæller en kilde, som er tilknyttet en organisation, der arbejder for at fremme PKK’s sag, at han frygter morgendagen: Risikerer han fængsel, eller vil myndighederne lukke organisationens lokaler, som de tidligere har gjort?

Ifølge den tyske efterretningstjeneste er den enorme kurdiske diaspora i Tyskland med til at finansiere PKK’s væbnede kamp i Tyrkiet. Mindre kendt er det, at landet i årevis har fungeret som en rugekasse for aspirerende PKK-guerillaer. For nylig vurderede de tyske myndigheder, at omkring 50 tysk-kurdiske mænd og kvinder har sluttet sig til PKK, siden gruppen begyndte at kæmpe mod Islamisk Stat i blandt andet Kobane. Men tallet er ifølge Der Spiegel formentlig langt større. Avisen skriver også, at PKK har talentspejdere i Tyskland, som rekrutterer unge kurdere med lokkemidler som eventyr, idealisme og nationalisme.

***

Omkring 40.000 af Hamborgs 1.8 millioner indbyggere er kurdere, og havnebyen er en af PKK’s højborge i Tyskland. I den uge i oktober, hvor Islamisk Stat rykker ind i Kobane, og kurderne i Danmark demonstrerer fredeligt i Kastrup Lufthavn og på Hovedbanegården, er Hamborgs gader skueplads for voldsomme kampe. Flere gange i fortiden er konflikten mellem kurdere og tyrkere blevet udkæmpet i tyske storbyer, men den aften i oktober støder 600 kurdere sammen med tilhængere af Islamisk Stat. 14 personer bliver såret og 22 anholdt. Det tyske politi konfiskerer blandt andet køller, knive, knojern og kebabspyd. Kampene sker på gaden lige neden for den kurdiske aktivismes epicenter i byen, foreningen Kurdistan Volkshaus, tæt på Hamborgs hovedbanegård.

Senere på ugen, efter flere gadekampe, siger en højtplaceret tysk politichef til den engelske avis The Telegraph:

»Vi er truet af muligheden for, at der bryder en stedfortræderkrig ud i Tyskland.«

Fronterne er trukket op i nabolaget, som udover kebabrestauranter og basarer også huser adskillige moskéer og den kurdiske forening.

De tilhængere af Islamisk Stat som deltog i gadekampene, har angiveligt deres gang i en moské med salafistiske forbindelser. Den ligger i baggården til den bygning, hvor Kurdistan Volkshaus har adresse.

Fra rygerummet i den kurdiske forening, står vi på fjerde sal og ser ned på moskéen, som ligger i stueetagen i en forslået boligkarré. Folk hænger ude foran.

»Jeg er bekymret for, hvad der vil ske i morgen,« siger Can Firat Ülger, en ung mand i brun læderjakke og sort rullekravetrøje.

»Salafisterne kan jo marchere direkte herop i foreningen med deres våben,« fortsætter han.

Foreningens 65-årige altmuligmand, Ali, som fortæller, at han i sine yngre år gjorde tjeneste for PKK i Hamborgs Altona-distrikt, står midt i gadekampene den aften i oktober. Et langt lyserødt ar løber op over hans pande. Otte sting.

»De slog mig med et baseballbat,« fortæller han. »De folk er dræbere: Det er de samme mennesker, som myrder børn i Kobane og Shingal. Vi kan dø af det her, men det handler om min ideologi. Vi må blive og kæmpe for det her hus.«

Forestillingen om »kampen« er i det hele taget tilstede i foreningens lokaler. Kurdiske martyrer pryder væggene i det store rum, hvor mænd og kvinder i alle aldre sipper til bitter, sort te. De indrammede portrætter er en historisk kanon over kurdernes modstandskamp i Tyrkiet. Fra sort-hvid portrættet af Sheikh Said, som ledte et berømt oprør i 1925, over mere ukendte unge mænd og kvinder, typisk affotograferet i bjerglandskaber med faste blikke og Kalashnikov-rifler, til alteret i hjørnet af rummet. Her er roser spredt ud foran billederne af tre kvindelige PKK-aktivister, som under uklare omstændigheder blev likvideret i Paris i 2013. En af dem, Leyla Söylemez, havde sin gang i foreningen her i Hamborg, får vi at vide. Det gælder også de tyske kurdere på de godt 10 portrætter, som har fået plads på væggen i foreningens ’ungdomslokale’. Unge ansigter – alle valgte de at bytte livet i Hamborg ud med Kurdistans bjerge.

»For tiden drager mange unge mænd fra Hamborg til Kobane. Så sent som i går fik jeg to henvendelser fra mænd, som ønskede at deltage i kampen« siger Salaheddin Bayram, som vi møder i foreningen. Han er leder af Hamborgs afdeling af PYD, den syriske gren af PKK. Alene over de seneste to måneder har han været med til at sende syv krigere af sted til Kobane. Salaheddin Bayram fortæller, at partiet betaler for de udgifter, der er forbundet med de unge menneskers rejse til fronten.

»De føler, at de skal give noget tilbage til moderlandet. En af dem, som tog tilbage, kom fra en landsby, der var blevet fuldstændig raseret,« fortæller han.

De unge, som PYD hjælper til fronten, er alle syriske kurdere, som er flygtet til Tyskland og ikke kan finde sig til rette.

»Alle vi kurdere føler, at det her er vores tid, vores forår. Vi må give alt, hvad vi har. Alt!« siger Salaheddin Bayram.

Ud på eftermiddagen bliver vi ført ind i et baglokale, hvor vi tager plads i en sofagruppe af imiteret læder. Over for os sidder en mand, som ikke vil give os sit navn. Han er angiveligt en af PKK’s ansvarlige for Hamborg, en såkaldt kadro. Manden er klædt i en sort frakke, og en army-kasket i samme farve skygger over hans lange, benede ansigt. Han ser ud til at være i midten af trediverne. En kadro vier sit liv til bevægelsen, arbejder i døgndrift. Han har ikke nogen fast bopæl, men bor på forskellige adresser for ikke at knytte tætte bånd til de lokale kurdere. Hans liv er politisk, ikke personligt. Han gifter sig heller ikke og får ikke børn. Når partiet siger, at han skal rykke til en anden by, gør han det.

»De har sendt mig hertil,« forklarer manden. Han skubber perlerne rundt i den bedekrans, han holder i venstre hånd, ser ikke op.

Vi spørger, hvor han er sendt fra.

»Er du sendt fra politiet?« lyder svaret hurtigt. Vi får øjenkontakt. Han fortæller om sit hverv. Det går ud på at tilse organiseringen af Hamborgs store netværk af kurdiske foreninger. Kvindegrupperne, de religiøse grupper, studenterne, sportsholdene. De udpeger kommissioner, som mødes og diskuterer i et parlament med 61 medlemmer.  

»Vi opbygger strukturen efter Öcalans ideologi. Det er hans idéer om demokratisk konføderalisme i praksis,« siger han. »Mit job er at etablere det her system. At gøre det berømt.«

I denne del af verden er det hårdt arbejde, lader han forstå.

»Her i Europa hersker den moderne kapitalisme. Det er også derfor, vi ikke har så meget magt i Danmark,« siger han: »Den gør folk egoistiske.«

***

Et sted af de steder i Europa, som kapitalismens usynlige hånd endnu ikke helt har fæstet sit greb om, er Hamborgs St. Pauli-kvarter, et mangeårigt hjemsted for Tysklands yderste venstrefløj.

»RAF«, Rote Armee Fraktion, har nogen skrevet med graffiti på en bænk af beton foran Anja Flachs lejlighed. Oppe på fjerde byder den 50-årige kvinde på den samme bitre, sorte te, som også serveres i de kurdiske foreninger.

Anja Flach er tysker, men hun endte med at kæmpe for kurderne. Hun er barn af Vesttysklands radikale venstrefløj, og hun trådte sine politiske sko få gader fra sin lejlighed i den legendariske i Hafenstraße, hvor Hamborgs besættermiljø holdt til i 1980’erne. Med murens fald kom desillusionen.

»I tiden efter Rote Armee Fraktion var der ikke længere noget håb for den revolutionære venstrefløj i Tyskland. Man søgte ikke længere svar på verdens problemer,« fortæller hun.

Men hun fandt en ny vej. Den spirende kurdiske kvindebevægelse besad den idealisme, hun søgte. Hun fik igen håb for revolutionen. Derfor rejste hun i 1995 til Qandilbjergene i Nordirak for at slutte sig til PKK’s guerillaer i kampen mod Tyrkiet. Hun kæmpede to et halvt år med de kvindelige guerillaer og har skrevet flere bøger om sine oplevelser.

Selvom politiet tidligere har ransaget hendes lejlighed, fortæller hun os åbent, at hun er en del af PKK. Som en såkaldt «medarbejder«, er hun aktiv i byens kvindebevægelse. Hun indvier os i bevægelsens hierarki i byen.

Øverst sidder byens kadrer, forklarer hun. Det er de få partisoldater, som giver deres liv til bevægelsen. Derefter kommer medarbejderne, de arbejder for at udbrede den kurdiske sag. For dem er det obligatorisk at udføre de opgaver, PKK giver dem. Endelig er der sympatisørerne. De organiserer folk og samler ind til festivaler og demonstrationer.

»I Hamborg opbygger PKK en antitese til staten. En stat i staten, hvor der indsamles skatter til partiet,« siger hun.

Ifølge Anja Flach er det for de flestes vedkommende frivilligt, om man vil betale skatterne, men for medarbejdere som hende er det obligatorisk. Selv vil hun ikke fortælle, hvor meget skat hun betaler, men nævner at beløbet afhænger af indkomst. Anja Flach fortæller også, at pengene går til alle dele af PKK’s organisation: tv-stationer, aviser og guerillaernes væbnede kamp.

»Alt dette er ulovligt, hvis man gør det åbenlyst. De tyske kurdere, der sidder i fængsel nu, sidder der for at indsamle penge og organisere støttekoncerter. Men det er jo ikke kriminalitet. De har jo ikke solgt stoffer eller slået nogen ihjel,« siger hun.

I dag arbejder Anja Flach i en børnehave i Hamborg. Regningerne skal jo betales, forstår man. Hvert andet år, når hun føler, at hun er ved at smelte for meget ind i det kapitalistiske samfund, rejser hun til Kurdistan. »Landet«, som hun kalder det.

»Når man rejser derned og ser denne varme revolution, som folk tror på og lever i med hjerte og sjæl, kommer idéerne tilbage til én, og man tror igen på det. Jeg tror på det. Europa bliver alligevel ikke centrum for revolutionen. Det gør Mellemøsten,« siger hun, som om det er en selvfølge.

For Anja Flach har PKK med Rojave og Abdullah Öcalans idéer om demokratisk konføderalisme skabt et konkret eksempel på det perfekte samfund.

»Rojave er som en drøm, der bliver til virkelighed. Det er en stor ting. De opbygger virkelig et revolutionært samfund. Det er en revolution, der giver svar på alle verdens problemer,« siger hun.

Da vi spørger til hendes mening om de terrorhandlinger, som PKK især begik i Tyrkiet 1990’erne, får vi de samme svar, som vi får fra de fleste af de tilhængere af PKK, vi har talt med i både Danmark og Tyskland:

»Det ved jeg ikke noget om,« eller »det er løgne.« Hun uddyber sin holdning: »Det meste af det, man beskylder PKK for at have gjort, passer ikke. I begyndelsen af kampen var der problemer. De lavede mange fejl, og måske havde PKK ikke ordentlig kontakt til alle enhederne. Den slags problemer var der. Men drab på civile var sjældne, og de, som blev ramt, arbejdede for den tyrkiske stat.«

Da snakken falder på Abdullah Öcalan, lægger hun ikke skjul på sin fascination af partiets leder. Hun har angiveligt selv mødt ham to gange, mens hun kæmpede i bjergene, og når hun taler om ideologien, henviser hun ikke til PKK’s idéer, men til hans idéer.

Kan hun ikke se det paradoksale i på den ene side at ønske et egalitært, socialistisk samfund, og på den anden side hylde en enerådig leder, som var han hellig?

»Det er aldrig godt at følge autoriteter blindt,« medgiver hun. »Men han er mere en institution i den kurdiske bevægelse. Ikke bare en person. I fængslet har han læst bøgerne om de forskellige ideologier og samlet dem i en perfekt pakke til befolkningen, som de nu bruger til at opbygge Rojave. I alle bevægelser har man brug for en figur, der udstikker retningen. Har man ikke det, taber man,« siger hun.

***

Første gang vi aflægger foreningen Kurdistan Volkshaus et besøg, taler vi med en ældre kurdisk herre, der har en fremtrædende rolle i byens kurdiske miljø. Han fortæller os om sine følelser for Apo, lederen af PKK. Manden ønsker at være anonym, for han er sikker på, at vesterlændinge vil hade ham for det, han skal til at sige:

»For mig er Abdullah Öcalan hellig. Han er som Kristus.«

Den følgende aften aflægger vi igen Kurdistan Volkshaus et besøg. Lokalafdelingen af den landsdækkende kurdiske studenterorganisation, YXK, holder et arrangement for byens unge kurdere. De har ryddet det store lokale for borde, og stole er stillet op i rækker. Studenten Bahoz træder frem foran de godt 30 kurdere, som er mødt op. Bahoz har selv lavet en hyldestvideo til lejligheden, og den handler om kampen mod Islamisk Stat i Kobane. Først beder han om ro, to minutters stilhed for martyrerne. Alle rejser sig. Foldede hænder, sænkede blikke. En ung kortklippet fyr på forreste række ser ikke ned, men frem for sig, hen mod endevæggen. Der hænger et portræt af Abdullah Öcalan sammen med seks andre stiftere af PKK. Hans billede er større end de andres. Det hænger i midten. Den unge mands øjne er vidt åbne nu, han ser på sin leder. Han bukker hovedet, gnider sig i ansigtet og ser atter op mod billedet i midten, mens han rækker hænderne frem.

Øjeblikket slutter, og Bahoz tænder projektoren. Den kaster en montage af videoklip op på væggen i det mørke rum. Det er et larmende, følelsesladet sammensurium af flygtninge, grædende børn og marcherende guerillasoldater. Klapsalver bryder ud. En fyr i hættetrøje sidder på stolekanten og bevæger kroppen i takt med soldaternes march. Hans øjne følger heltene på lærredet, som retter deres raketter mod en kampvogn tilhørende Islamisk Stat. Da målet eksploderer slår han hænder sammen, vælter forover i en kraftig bevægelse og udstøder et langt lydløst råb.

Portrættet af Abdullah Öcalan bliver lyst op af filmprojektoren. Rammen er af guld.

***

Et årti efter den kendte tyske journalist Günter Wallraff var med til at udgive Salman Rushdies bog De sataniske vers i Tyskland, møder han et tidligere højtstående PKK-medlem ved navn Selim Cürükkaya. Han har skrevet en bog, som oversat fra kurdisk hedder Apos vers. I den beskrives PKK som en stalinistisk personkult, der slår ned på afvigelser fra partiets linje med henrettelser og tortur. Med bogen bliver forfatteren for PKK, hvad Salman Rushdie er for rabiate muslimer: en dissident, som må betale den højeste pris for sit forræderi.

Den nu 60-årige Selim Cürükkaya tager imod os i et lille hus i udkanten af Hamborg. Han har været ude på sin daglige morgenløbetur og er stadig iført træningssko, tætsiddende sorte bukser og en orange løbejakke. Manden er spinkel, men indgyder alligevel en vis autoritet. Den sidste rest af hår på hovedet er kridhvidt, det samme er det veltrimmede overskæg. Over de mørke øjne bevæger hans sorte øjenbryn sig i hurtige ryk, når han taler.

I halvfjerdsernes Tyrkiet var han en del af kredsen, der stiftede PKK. Han husker stadig sit første møde med Abdullah Öcalan.

»Der var ikke noget opsigtsvækkende ved ham. Han var en helt almindelig person. Vi drak te og kaffe sammen, vi gik ture og plukkede æbler sammen. Han tog også opvasken lige som os andre,« husker han.

Efter grundlæggelsen af PKK bliver Selim Cürükkaya ansvarlig for partiets propagandamaskine, men den 1. maj 1980 pågriber de tyrkiske myndigheder ham, og de næste 11 år sidder han i Tyrkiets berygtede fængsel i Diyarbakir. Herfra skriver han to bøger om den umenneskelige tortur og ydmygelse, de kurdiske fanger udsættes for.

»Troen på at jeg havde ret, og visheden om, at jeg blev behandlet uretfærdigt, gjorde, at jeg kunne kæmpe imod og ikke knække. Da jeg kom ud af fængslet, var troen på PKK stadig hundrede procent intakt,« siger han.

Men det er en anden virkelighed, han møder, da han efter sin løsladelse melder sig hos partiet. Året er 1991, og han rejser til Bekaa-dalen i Libanon. På det tidspunkt var dalen besat af Syrien, hvis diktator, Hafez al-Assad, gav PKK’s ledelse husly og frit lejde til at drive militærakademier.

Selim Cürükkaya kan ikke længere genkende sit gamle parti. Kritiske røster bliver stemplet som forrædere og henrettet i hobetal. Han bliver angiveligt vidne til torturmetoder og fængsler som til forveksling ligner de forhold, han selv sad under i Diyarbakir. Partiapparatet er gennemsyret af en kultur, hvor en stadig mere paranoid og magtsyg Abdullah Öcalan har centreret al magt omkring sig selv og ikke tåler den mindste kritik.

»Han havde skabt en kultur, hvor han på ingen måde kunne begå fejl. Öcalan mente selv, at han havde skabt kurderne, og hvis han – Gud forbyde det – skulle dø, ville alle kurderne også dø. Hvis du ikke støttede denne tankegang, blev du stemplet som forræder,« fortæller han og lægger ikke skjul på sin afsmag for sin gamle kammerats metoder.

Selim Cürükkayas kritiske tilgang begynder snart at nage Abdullah Öcalan, og en dag kommer straffen. Han bliver fængslet, anklaget for at være mod formanden og partiet. Straffen er, at han skal fremsætte en fornedrende selvkritik og skrive en tredje bog om fængselsopholdet i Diyarbakir. Moralen i bogen skal være, at det var Abdullah Öcalans sjæl, der gav ham modet til at kæmpe sig gennem de grusomme forhold, han levede under som fange.

Bogen skal skrives, tænker Selim Cürükkaya, men det skal ikke være under diktat. Partiet flytter ham ud af fængslet og sætter ham i husarrest for at skrive bogen. En tidlig oktobermorgen i 1993 lykkedes det ham at flygte. Med de få penge, han har gemt, betaler han en taxachauffør for at køre ham til Libanons hovedstad, Beirut. Herfra hjælper FN, Røde Kors og den tyske afdeling af forfatterforeningen PEN ham til Tyskland. Nu kan han skrive frit.

»Min plan var at skrive om alt, hvad jeg havde oplevet med PKK og Abdullah Öcalan, efter jeg vendte tilbage til partiet fra fængslet i Diyarbakir,« fortæller han.

Det bliver til bogen Apos Vers, som journalisten Günter Wallraff hjælper ham med at udgive i Tyskland under titlen PKK – Die Diktatur des Abdullah Öcalan.

Günter Wallraff rejser senere til Qandilbjergene for at konfrontere Abdullah Öcalan med anklagerne om hans diktatoriske ledelse af PKK. Det følgende er direkte citeret fra interviewet, som Politiken bringer i 1997:

Öcalan: »Ærkebiskoppen i Aleppo besøgte mig engang og sagde til sidst, at jeg mindede om Jesus. Jeg er født som muslim, men på min egen måde ligner jeg den hellige Kristus ...

Wallraff: »Har De i så fald hørt tale om Bjergprædikenen og om at elske sin...«

Öcalan: »Jeg behøver ikke læse ham. Jeg ligner ham. Hans moral og hans måde at leve og virke på ...«

Da interviewet slutter, og Abdullah Öcalan følger Günter Wallraff til døren, siger lederen til ham:

Tag Selim med næste gang. Han har angrebet vores helligste værdier. Hvis han tager det tilbage og øver selvkritik, kan han komme tilbage og leve med os igen. Hvis ikke, kan jeg ikke gøre for, hvis der skulle ske ham en ulykke.

Selim Cürükkaya er den første fra PKK’s inderkreds, som offentliggør en kritik af partiet i bogform. Modtagelsen er ikke varm. I en årrække må han sammen med sin kone, som også er tidligere guerilla, leve under jorden i Tyskland. I PKK’s interne medlemsblade bliver de to omtalt som forrædere, der har »forbrudt sig mod retten til at leve« og bør »druknes som hunde.« Fem tyske kurdere, som har været i besiddelse af bogen, bliver overfaldet af PKK-tilhængere, og den ene er tæt på at miste livet.

I dag , mere end tyve år efter, Selim Cürükkaya flygtede til Tyskland, er hans kritik af PKK stadig gyldig. Det mener blandt andre den amerikanske journalist og forfatter Aliza Marcus, som er en af verdens fremmeste eksperter på PKK. I 2008 udgav hun bogen Blood and Belief, hvor hun skriver om PKK’s henrettelser af partiets egne folk og belyser organisationens autoritære tilbøjeligheder ved at interviewe afhoppere. Da vi taler med hende har hun netop besøgt PKK i den tyrkiske Hakkari-provins, som ligger tæt på grænsen til Nordirak.

»De er stadig utrolig autoritære. Det er en diktatorisk organisation, der ikke tolererer meningsforskelle, og som ikke er interesseret i at dele magten med andre,« siger hun. Andre kurdiske grupper, som forsøger at konkurrere med PKK om kurdernes gunst i Tyrkiet, vil dog ikke blive slået ihjel, men forsøgt isoleret, siger hun. Tilslutter man sig partiet og drager i bjergene for at kæmpe, er vejen tilbage stadig ikke let, hvis man ombestemmer sig.

»Så risikerer man at blive dræbt. Dog er der i dag større mulighed for at blive sendt tilbage, hvis man er meget syg eller meget ung. I den henseende er PKK blevet mere fleksible,« siger hun.

Den danske journalist og historiker Deniz Serinci, som er en af Danmarks mest fremtrædende eksperter på det kurdiske område, genkender også de autoritære træk hos bevægelsens europæiske sympatisører.

»Jeg har interviewet PKK-støtter i otte år. I Danmark, Tyskland, Sverige og i Tyrkiet og Nordirak. Jeg har stadig ikke mødt nogen, som kunne acceptere kritik af PKK,« siger han.  

Deniz Serinci bemærker det paradoksale i, at PKK til trods for sine udemokratiske tendenser, samtidig kæmper for minoritetsgrupper og kvindefrigørelse.

Det er der ifølge Aliza Marcus en god grund til. Ifølge hende har PKK tilrettelagt deres ideologi på en måde, så den tiltrækker mennesker med forskellige sympatier.

»Enhver kan finde det, han søger i PKK. Man kan langt hen ad vejen tolke Öcalans ideologi, som man har lyst. Det gælder, hvis du er feminist, socialist eller endda nationalist,« siger hun. PKK har støtte fra en stor del af kurderne, og derfor kommer man ikke uden om dem, forklarer hun.

»Hvis man vil løse det kurdiske problem i Tyrkiet, hvis man vil samarbejde med kurderne i Europa, og hvis man vil etablere en modstandsdygtig magtfaktor i kampen mod Islamisk Stat, så er man nødt til at anerkende den rolle, PKK spiller i alt dette.«

PKK vil ikke for alvor udvikle sig i en mere demokratisk retning, før de får opfyldt deres krav om selvstyre i Tyrkiet, påpeger Aliza Marcus. Men i disse tider, hvor den kurdiske bevægelse i Europa har vind i sejlene, spiller de europæiske lande også en rolle i udviklingen af et mere demokratisk PKK.

»Vil de fortsætte med at slå ned på PKK’s lovlige aktiviteter, eller vil de give gruppen og dens europæiske tilhængere mere plads? Hvis man lægger den samme hårde linje over for PKK, som Tyrkiet har gjort, får organisationen ikke chancen for at blive mere demokratisk,« siger hun.

Frihed er at have sin egen identitet, et frit Kurdistan. Det modsatte af undertrykkelse, som er det, vi er underlagt i både Kurdistan og i Danmark, for så længe Kurdistan ikke er frit er vores sjæl i lænker.Dwarosh Kakasur, 23, studerende, Lyngby

Frihed er at have sin egen identitet, et frit Kurdistan. Det modsatte af undertrykkelse, som er det, vi er underlagt i både Kurdistan og i Danmark, for så længe Kurdistan ikke er frit er vores sjæl i lænker.

Dwarosh Kakasur, 23, studerende, Lyngby

Jakob Dall

Kapitel 4: Heval Demhat finder sin vej

Hen over efteråret 2014 følger Heval Demhat med i medierne, som beretter om de hårde kampe i Kobane mellem PKK’s syriske gren, YPG, og Islamisk Stat. Han er ikke i tvivl, da han som tidligere nævnt bliver ringet op og bedt om at smugle vintertøj ind i Tyrkiet, som skal videre til guerillaerne ved fronten på den syriske side af grænsen. Men turen handler ikke kun om syv kufferter med tøj. Spørgsmålet er, om det nu bliver hans egen tur til at gribe til våben.

I selskab med en anden dansk kurder lander han en sen eftermiddag i midten af november i Gaziantep, en by i Sydøsttyrkiets kurdiske områder. Brevet til hans mor ligger på skrivebordet i hans lejlighed.

Bekymringerne om, at de tyrkiske myndigheder skal forhindre dem i at bringe tøjet frem til YPG, som i Tyrkiet anses som terrorister, bliver hurtigt afløst af lettelse, da de slipper igennem lufthavnens sikkerhedstjek.

Eftermiddagen er blevet til aften, da de når frem til byen Onbirnisan. De er tæt på nu, kun få kilometer fra grænsen. De indkvarterer sig i et hus med flygtninge og afleverer kufferterne til manden, som skal smugle dem ind i Syrien.

Heval Demhat lægger sig at sove i et rum med fem andre mænd. Alle er de klar til at drage over på den syriske side og kæmpe. En af dem har fået våbentræning i bjergene hos PKK. Nu er det snart deres tur – det ultimative offer. I mørket kan han høre bragene fra Kobane. Han drømmer. Mareridt. Da han vågner tidligt næste morgen, har månen et rødligt skær.

»Nå ja, jeg er jo i Kurdistan,« tænker han.  

»Serkafte« – farvel – hilser han sine værelseskammerater, inden han og nogle bekendte fra bevægelsen tager ud til lejrene, som huser tusinder af flygtninge fra Syriens kurdiske områder, Rojave. Fra den tyrkiske side kan de se over på krigen, en by i ruiner.

Op ad dagen kører gruppen ud til en lokal kurder, som har en gård tæt på grænsen for at ride en tur og se på landskaberne. Solen står højt på himlen, og lyset rammer det stenede bakkelandskab. Stik øst er der hele tiden udsigt til Kobane. En repræsentant for PKK’s søsterparti i Syrien, PYD, er tilstede. Han trækker Heval Demhat til side.

»Hvad er det, jeg hører,« begynder han. Han ved besked om Heval Demhats tanker om at tilslutte sig kampen.

»Kammerat, det er ikke der, du skal lægge din energi,« siger manden.

»Hvorfor ikke?« Heval Demhat vender sig om og ser mod Kobane, hvor røgsøjlerne stiger til vejrs fra bygningerne: »Vi er så tæt på.«

»Der er rødt lys. Vi har fået at vide oppefra, at det ikke bliver med bevægelsens velsignelse,« svarer PYD’s repræsentant.

At han er født uden sin højre hånd er ikke hindringen, fortæller Heval Demhat. Bevægelsen mener, at en ung studerende med vestligt pas kan kæmpe andre kampe end dem med våben. Han er frustreret, men også lidt stolt.   

»Den her mand fra PYD har altså hørt om mig midt i krigen mod Islamisk Stat. De har rapporteret om mig. De kender til mig. Det er jo en kompliment. Så må jeg jo gøre noget, der er rigtigt. Men det piner mit hjerte, at jeg ikke skal ned og forsvare Rojave,« siger han.

Et par dage senere lander han i København. Her møder vi ham første gang den aften, hvor han aflægger sin rapport for tilhørerne i Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Valby, og nu sidder han i sin lejlighed og taler med os om den kurdiske sag og om sin egen fremtid. Måske som redaktør på en kurdisk tv-station – eller som politiker i den kurdiske kongres, KNK. Eller måske som noget helt andet.

Tænker han nogle gange over om kritikerne har ret, når de siger, at PKK er en terrororganisation, der har begået alvorlige forbrydelser mod civile?

»Jeg anerkender, at kurderne i firserne og halvfemserne har begået fejl. Men på det tidspunkt var det rigtigt ifølge dem. Det er forkert at tage et andet menneskes liv, men ofrene var dukker for den tyrkiske regering, og det er jo forræderi,« svarer han.

Han nævner til sammenligning den danske modstandsbevægelses stikkerdrab under besættelsen.

Heval Demhat elsker sin leder, Apo. Men er det ikke en farlig kærlighed? Risikerer man ikke at blive så forblændet, at man ikke ser de forbrydelser, lederen har beordret?

»Forblindelsen har været værre,« svarer han. »I dag kan man kritisere organisationen indefra. Det gør jeg ved at citere Öcalan direkte fra hans bøger.«

Med den kritik sørger man for, mener Heval Demhat, at Apos teorier bliver fulgt i praksis.

***

Sidst i januar vandt kurderne slaget om Kobane. Efter mere fire måneders belejring fik de kurdiske kæmpere med hjælp fra vestlige bombefly smidt Islamisk Stats kæmpere på porten. Over hele verden fejrede kurderne deres vigtige symbolske sejr.
 

Også på parkeringspladsen foran Dansk Kurdisk Kulturcenter i Valby. Her samledes omkring 150 danske kurdere til traditionel kurdisk kædedans. Fakler brændte og et stort festfyrværkeri lyste himmelen op.

Antallet af demonstrationer og andre politiske arrangementer i det kurdiske miljø i Danmark er droslet en smule ned efter sejren i Kobane. Kampen skal ikke længere handle om at vinde Vestens sympati, men om at samle penge ind til genopbygningen af Kobane, som i dag ligger i ruiner, fortæller en ledende skikkelse i en af de kurdiske foreninger.

Under sejrsfesten talte vi med to unge studerende danske kurdere, som red med på efterårets bølge af aktivisme.

»Angrebet på Kobane har samlet os og udvisket de små forskelle mellem kurderne. Jeg er meget mere optimistisk på kurdernes vegne i dag, men der er lang vej endnu,« fortæller den ene. Den anden tilføjer:

»Nu er folk vågnet op og er med i kampen. Vi stopper ikke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tillykke Information. Hatten af for denne artikel.