Læsetid: 3 min.

Værs’go’ og spis: Hjemmelavet mad tak!

Moderne Tider
28. marts 2015

En bil er ikke bare en bil. Et brød er ikke bare et brød, ej heller er en gulerod bare en gulerod. Der er kvalitetsforskelle, og når det handler om mad så er det alt fra smag, dyrknings- og fremstillingsmetode, håndværk, rimelig aflønning mm. Mad kan sagtens være både god og billig – især når man selv laver den af råvarer og i mindre grad af forarbejdede produkter, der altid vil koste mere. Færdiglavet mad er dyrere på grund af udgifter til arbejdsløn, emballage, markedsføring og overskud til investeringer i bl.a. maskiner og produktudvikling. Vi kan og skal ikke lave alt selv, men der er for meget på markedet af ringe kvalitet, der er let at lave selv. Kvaliteten af råvarer er under pres, fordi konkurrencen er hård, og vi er en nation der i gennemsnit ikke bruger mere end 8-10 pct. af den disponible indkomst på mad. Det er vigtigt for selv dem med overskud at købe billigt. Mange har vænnet sig til mad, der ikke smager af så meget og får ikke brugt meget tid på at lave deres egen mad. I byerne kan man overalt få take away, færdigretter og gå ud og spise. De kendte og stjernebedryssede restauranter leverer både kvalitet, madhåndværk og oplevelse, men det er jo til de få og ikke hverdagsmad. Madhåndværket er i fare for at flytte ud af de hjemlige køkkener. Viden og teknikker risikerer at gå tabt, og dét er et kulturtab.

At kunne lave sin egen mad åbner for en verden af sanselige oplevelser, nydelse og mad med personlighed. Ligesom ensformig popmusik er kedeligt, er standardiserede madvarer det også. Ved at komme tættere på råvarerne stiger kvalitetsbevidstheden, og så er det ikke så let at blive snydt som forbruger.

Mad er på en eller anden måde involveret i alt, hvad vi omgiver os med: økonomi, kultur, miljø og fællesskaber. God madkvalitet er alles ret, og kan være med til at forandre verden til et bedre sted for alle.

Bagte kartofler med stenbiderrogn og rygeostecreme – 4 personer

4 store bagekartofler eller 8 lidt mindre

1-2 tsk. finthakket rødløg

1,5 dl cremefraiche

175 g rygeost uden kommen eller kvark

150-200 g renset stenbiderrogn

1 lille bundt dild

salt og friskkværnet peber

2 stk. hjertesalat

ca. 100 g hvidkål uden stok

•Vask jord af kartoflerne med en svamp eller blød børste, så der ikke går hul i skrællen. Skær et kryds i dem og læg dem i et ovnfast fad eller en bradepande og stil det i ovnen. Tænd ovnen på 200 grader og bag kartoflerne møre, 1-1,5 time afhængigt af størrelse.

•Pil og hak rødløget meget fint. Rør cremefraiche med rygeost eller kvark og tilsæt løg, stenbiderrogn og små duske af dild. Smag til med salt og peber.

•Stik en kødnål i kartoflerne, og mærk, om de er møre. Tryk på siderne, så kartoflens indhold presses op.

• Snit salaten i strimler og hvidkålen fint, og giv til kartoflerne med stenbiderrogn i rygeostecreme, evt. også flute eller brød.

Gammeldags oksesteg med brun sovs – 10 personer

Velegnet som gæstemad, da retten kan laves i god tid, og der kan laves mad til flere dage. Rester kan fryses eller varmes næste dag.

1,5-2 kg oksetykkam eller evt. oksetyksteg eller oksebov

2 spsk. smør og 2 spsk. olivenolie

salt og friskkværnet peber

1 flaske hvidvin

4-5 laurbærblade

4-5 kviste frisk timian

750 g suppeurter: f.eks. porretop, gulerod og knoldselleri

Smørbolle:

4 spsk. blødt smør og 4 spsk. hvedemel

1,5 dl piskefløde

2-3 tsk. god sojasovs

Kartoffelsne:

3 kg melede kartofler

2 dl ekstra jomfruolivenolie eller 150 g smør

salt og friskkværnet peber

Grøntsager:

1-2 stk. savojkål

300-500 g syltede asier

• Brun kødet i en stegegryde i smør og olie. Krydr med salt og peber. Tilsæt vin, laurbærblade, timian og stykker af suppeurter. Lad kødet småstege under låg i ca. 2 timer. Stik i kødet med en spids kniv eller kødnål og mærk om, det er helt mørt. Tag kødet op, og skær det i skiver på tværs af kødfibrene.

• Si skyen og smag om den er kraftigt nok, ellers skal den koge ind. Jævn stegeskyen med smørbolle: Rør blødt smør med hvedemel til en lille kugle. Læg den i sovsen, rør forsigtigt og lad den jævne sovsen. Lad sovsen småkoge i ca. 5 min. Tilsæt piskefløde og smag til med sojasovs.

• Kartoffelsne: Kog skrællede kartofler i usaltet vand, til de er helt møre. Hæld vandet fra. Pres kartoflerne igennem en purépresse og bland med olivenolie eller smørklatter, smag til med salt og peber.

 • Kog stykker af kål uden stok ca. 5 min. i let saltet vand. Lad det dryppe godt af. Giv dem til kødet med asier, kartoffelsne og sovs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her