Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
Moderne Tider
4. april 2015

Solbrillesnoren

Solbriller er noget, man tager af og på afhængigt af vejrets luner, og som derfor hurtigt kan blive forladt på en bænk i Kongens Have eller i indkøbskurven i Irma. Ligesom vanter. Måske derfor findes samme løsning til begge: snoren.

Til solbriller fås den i et utal af varianter. Fra den skingert neonfarvede til den afdæmpede i kernelæder – eller forklædt som perlekæde. Nogle modeller har endda en mekanisme, der kan stramme brillen fast til hovedet, hvis du skal ud i en kropslig udfoldelse i solskinsvejret.

Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du let kan komme til at daske lavere medmennesker i hovedet med de løsthængende briller, samt – ligesom med vantesnoren – skal du huske at tage den af inden rutsjebaneturen, så ingen bliver kvalt.

Fotokromatisk brilleglas

Hvis du allerede bruger briller – og der på den måde allerede er ét par at holde styr på – er en god solbrilleløsning såkaldt fotokromatisk glas, der fungerer som almindelige briller indendørs, mens de på magisk vis skifter til solbriller, når du går ud. Det gør det nærmest umuligt at glemme at tage solbriller med – og langt sværere at miste dem.

Metoden blev opfundet i 1960’erne af kemikeren Stanley Donald Stookeys og kollegaen William Armistead, som opdagede, at bestemte lysfølsomme molekyler kunne få glas til at skifte farve ved UV-bestråling. Af uransagelige årsager er den dog ikke slået bredt igennem endnu, så her kan også hentes lidt firstmover-point.

Et minus er reaktionstiden, som særligt når brilleglassene igen skal blive klare, er lidt sløv (fem-10 minutter). Det er desuden umuligt at generere indendørs-solbrille-rockstareffekten. Ligesom du heller ikke kan gemme tømmermænd og generelt dårlige øjendage i indendørsmiljøer.

Klap-ned-brillen

En anden art to-i-en-løsning er klap-ned brillen. Den består af et slags solbrilleglasaggregat, der påklipses dine almindelige briller og klappes ned eller op alt efter vejrets luner. For det hører trods alt til sjældenhederne at solen bare skinner derudad i lille DK.

Det ene øjeblik er solbrillen en nødvendighed, det næste et forstyrrende filter. Du lægger dem fra dig. Og svups – din nevø knækker den ene stang af din nye Dior-brille.

Eller: Du klapper op. Og ned. Og op. Og ned. Nemt og bekvemt og sikkert. Klap-ned-aggregatet er også ofte billigere end en selvstændig solbrille, hvilket kun er passende med den generelle uoverensstemmelse, der er mellem prisen på et par ordentlige solbriller, og det tidsrum, du når at bruge dem, før de kommer i klemme mellem din mosters bagdel og havestolen.

Op i håret

Hvis du ikke er villig til at gå på kompromis med årets modebrille og samtidig er på jagt efter en strategi, der ikke implicerer, at du i forvejen bruger briller, kan du vælge at placere dine solbriller i håret, når de ikke er i brug.

Metoden vandt for alvor frem i 90’erne, men er siden blevet et tidsløst look, der desuden er brandpraktisk til at holde viltre hårtotter i ave.

Vær opmærksom på, at strategien kan misbruges, og den dovne fashionista kan forfalde til at benytte den til fedtede hårdage i stedet. Tilgangen kan også vise sig problematisk for dig med svigtende hukommelse, der kan bruge en time på at lede efter solbrillerne, bare for at give op, se dig selv i spejlet en sidste gang og opdage dem der på din isse.

Om i nakken

Hvis solbriller i håret er for fimset til din stil, kan de også med fordel placeres i nakken, når de ikke er i brug. Og opbevares en hel dag i skyet vejr på Bakken for eksempel. Teknikken fungerer optimalt, hvis du er en skaldet m/k, da glat hår får brillen til at glide og krøller kan komme i klemme.

Det er samtidig væsentligt, at den valgte brille sidder rimelig tæt til hovedet, og tricket virker allerbedst med den slags aerodynamisk udformede briller, de har på i cykelløb – en såkaldt hurtig brille med spejlreflekterende glas i en rap farve – orange, turkis, grøn – eller to.

Problemet kan være, at du skal høre på kommentarer som »Nåeh … Du har øjne i nakken, eller hva’, eller hva’?« fra forbipasserende, friske fædre og hyl fra mindre børn, som tror, du faktisk har det.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
 • Vi anbefaler: Oprydningsstrategier

  14. marts 2015
  Det er forår. Nogen har tændt for lyset, og pludselig ser du, at der er ting overalt. Alt for mange ting. Og det driver dig til vanvid. Vi guider til forskellige oprydningsstrategier
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her