Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg vil ikke blive gravid

Moderne Tider
4. april 2015

En mor, Aarhus

Min mand og jeg har et barn på tre år, og vi er enige om, at vi gerne vil vente nogle år, inden vi skal have flere. Spørgsmålet er bare, hvordan vi sikrer os det? Jeg har de seneste to år brugt hormonspiral, men tog den ud for nogle måneder siden, fordi jeg var ærgerlig over alle de hormoner, den pumpede ud i min krop. Siden har vi brugt kondom, men min mand synes, det er jævnt træls. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret, men omvendt er jeg træt af, at det er mig, der skal tage hormoner, nu da det er et fælles projekt, at vi ikke vil have flere børn. Min mand vil have, jeg skal starte på p-piller, selv er jeg i tvivl, for det betyder nye hormoner. Pessar gider jeg ikke. Hvad gør jeg?

Svar I:

Hvis dit parforhold har overlevet tre års undtagelsestilstand med et lille barn, hvorfor så vente med at få flere børn? Det ville jo være træls, hvis det om nogle år viste sig at være for sent. Og jo længere tid der går, desto bedre vænner den ældste sig til at være enebarn. Det kan skabe en del jalousi. Jævnaldrende leger også bedst. Så du skal droppe præventionen for at få afklaret, om I nu også er helt enige om at få flere børn. Hvis der så skulle opstå tvivl, kan I holde en tænkepause uden vaginal penetration. Men hvis du så ender med at blive gravid, vinder I ni måneder til at dyrke ubeskyttet sex uden omkostninger, følgevirkninger eller bekymringer. Bagefter vil du dog muligvis stå i det samme dilemma, men du vil helt sikkert ikke fortryde barnet. Hvis du til den tid stadig ikke gider pessar, kan du med større ret bede din mand om at lade sig sterilisere.

- Mads Frese

Svar II

Min umiddelbare reaktion, da jeg læste dit brev, var, at din mand skal tage sig sammen og hoppe i kondomet – for selvfølgelig skal du ikke spise hormoner, hvis du ikke har lyst. Men efter at have sovet på det, kom jeg frem til, at din mand har ret: Kondomer er nederen. Du skriver ikke, hvor gammel du er, men statistisk set er du i begyndelsen af 30’erne – det betyder i så fald, at overgangsalderen ikke venter lige om hjørnet, og at I skal bruge kondom de næste 20 år – og det lyder da lige godt kedeligt, hvis du spørger mig. Der er nok triste ting i livet, og sex med kondom behøves ikke at være en af dem, så længe du er i et fast forhold. Jeg synes, at du skal skynde dig hen til din læge og bestille den største og flotteste pakke p-piller, der er på lager. For jeg er ked af at sige det: Du kan alligevel ikke undgå at få mærkelige stoffer ind i kroppen; det sker helt automatisk, hver gang du tager en bid af et ikke-økologisk æble, sætter dig i en nyfabrikeret sofa eller hopper i noget af det nye tøj, du garanteret indimellem falder for. Det er nedtur, at vores kroppe bliver fyldt med skidt, men det er svært at gøre noget ved.

PS: Vi er flere, der glæder sig til, at lægerne får taget sig sammen til at opfinde den der p-pille til mænd.

– Julie Elmhøj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her