Analyse
Læsetid: 2 min.

Hvor er kongen?

Prins Henrik, i Ekstra Bladet udelukkende benævnt Kong Henrik, er forsvundet. Det er både mystisk og uforståeligt
Foto: Ekstra Bladet

Foto: Ekstra Bladet

Moderne Tider
25. april 2015

Der er noget eventyrligt og samtidig tyst, en lille smule uhyggeligt over dette foto. En dronning vinker elegant som en balletdanser til de fremmødte ved vagtskiftet på Fredensborg Slot torsdag, som traditionen byder. Men vagtkompaniets detachement ser underligt afventende ud, og hvor er kongen? Den spinkle skikkelse træder helt alene frem af åbningen i den barokke slotsbygnings oversymmetriske facade, midt i det kryds som akserne fra indgangslamperne foroven og trappen forneden danner, som et genfærd af en afdød fantasi om monarkiet.

Flugten til Venedig

Prins Henrik, i Ekstra Bladet udelukkende benævnt Kong Henrik, er forsvundet. Det er både mystisk og uforståeligt: På selve dronningens 75 års fødselsdag, hvor riget var på den anden ende, og børnehaver stod klar i hele København for at vinke til kareten, meldte han forfald. Og dagen derpå, hvor arrangørerne af Jagtfestivalen havde modtaget hans skriftlige sygemelding, satte prinsgemalen sig ind i en bil, som kørte ham den fem timer lange vej til Hamborg, hvorfra han tog en flyver til Venedig. Tirsdag aften vendte han angiveligt tilbage til Fredensborg Slot, men torsdag kom han ikke frem for at vinke.

I Døden i Venedig beskriver Thomas Mann den upassende rejselyst, der pludselig griber den modne Gustav von Aschenbach midt i hans vigtige, travle liv:

»Det var en trang til at flygte, det indrømmede han blankt, en længsel ud mod det fjerne og nye, et begær efter befrielse, lethed og glemsel, – en trang til at slippe væk fra værket, væk fra hverdagen og det sted, hvor han med stivnet, kold lidenskab gjorde sin pligt.«

De menneskelige

Prins Henriks eventyr er det bedste, der er sket for kongehuset i mange år. Hver gang de kongelige træder ud i den moderne, medierede offentlighed, bliver de små. Dronningen giver et meget sjældent interview til Berlingskes chefredaktør og chefanalytiker, men lyder så som Helle Thorning-Schmidt. Kronprinsen viser muskler, men i en halvmaraton. Kronprinsessen lancerer en app. Det er bare ikke så suverænt eller mystisk.

Gustav von Aschenbach ved, at Venedig er en upassende impuls, som måske endda kan ødelægge alt det omhyggeligt opbyggede. Prins Henrik vidste det nok også. Men man skriver ikke historie ved at sige nej til eventyret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ellen nielsen

Ærlig talt....
Prinsgemalen er over firs år,
og kan vel også blive syg.
Ekstra Bladet viser sig igen fra sin billigste og personhetzende side!
og så er der medløbere......

Per Torbensen, Karsten Aaen og Kjeld Smed anbefalede denne kommentar
Christel Gruner-Olesen

Spaendene antydning : Der Tod in Venedig og saa Prins Henrik ?

Lad dog den familie i fred.... den er ligegyldig....

Det førende østsjællandske dagblad, artiklen henviser til, har senere afsløret, at kong Henrik har været til hemmelige undersøgelser på Rigshospitalet.

- Den 80-årige franskmand var torsdag på sygehuset. Det bekræfter kongehusets kommunikationschef.

http://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/afsloering-kong-h...

Randi Christiansen

ekstrabladet er nationens laveste fællesnævner for slibrig sladder, og der bores i alt, hvad der bare ligner en sprække i resultatet af margrethes flittige indsats for at bevare og opdatere glansbilledet. Det er lykkedes margrethe at bevare og videreføre kongehusets goodwill. Hun, frede, mary og børn har lang snor her i dk. Prins christian ser både følesmæssigt og intellektuelt lovende ud - og har vist en særlig plads hos margrethe.

Er der ikke en eller anden fransksproget ø i Stillehavet, hvor de står og mangler en konge??

Jørn Petersen

Hvorfor bringer info denne artikel.?

Niels Engelsted

@Christel Gruner-Olesen
ja, kongehusets digter har nok ikke så lidt til fælles med Thomas Mann's Gustav von Aschenbach. Måske har han også tænkt, at det snart er den sidste rejse. I så fald er det næsten smukt og til at sympatisere med.

@Anders Hald,
nej, desværre er familien ikke ligegyldig. Det er ikke bare hofbal og flotte kjoler, eller børnehavebørn, der vinker med dannebrogsflag. Den er samlingssted, og symbol for Danmarks adel og pengeelite, og denne overklasse er ikke ligegyldig. Læs journalist Søren Jakobsens dokumentar 'Overklasseliv' og blev belært om hvor lidt ligegyldig.

@Jørn Petersen
Information bringer denne artikel, fordi chefredaktøren i Presselogen i søndags blev skoset for at Information havde holdt sig for fin og dannet til at deltage i Henrik-bashingen.

Søren Kristensen

"Hver gang de kongelige træder ud i den moderne, medierede offentlighed, bliver de små" Det gælder de fleste kransekagefigurer - og Venedig? - Why not? Det er jo ikke sådan at dronningen ikke kan finde ud af at holde en fødselsdag "alene".

Jesper Frimann Ljungberg

Nu er jeg republikaner.... men... i ligestillingens navn.

KONG HENRIK, konge af Danmark.!

// Jesper

Torben Selch

Prinsen tror jeg længes efter at nyde sit otium ved vinslottet, men har nu solgt produktionen fra - konen vil ikke slippe taburetten. Prinsen har tugtet sine børn til en ledende funktion, mens han nu nyder sine børnebørn. Måske Dronningen ikke har følt prinsen Frederik moden nok til at kunne modtage de gammeldags kurér-ruller - som holder bol- og netværket af blåt blod intakt i det mørke adelige Europa, skjulte formuer og en endeløs udfosning af skjulte pengebeløb ind i de mystiske bag-diplomati-pas fungerende parallel samfund. Hvor plasticoperationer efter sammenstød i en Ferrari og en alpevæg synes at være den mest normale erhvervs skade.