Baggrund
Læsetid: 3 min.

Mindeord: Den næstsidste levemand er død

Moderne Tider
4. april 2015

På dette sted ville normalt stå en – ja, flere opskrifter med Søren Wedderkopp og Claus Christensens signaturer. Men det gør der ikke i dag, for den første signatur er ikke længere tilstede til at skrive den. Madskribent på Information gennem det meste af 20 år, Søren Wedderkopp, er død, 58 år.

Der findes ting, som funkler og stråler, men som af en eller anden grund aldrig bliver opdaget og fejret. Alt vil brænde, og verden, som vi kender den, vil forgå: Men Søren Wedderkopps kogebøger vil bestå. Det var ikke kogebøger skrevet af en tv-korttidskendis eller en ranglet, tandbleget kalorietæller. Det var kogebøger skrevet med et voldsomt litterært og sprogligt talent og en dyb drift mod nydelsen. Søren var gastroerotisk. Hans bøger og hans tekster her i Information blev skrevet med hans evige makker, når det kom til mad, den omtrent lige så buldrende, omfangsrige Claus Christensen; en kok, som laver mad til dem, som vil have det bedste og er træt af påtaget opfindsomhed. Claus snakkede og Søren skrev. Og han skrev så mageløst, mousserende og livligt. Sørens og Claus’ bøger var alle illustreret af byens og landets bedste kunstnere. Så selvfølgelig fattede ingen, hvilke mesterværker der var tale om. Der blev skrevet, kokkereret og slået ud med armene, Sørens eneste rigtige læsere var dem, der ville et stort liv og søgte den store nydelse. Dem, som ikke blev mætte. Hverken af mad eller musik. Søren handlede, byggede og samlede guitarer; han mente ligesom Townes van Zandt at:
»There’s only two kinds of music: the blues and zippety doo-dah.«

Det er farligt at spise godt

Men ingen, ingen, ingen kunne skrive som Søren. Han kunne tage noget så dødssygt som en madopskrift og skrive den, så du kluklo en hel dag. Hvis ikke han havde brugt så meget af sit liv på reklameteksterne, var der nok blevet en fin digter eller forfatter ud af ham. Men som han selv sagde, blev hans gave også formet af det, han brugte den til. Og man sælger bare ikke sæbe og begriber verden som kunstner samtidigt. Mennesket bliver dets metier. Det sted, hvor hans tekster så alligevel kunne mere end alle andres var i den brugskunstgenre, som madlitteratur vel er, en bastarddisciplin, der er for sanselig til at være faglitteratur, og for praktisk til at være litteratur.

Hvis der er nogen retfærdighed til, bliver de bøger, han skrev, flået af hylderne, når hans visheden om hans død bredes i byen. Men der er nok ingen retfær-dighed til: Det endegyldige bevis på, at markedet er uanvendelig sorteringsmekanisme.

Søren døde alt for tidligt fredag den 27. marts. Nu var han heller ikke nogen sundhedsapostel. Men alligevel: 58 år? Det er farligt at spise for godt. Men hvis ikke de kedelige læger kan hjælpe os med det, hvad skal vi så med dem?

Vi ses i baren

Søren og Claus begyndte at skrive klummen ’Til biddet’ sammen i vores avis i slutningen af 90erne. De stoppede brat midt i en deadline i protest mod den daværende bladledelses fyring af tegneren Per Marquard Otzen i 2003. Skulle man smide guld på gaden, ville de hellere stå på gaden. De to vendte først tilbage under en ny ledelse i 2007. Denne gang stopper de så også lige så brat midt en deadline. De to var de sidste epikuræere. Alle vi andre har smadret vores liv med diætister og alkoholfrie hverdage.

Søren, du var en ædedolk, en drukkenbolt, en vellystning, en livsliderlig og dejlig mand. Lige når der ikke kunne være mere i glasset, rakte du ud efter mere – kom med noget mere af det, som er rigtig godt, brølede du.

Vi ses ved de blå gasflammer på det store Molteni-komfur på den anden side, Søren. Vi ses der, hvor de har de største flasker Clos du Vougeot, den ældste Rayas, ved bordet med de fedeste oste og de sydende spidstegte dyr. Vi se i baren, hvor Lead Belly drikker sour mash, og hvor langstilkede kvinder smyger sig om fede mænd. Vi ses.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her