Læsetid: 8 min.

’Jeg ønsker mig en mindre snobbet romankunst’

Der er for meget i dansk litteratur, der er gået i retning af rent fokus på sprog og æstetik til fordel for at dyrke den verdensvendte og lærde roman. Formbevidsthed skal vel ikke blive en kold endestation for velfærdens kunst, siger forfatteren Peder Frederik Jensen
Der er for meget i dansk litteratur, der er gået i retning af rent fokus på sprog og æstetik til fordel for at dyrke den verdensvendte og lærde roman. Formbevidsthed skal vel ikke blive en kold endestation for velfærdens kunst, siger forfatteren Peder Frederik Jensen

iBureauet/Mia Mottelson

25. april 2015

F or nogle år siden skrev forfatteren Jeppe Brixvold en opfordring på sin virussaboterede blog. Han savnede en ny roman. Det handlede om at flytte fokus geografisk, at ændre prosaen, eller måske snarere romanens rum, ved at lade blikket vende udad, placere sig et sted, hvor tanken og skriften ikke reduceredes af de indre danske farvande, af små diskussioner i velstillede miljøer, den evigt truende svenskekyst eller den tilbagelænede forkælelse over et nordsjællandsk tennisparti.

Som jeg husker det, var kernen, at noget måtte ske. Det centrale, at dansk romanprosa ikke rigtig sparkede røv, ikke flyttede sig. Jeg kan kun være enig, selvom der er undtagelser, eksempler på bøger, der vil noget mere. F.eks. Brixvolds egen bog Forbrydelse og Fremgang, eller Nielsens Den Store Satans Fald eller Peter Højrups Island. Romaner, der tager genren ved vingebenet og ryster sig selv og skriften fri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Brink
  • Torsten Jacobsen
Jesper Brink og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer