Læsetid: 3 min.

Prada Meinhof: Hipsterskæg og blå briller

Når efterretningstjenesterne begynder at iscenesætte sig selv som subkulturelle og rebelske, er der grund til at råbe vagt i gevær. Samtidig giver PET det endelige dødsstød til hipster-figuren
Når efterretningstjenesterne begynder at iscenesætte sig selv som subkulturelle og rebelske, er der grund til at råbe vagt i gevær. Samtidig giver PET det endelige dødsstød til hipster-figuren
Moderne Tider
25. april 2015

Tusch på underarmene er det nye overskæg. Politiets Efterretningstjeneste har indrykket en jobannonce i det seneste nummer af Djøfbladet, hvor de søger »kodeknækkere og menneskekendere«, som gerne må være »skarpe og utraditionelle«.

Riget fattes penge, men ikke PET, der er den absolut eneste offentlige instans, som har fået ekstrabevillinger ad libitum i de senere år. Nu er der også beføjelser til at udvide styrken med betjenttyper, som skiller sig ud fra mængden, når de ser sig selv i spejlet.

Med hovedkvarter ikke langt fra Nik & Jays hjemegn virker det, som om Politiets Efterretningstjeneste vil appellere direkte til de stilbevidste fitnessmænd, der sang med på popduoens hit: »I 2001 stemte jeg på Anders Fogh / Men jeg ved bedre nu«. Den alt andet end hemmelige mission synes at være at hverve nogle bare lidt kritisk tænkende typer, der ikke tidligere ville have iført sig skæg og blå briller i nationens tjeneste.

Kontrasten mellem modelbilledet af en tatoveret hipstertype fra en café på Sønder Boulevard og den alarmistiske tekst om ’alvorlige’ trusler mod Danmark fremstår umiddelbart lettere absurd. Det virker ikke ligefrem, som om frygten for en naziislamistisk atomkrig, der holder folk vågne i weekenderne på Vesterbro. Men i et land, hvor op mod 15 procent af befolkningen har tusser på kroppen, er tattoo-typen heller ikke så outreret længere. Subkultur er blevet mainstream.

Annoncens virkeligt brutale budskab er, at den figur, hipsteren, som storby-middelklassen har gjort grin ad i årevis, som oftest i nervøs selvforagt, nu er blevet forvandlet til et dydsmønster, enhver svigermors drøm. Og dermed død i storbyens gadebillede. Ansøgningsfristen for stillingerne som hipsteragenter er nu på mandag den 27. april.

Klovnecamouflage

Til de ofte begivenhedsløse demonstrationsoptog til og fra Dronning Louises Bro på Nørrebro kan man altid forsøge at fordrive tiden med at spejde efter de civilklædte betjente. Det er en nem leg, for Københavns Politi er ikke videre opfindsom i sin camouflageudklædning: Hættetrøjer, fuldskæg og palæstinenser-tørklæder er faste bestanddele af uniformeringen. De urolige civilbetjente ville nok have større held med at troppe op i kulørte klovnekostumer – og dermed mikse bedre ind blandt alle de ethjulede cykler og fakkeljonglører. Muskuløse mænd med fornuftige sko og knipler i hånden er der i hvert fald ikke mange andre af. I en tidligere sag blev en urobetjent – som ifølge statsadvokaten havde trukket et ternet partisantørklæde op foran ansigtet under en demonstration – idømt en bøde på kr. 1.000 for overtrædelse af maskeforbuddet.

Spion på catwalken

Den mest berømte agent, der er blevet afsløret efter Den Kolde Krig, 33-årige Anna Chapman, har på spektakulær vis formået at bruge skandalen til at lancere sin egen tøjserie. Tilbage i 2010 blev hun anholdt i New York, anklaget for at være hemmelig spion for den russiske efterretningstjeneste, SVR. I dag er hendes særlige kendetegn store håndtasker, der er udformet som bøger af revolutionære russiske forfatter, som Alexander Herzen og Nikolaj Tjernysjevskij. Hun står ikke alene med sin blanding af mode og radikalisme. I ugens løb bragte Berlingske en reportage om ungputinister fra Moskva. Den 30-årige Gleb Krajnik, der beskrives som »indbegrebet af en russisk hipster«, udtaler: »Putin er blevet et varemærke i hele verden.« Ja, den tidligere KGB-agent er ligefrem blevet et globalt homoikon.

Hår på den hårde måde

Den ultimative hipster var også den ultimative politiagent. Fotoet af den unge Josef Stalin popper altid op på lister over forbilleder for storbyens unge ’independent’-neobohemer, som i al deres uønskede konformitet ender med at ligne hinanden med præcis de samme cykelskæg, hornbriller og blomstrede halsklude. Den tykke, svungne pomademanke har ligefrem fået frisørtitlen ’Stalinfrisure’. Inden bolsjevik-revolutionen i 1917 opererede han – ifølge senere vidneudsagn – som undercoveragent for zsarens hemmelige politi, Okhrana. Én af historiens mest bestialske diktatorer begyndte således sit eget liv som dobbeltagent for politiet – og var vel en slags være pioner inden for branchen at »tænke i anderledes baner« og gå »nye veje for at finde løsninger« til at »forebygge, efterforske og imødegå trusler«, som det tilforladeligt hedder i PET’s jobannonce.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her