Læsetid: 4 min.

USA’s ulige børn

De sociale forskelle i USA er enorme og de vokser og vokser – og har forvandlet den amerikanske drøm om social opstigning for alle til et grotesk mareridt, der truer hele samfundet, advarer Robert D. Putnam i sin nye bog
4. april 2015

Robert D. Putnam blev verdensberømt i 2000 med giga-bestselleren Bowling Alone, der blev den første populærvidenskabelige bog, som lykkedes med at beskrive, hvordan det amerikanske moderne samfund er ved at falde fra hinanden. Den nuværende Harvard-professor i sociologi fik dengang med succes råbt op om, hvordan de amerikanske samfundsklasser i stigende grad lever i adskilte bobler, og hvordan velkendte civilsamfundsstrukturer som lokale menigheder, politiske partier eller sportsklubber ikke længere fungerer som integrationsfaktorer i de amerikanske byer. Talrige præsidenter har henvist til værket i taler og forslag til reformer.

Nu forsøger Putnam at gentage succesen med sin nye bog, der udkom for 14 dage siden med titlen OUR KIDS – The American Dream in Crisis. Her står han på velbetrådt grund, for at den amerikanske drøm er i dyb krise, er noget, de færreste betvivler. Drømmen går, som de fleste vil vide, kort sagt ud på, at i dag er bedre end i går og i morgen bliver bedre end i dag, hvis man blot gør dit bedste, smøger ærmerne op og knokler – uanset om vi taler om skole eller arbejde; og at dette mantra gælder alle uanset race, klasse eller køn.

Illusionen om drømmen

Den amerikanske drøm er derfor den sociale ’lim’, der holder USA sammen, og som også ofte gives som forklaringen på, hvorfor borgerne ikke er mere interesserede i f.eks. socialdemokratiske løsninger på de økonomiske udfordringer. For hvis man abonnerer på tesen om, at samfundets spilleregler er ens for alle, og at du kan blive rig og give dine børn bedre vilkår, er du groft sagt ikke nødvendigvis interesseret i høje skatter eller omfordeling – det kommer jo alt sammen til at gå ud over dig selv, den dag du lykkes, lyder forklaringen (i meget korte træk).

Problemet er blot, at den amerikanske drøm mestendels er blevet en illusion. I hvert fald i statistikkerne. Den findes naturligvis fortsat i form af udvalgte eksempler – der er fortsat mange indflydelsesrige amerikanere på toppen af samfundet, der er rundet af yderst beskedne, mange decideret fattige, kår. Men for det brede flertal er drømmen afmonteret. De fattige forbliver fattige, og de rige er stort set sikret mod social deroute. Hvad der er endnu værre – set i drømmens spejlkabinet – er, at det går decideret tilbage for den brede middelklasse, hvor nutidens voksne for første gang i nyere amerikansk historie kan se frem til, at deres børn vil få ringere vilkår end de selv har.

»Hvis du vil leve den amerikanske drøm, så flyt til Danmark,« som den britiske avis The Guardian skrev for et par år siden, da det (igen) kom frem, at vi her i landet har betydelig mere held med den sociale mobilitet, der er den tekniske betegnelse for det, som er mekanismen i drømmen, end man har i USA.

Det er denne virkelighed, som Putnam nu har påtaget sig at få ud til folket. Metoden består dels af portrætter af en række udvalgte personer og familier – altid god læsning og langtmere medrivende end regneark – samt medfølgende analyser af bunker af data om social og økonomisk mobilitet.

Slutresultatet slår den deprimerende historie fast: USA er et fastlåst klassesamfund. Hvilket næppe kommer som en chokerende nyhed for Informations læsere, men som langt fra er almindelig kendt for amerikanerne, hvor et solidt flertal fortsat netop har barnetroen i behold, når det gælder troen på den amerikanske drøm. Derudover repræsenterer udviklingen også et historisk paradoks, fordi USA netop er bygget på opgøret med det britiske klassesamfund, som supermagtens forfædre så på med foragt, fordi adel og arv betød så meget i det britiske imperium, hvorimod USA omvendt skulle bygges på lige og frie individer, der ikke skulle styres af titler eller rang.

Politikkerne mangler

Styrken i bogen er, at den fremfor at fortabe sig i diagrammer fortæller levende historier om mennesker. Det har den til fælles med sin berømte forgænger. Putnam er en mester til at udpege problemerne og vise, hvordan opdragelse, familie, skole og uddannelse er altafgørende byggestene i børns liv. Gennem kontrasten i historierne viser han, hvordan nogle fattige børn bliver mønsterbrydere (typisk fordi de har støtte fra forældre eller lærere) mens andre ikke klarer det – og det er omvendt oftest fordi, de oplever omsorgssvigt som små.

Svagheden er til gengæld, at professoren ikke leverer noget praktisk katalog af forslag, der kan omsættes til morgendagens politiske virkelighed. Og det kan man godt tillade sig at kalde ærgerligt, nu vi er på vej ind i et valgår, hvor meget tyder på, at netop ulighed og fremtiden for den amerikanske drøm bliver en af de helt store uenigheder i det kommende opgør om, hvem der vinder Det Hvide Hus i 2016.

Robert D. Putnam
OUR KIDS – The American Dream in Crisis

Simon & Schuster
386 sider
28 dollar
Er lige udkommet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Michael Kongstad Nielsen
  • Michael Skaarup
Lise Lotte Rahbek, Michael Kongstad Nielsen og Michael Skaarup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Franklin D. Roosevelt havde muliggjort socialdemokratisme i USA, men Joseph R. McCarthy (kommunistforfølgelse) og Dwight D. Eisenhower m.fl. ødelagde det.