Læsetid: 4 min.

Værs’go og spis: Afskedsmiddagen

Glæden ved mad handler ikke kun om at få sine egne behov for næring og nydelse tilfredsstillet, men også om madkulturen og omsorg for miljøet, menneskers liv i den måde, vi frembringer maden
Glæden ved mad handler ikke kun om at få sine egne behov for næring og nydelse tilfredsstillet, men også om madkulturen og omsorg for miljøet, menneskers liv i den måde, vi frembringer maden
Moderne Tider
11. april 2015

Kravene til at spise det rigtige bliver af og til meget komplicerede. At spise mad bliver noget moralsk, og maden bliver et symbol på, hvad man står for. Restriktioner og spiseregler kan let tage glæden fra dét at spise og isolere forskellige grupper, så det fælles måltid kommer i fare. At nyde maden og at smage er vigtigt for at bevare en levende og god madkultur og have et godt liv.

Glæden ved mad handler ikke kun om at få sine egne behov for næring og nydelse tilfredsstillet, men også om madkulturen og omsorg for miljøet, menneskers liv i den måde, vi frembringer maden. Der er sammenhæng mellem tallerken og vores jord.

Her kommer min afskedsmiddag – præcis som jeg selv kunne finde på at lave den til venner og familie i mit eget køkken. Klassiske retter, der igennem generationer er gennemarbejdet, så de smager vidunderligt. Tak for 11 år med klummen Værs’go’ og spis. Alle madklummerne med madideer og opskrifter kan findes på Informations hjemmeside. Lær håndværket og lær det videre til de næste generationer.

Tatar med østers – til et stykke mad

75-100 g friskhakket eller skrabet tatarkød af kalv eller okse 2-3 friske østers 1 tynd skive ristet rugbrød 2 spsk. hjemmerørt mayonnaise med østerssaft 3-4 ringe rødløg ca. 1 tsk. friskrevet peberrod 1 håndfuld små salater fx feldsalat Groft salt og evt. friskkværnet peber Tilbehør: evt. citron

• Åbn østers umiddelbart inden serve-ring: Vend den dybe skal nedad og hold den i et viskestykke eller en klud. Før en solid kniv (østerskniv) 3-4 cm ind langs indersiden af den flade skal, og skær lukkemusklen over. Lugt om østersen lugter friskt af hav – ellers skal den kasseres. Løsn forsigtigt østers fra lukkemusklen i den nederste skal. Hæld saften fra og rør i mayonnaisen til passende konsistens. Hak østers groft og bland med kødet og form til en bøf. Læg den på ristet rugbrød. Kom mayonnaise med løgringe, peberrod og salat på toppen. Krydr med salt, peber – og evt. citronsaft.

Fiskeragout af havkat, kål og spinat – til 4 personer

6-800 g havkat i filet uden skind og ben 1 spidskål uden stok 500 g frisk spinat 6-8 små nye løg Saft af 1 citron ca. 2 dl vand 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie 50 g saltede ansjosfileter i olivenolie (sardeller) salt og friskkværnet peber

• Skær fisken ud i stykker på ca. 3 x 3 cm. Skær kål i lignende stykker. Skyl spinaten og kasser de grove stilke. Pil løgene og skær dem i halve fra rod til top. Læg kål og løg i bunden af en stor gryde, krydr med salt og peber, tilsæt citronsaft og vand, læg låg på og kog i ca. fem minutter. Læg fisken ned i de varme grøntsager og kog videre under låg 4-5 minutter, til fisken er lige netop mør. Sluk for varmen og vend spinaten i retten. Hak ansjoserne, bland dem i olien og smag til med peber og citronsaft. Vend blandingen i gryden.

Tarte au citron – 10-12 stykker

50 g hele mandler med skind 175 g hvedemel 125 g smør 50 g sukker 1 lille æg og evt. lidt koldt vand Fyld: 3 hele æg 1 ½ dl piskefløde 150 g mørk rørsukker 1 stang vanilje Saft og skal af 2-3 citroner Italiensk marengs: 3 æggehvider 1 tsk. citronsaft 175 g flormelis + 2-3 spsk. flormelis

• Blend mandler til mel i en foodproces-sor. Kom hvedemel og små stykker koldt smør i. Kør til det ligner revet ost. Tilsæt sukker. Saml dejen med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand. Lad dejen hvile i køleskab ca. en time. • Rul dej tyndt ud og læg den i tærteform (24 cm i diameter, gerne med løs bund). Tryk siderne godt til kanterne med en lille kugle dej. Prik bunden med en gaffel. Sæt bunden i køleskab ca. 30 min. • Kom et stykke bagepapir eller alufolie i tærteformen og hæld ca. 3 dl tørrede bønner i. Forbag den ved 175 grader varm ovn i ca. 15 min. Løft indlægget med bønnerne op af den forbagte tærtebund. • Fyld: Pisk æg sammen med fløde, rør- sukker, korn fra vaniljestangen, fint revet citronskal og citronsaft. Hæld blandingen i tærtebunden. Bag tærten ca. 30 min. ved 200 grader, til fyldet er stivnet. • Marengs: Pisk æggehvide, citronsaft og flormelis i en skål over kogende vand. Pisk kraftigt, til skummet er godt varmt – ca. 65 grader – og pisk det derefter koldt til det er cremet i konsistensen. Smør marengs i et jævnt lag hen over tærten. Drys flormelis igennem en si over tærten. Sæt den under en varm grill i ovnen til den er lysebrun. Smør marengs i et jævnt lag hen over tærten. Drys flor-melis igennem en si over tærten. Sæt den under en varm grill i ovnen, til den er lysebrun.

ENJOY!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her