Læsetid: 4 min.

Han valgte livet fra

Høj intelligens og stor følsomhed gjorde ikke livet let for Kenni Kruse. Efter et liv på kun 27 år efterlader han store kunstneriske aftryk
Foto: Frantz Howitz

Foto: Frantz Howitz

25. april 2015

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel skrev vi, at første række i kirken stod tom. Det er imidlertid ikke korrekt og er rettet her.

##

Første gang, Monika Havnø mødte Kenni Kruse, stod hun alene i et proppet morgenmadslokale på Designskolens rustur. Fra den modsatte ende af rummet havde Kenni Kruse fornemmet hendes usikkerhed og råbte tværs gennem lokalet, at hun skulle komme hen til ham. Han havde holdt en plads til hende, og hun satte sig lettet ned. Fra da af var de venner.

Det var bestemt også en fordel, at Monika Havnø var en størrelse 36. Hun passede godt som model til Kenni Kruses kjoler og kreative forsøg. En dag kom han i skole med en rulle husholdningsfilm, en kaninpels og teaterblod. »Tag alt dit tøj af og gå ud på toilettet,« sagde han til hende. Alle fittings og eksperimenter skulle foregå på toilettet – lyset var så godt derude.

Han skabte ikke bare beklædningsgenstande, men universer. Hver beklædningsdel var en fortælling og akademisk undersøgt til bunds.

Hans hoved skaffede ham både medlemskab af Mensa og topkarakterer, hver gang han præsenterede en kreation. De flotte resultater var han stolt over, og i en verden, hvor alle gerne vil til tops, var han for nogle en ordentlig mundfuld.

Disney-kjolen

En sommer strikkede Kenni Kruse en kjole ud af gamle Disney-film. Han havde taget filmen ud af alle sine VHS-bånd og brugte to måneder i Paris på at sætte dem sammen. Når han gik rundt i kjolen, vakte den opsigt, og den knitrede for hvert et skridt, han tog. Andre dage bar han en rød paryk, der gik til numsen, og ulastelig makeup. Han tiltrak sig en del opmærksomhed, og en dag han var ude at gå, spurgte nogle børn, om han var en pige eller en dreng. »Jeg er en dreng,« sagde Kenni med den lyseste stemme, han kunne mestre, og så var forvirringen total.

Han voksede op i Frederikshavn med sine forældre og sin søster. Her var hans anderledeshed ikke velset af alle. En overgang forsøgte en af byens kosmetikforretninger at sælge makeup særligt udviklet til mænd. Det blev et kæmpe flop, og sælgeren blev nødt til at sætte priserne ned. Kenni Kruse fik et tilbud og købte det hele.

Til kollegiet på Frederiksberg i København sendte hans mor hver uge en buket blomster til hans rokoko-indrettede værelse. Han fandt stor støtte i enkeltpersoner, bl.a. tysklæreren Grete, og han var dagligt i telefonisk kontakt med sin mor. Faren hjalp ham gerne med de projekter, han konstant arbejdede på.

Efter en særligt svær periode i sit liv fik han hunden Blixen. Det var en charmerende gadehund fra Grækenland, som var med ham over alt. Også i biografen, hvor den blev smuglet med i stor Louis Vuitton-taske.

Upcoming star

Kenni Kruse skrev en børnebog, som aldrig blev udgivet. Den handler blandt andet om et venskab mellem en dreng og en pige. De er sammen i sommerhus på en ø og er så tætte, at man ikke fornemmer, hvor den ene begynder, og den anden ender. Kenni Kruse havde en håndfuld nære venner, men venskaberne blev aldrig helt så tætte, som han havde brug for. Han hungrede på en måde altid efter mere og kunne godt ringe rigtig mange gange på en dag. Måske fordi han selv gjorde sit bedste. Hvis nogen var triste, troppede han op med balloner og is.

En dag han sad hos sin ven, kostumedesigneren Lotte Dandanell, kom Frantz Howitz fra tv-kanalen DK4 forbi. Hans øjne faldt på kreationen på bordet, som Kenni Kruse skulle have repareret lidt, efter den havde været udlånt til et photoshoot. Kjolen var håndvævet, rød og lignede, at den var lavet af håret fra et helt levet liv. Frantz Howitz blev så imponeret over Kenni Kruses »begavede væsen«, at han fik lyst til at lave en dokumentar om ham. Den endte med at blive lavet under navnet En upcoming Star og blev vist sidste år.

På det tidspunkt var Kenni Kruse flyttet tilbage til Frederikshavn for at passe sin mor, som var blevet syg af kræft. Han vendte alt andet ryggen og blev hos hende, til hun døde sidste sommer. Da hun var væk, var hans største fan forsvundet.

En af Kenni Kruses store kilder til inspiration var den britiske designer Alexander McQueen. På mange måder lignede de hinanden. Efter sin mors død valgte McQueen at slutte sit eget liv. Den samme beslutning tog Kenni Kruse.

Et par måneder efter hans mors død var denne dødsannonce at læse i avisen:

»Vores kæreste ven
Kenni Kruse
Født 18. februar 1987 har den 20. november valgt ikke at være her mere.
Bisættelsen finder sted fra Lindevang Kirke, Frederiksberg torsdag den 4. december kl. 13:00«

##

Kenni Kruse
Født den 18. februar 1987, opvokset i Frederikshavn.
Designer, dansede ballet indtil han fik en skade i knæet.
Motto: »Jeg vil hellere fortryde det jeg fik sagt, end det jeg ikke fik sagt.«

Død den 20. november 2014

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu