Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Amerikas muskler og stolthed

»Jeg siger farvel til folks opfattelse af, hvem jeg er. Det her har altid været mig,« sagde 65-årige Bruce Jenner til talkshow-værten Diane Sawyer og de godt 16 millioner seere, som så med

ABC

2. maj 2015

Dette er et billede fra et to timer langt tv-interview, som den amerikanske tv-station ABC sendte lørdags i prime- time, og som siden har været et af ugens store samtaleemner. Personen på billedet er Bruce Jenner. Siden han i 1976 vandt guld i tikamp ved OL, har amerikanerne hyldet ham som ’The Muscle and Glory of America’. Som han er fanget her på billedet med røde øjne og en tåre hængende over læben, som har trukket våde spor ned ad kinden, bryder han endeligt med amerikanernes forestilling om ham som en machomand.

I måneder har paparazzier ligget på lur uden for Jenners hus og zoomet ind på hans hænder for at spotte rester af neglelak og på hans overkrop for at se, om hans bryster syntes større. Lørdag stod Bruce Jenner så frem og bekræftede det, alle verdens sladderblade længe har svirret om:

»Jeg er en kvinde. Min hjerne er meget mere feminin end maskulin. Nu siger jeg farvel til den Bruce Jenner, verden kender. Jeg siger farvel til folks opfattelse af, hvem jeg er. Det her har altid været mig,« sagde 65-årige Bruce Jenner til talkshow-værten Diane Sawyer og de godt 16 millioner seere, som så med.

Det sidste halvandet år har Bruce Jenner fået bortopereret sit adamsæble og taget kvindelige hormoner. Forvandlingen er endnu ikke komplet, fortæller Bruce Jenner, som både bruger stedordene hun, han og navnet Bruce om sig selv. Lidt længere henne i interviewet piller hun hestehalen ud og lader sit lange hår hænge løst. Hun tager også seerne med ind til sit garderobeskab, hvor hun hiver en kort, sort kjole frem med transparente ærmer, som hun godt kan lide.

Han, hun og Bruce

»Men hvad med din seksualitet?« spurgte Diane Sawyer Bruce Jenner, der er far til seks og hele sit liv har levet i forhold med kvinder. Tålmodigt forklarede Bruce Jenner forskellen på køn og seksualitet, for selv om han ikke føler sig tilpas i den krop, han blev født i, har han det fint med at være til kvinder.

»Men er han så lesbisk?’« spørger amerikanerne. »Vil han have bryster,« og »vil han beholde sin penis?« Spørgsmål, der vidner om, at transkønnethed stadig et så ukendt et fænomen, at folk har brug for at sætte transpersonerne i en form for kasse, der minder om de køn, vi kender. At Bruce Jenner i interviewet hverken fortæller, om hun har tænkt sig at tage et kvindeligt navn eller gennemføre et kirurgisk kønsskifte, sender et klart signal om, at et menneske både kan være far, atletikstjerne og kjoleklædt kvinde på en og samme tid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu