Kommentar
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Utryghedsghettoen

Oplevelsen af vold og kriminalitet er subjektiv og harmonerer ikke nødvendigvis med den statiske virkelighed. Den siger nemlig, at der begås mindre kriminalitet end tidligere, og at volden er faldet med 19 procent

Sofie Busk

Moderne Tider
9. maj 2015

Broen på billedet adskiller to kvarterer i Kokkedal. På den ene side ligger det sociale boligbyggeri Egedalsvænge omkranset af stilladsarbejde. Området blev kendt, da afdelingsbestyrelsen afviste at stille et juletræ op, og da bestyrelsen senere blev sat i forbindelse med Hizb ut-Tahrir. På den anden side af broen ligger Skovbrynet gemt, og her findes villaer omkranset af ligusterhække og med skoven som baghave. »Roligt, trygt og børnevenligt,« skriver ejendomsmæglerne. Nordsjælland rummer i dag begge typer boligområder, og det er et problem, mener filosoffen Eva Agnete Selsing. I kommentaren »Der skal vi ikke bo«, som blev bragt i Berlingske, skriver hun, at Nordsjælland er ved at blive en utryghedsghetto.

Eva Agnete Selsing og familien kigger på hus – et med plads til både unger, husdyr og trampolin – og familien kigger særligt i Nordsjælland, der ifølge Selsing historisk set har været et »epicenter for borgerlig kultur, økonomisk orden i sagerne, tryghed og en generel overskudstilgang til tilværelsen«. Alligevel har familien besluttet, at den ikke vil bo i Nordsjælland. Den tør ikke.

Vold, kriminalitet, islamisk undertrykkelse, racisme mod etniske danskere og social kontrol fylder nemlig mere og mere i de nordsjællandske byer, mener Selsing. »Det, i ubehagelig kombination med det store asylcenter Sandholmlejren, der desværre har vist sig også at medføre overgreb og vold i lokalsamfundene samt et skræmmende stort antal hjemmerøverier og indbrud, er evidens nok for os,« skriver hun.

Velhaverghettoen

Eva Agnete Selsing er blevet bange for Nordsjælland. Fair nok. Oplevelsen af vold og kriminalitet er subjektiv og harmonerer ikke nødvendigvis med den statiske virkelighed. Den siger nemlig, at der begås mindre kriminalitet end tidligere, og at volden er faldet med 19 procent. Nordsjælland er desuden heller ikke repræsenteret på regeringens ’ghettoliste’, og de rigeste og højest udannede holder stadig til i de nordsjællandske kommuner. Statistisk set vil Nordsjælland være et af de tryggeste og mest ’overskudsagtige’ steder, Selsing kan købe hus. At hun alligevel betragter Nordsjælland som en voksende utryghedsghetto, siger noget om, hvordan mennesker i højere grad lader sig skræmme af deres forestillinger om, hvad der er farligt, end af statistik. Socialt boligbyggeri, asylansøgere og faldende huspriser er set med Selsings øjne skræmmende, men i andres øjne ser hendes utopia langt mere skræmmende ud.

Hvem bliver et større menneske af at bo i en velhaverhetto afskærmet fra den virkelighed, resten af Danmark befinder sig i?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her