Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvornår kan jeg selv bestemme over min playstation?

Moderne Tider
2. maj 2015

Lukas, 14 år

Mine forældre er skilt, og jeg bor på skift ved dem en uge ad gangen. Til jul fik jeg en halv playstation af min far. De resterende 1.500 kroner skulle jeg selv betale. Playstationen står hjemme hos ham, mens jeg hjemme hos min mor har en Playstation 3. Men når man har en 4’er, gider man ikke rigtig bruge sin 3’er, så jeg vil gerne fragte min 4’er frem og tilbage, så jeg både kan spille på den, når jeg er hos min mor og far. Men det må jeg ikke for min far.

Han siger, at den hører til hjemme hos ham. Han siger, at jeg skal sælge min 3’er og købe en 4’er mere, som kan stå fast hos min mor. Jeg forstår ikke, hvorfor han blander sig. Han ved ikke engang, hvordan man tænder den, så det er ikke, fordi han vil savne den, hvis jeg tager den med hjem til min mor.

Svar I:

Hånden på hjertet: Jeg ved om muligt endnu mindre end din far om Playstation. Til gengæld handler dit problem nok mindre om elektronikken end om dine forældre, her navnlig din far.

Du er 14 år og dermed næsten voksen. Dine forældre kan godt aftale, hvor du skal bo, men de kan ikke bestemme, hvordan du i øvrigt skal indrette din tilværelse. Du ejer din Playstation 4 – du har endda selv betalt halvdelen af den. Og når du ejer den, kan du også bestemme, hvor den skal befinde sig. Din far kan ikke forbyde dig at tage den med, når du skal bo hos din mor.

Hvis jeg var dig, ville jeg vælge at opfatte hans idé om, at du skal sælge din Playstation 3 for at få råd til endnu en 4’er, som du kan stille hos din mor, som et forslag, et venligt ment råd. Overvej det som sådan, og meddel din far resultatet af dine overvejelser.

— David Rehling

Svar II:

Svaret på dit spørgsmål er kort og godt: Så snart din far bliver voksen.

Jeg kan ikke lade være med at grunde over, om din far forsøger at booste sit hjems popularitet i forældrekonkurrencen ved at holde det mest euforiserende stof for en 14-årig dreng tæt til kroppen. Min erfaring er, at man kan få en del ud af at konfrontere folk med den slags mistanker. Især hvis man selv er barn, og den barnlige forestiller sig at være voksen. Så spørg ham direkte, om han er ude i en popularitetskonkurrence med din mor. Han bliver sikkert sur, men det går over, og så er du et skridt nærmere selvbestemmelse.

En anden – og lidt mindre fair – løsning, er at inddrage din mor i forældrekonkurrencen. At plage sig til en ekstra 4’er ved at gøre det klart, at din fars hjem er mere spændende end hendes. Risikoen er, at hun rent faktisk er voksen og ikke lader sig trække ind i den slags. Er det tilfældet, må du grave Børneradios berømte plageguide fra 1990’erne frem. Her giver et kløgtigt barn opskriften på, hvordan man plager sig til en hundehvalp. Og det er i mine øjne sværere end at plage sig til en playstation. Tro mig, jeg har selv hund.

— Susan Knorrenborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her