Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan man få naboens kat til at holde sig væk?

16. maj 2015

Naboens kat skider i vores have. Det kan lyde som et first world problem, men jeg er temmelig ræd for toxoplasmose – haresyge – som findes i kattelort.

Dels er jeg gravid og må derfor ikke få bakterien, da det kan give alvorlig skade på fosteret. Dels har jeg allerede to børn, som løber rundt og leger derude – og mere end en gang har den mindste haft en kattelort i hånden. Jeg ønsker ikke, at de skal få bakterien i kroppen – man slipper aldrig af med den, og forskning antyder, at den kan have stor betydning for vores helbred.

Jeg forstår godt, at det er svært at styre en kat, men har brug for nogle råd til at få en kat til at forsvinde fra en have eller overtale en nabo til at aflive/indespærre dyret.

Anette, Amager

Svar I:

Egenskaben, vi enten elsker eller hader ved katte, er, at de ikke retter ind til højre. Forslag om indespærring eller aflivning er næppe en farbar vej, hvis relationen til din nabo skal være tålelig fremover. Jeg har selv prøvet at klage over en kat, jeg jævnligt har taget på fast gerning i vores baghave. Det er ikke min erfaring, at katteejere håndterer kritik konstruktivt.

Det er nok en mere farbar vej at passe din egen baghave, hilse venligt på din nabo og smide en sten efter katten i ny og næ. Vi har ca. 650.00 katte i Danmark, hvoraf de fleste skider, hvor det passer dem. Der fødes årligt mellem 20 og 30 børn med toxoplasmose, hvoraf de fleste ikke har symptomer. Kun fem procent får alvorlige skader. Det drejer sig altså rundt regnet om et dansk barn om året. Som med mange andre first world problemer, er der meget håb at hente i statistikken, så jeg vil foreslå fortrængning.

— Mette Davidsen-Nielsen: Født 1965. Bladdirektør. Lever med to teenagere, en mand, der holder med Brøndby, og fire vandrende pinde – alle ved navn Søren. 

Svar II:

Da jeg var seks, blev vores kat kørt over af en græsslåmaskine. Det sagde vores nabo i hvert fald – vi var selv på ferie – så han tog den til dyrlægen og fik den aflivet. Dengang syntes jeg, det virkede plausibelt, men hvis I ikke har mindst en havetraktor, får I næppe jeres nabo til at hoppe på den.

Mit råd er: Lad være med at diskutere det åbent med din nabo. Folk tager det så ilde op, hvis man foreslår at tage livet af deres husdyr. Og nej, du kan hverken holde en kat inde eller ude eller på anden måde styre den, medmindre du holder den i bur. Igen et forslag, du får svært ved at sælge til naboen.

Så du må klare den selv. Problemet er, at I ikke engang kan flytte på landet, for der er også katte og dyr og bakterier overalt. En mindre drastisk løsning er at begrænse skadens omfang. Sørg for at dække sandkassen til, så det ikke ligner en kattebakke. Og for at beskytte dig selv og dit foster: sprit dine børn af, inden du kysser dem.

— Emil Rottbøll: Født 1981. Udlandsredaktør og far til tre. Har giftet sig to gange med den samme, lidt ligesom folk, der binder dobbeltknude på sløjfen.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lena Kallestrup

Det lyder meget drastisk at bede naboen om at aflive/holde katten inde, hvorimod det nok var en god ide at fortælle om dit problem og evt. tilbyde dem at betale for kræets kastraktion. En sådan får ofte dyret til at holde sig hjemme. En kat er meget renlig og bruger gerne det samme toilet (jeres have) hvis der er rent.
Vi har selv anskaffet os en kastreret hankat for at holde naboens hunkat ude af huset. Det virker. Din egen kat kan du opdrage til at lægge afføringen bestemte steder, fx i hækken, som markering.

Anne Eriksen

NU er vi vist ude i hysteriet! - Hallo brevkasse?
Forstår udmærket, at man er nervøs i en graviditetsperiode, men - der er tusind andre ting, man så også kan frygte.
De fleste katte dækker forøvrigt til...
Katte kan ikke lide vand, sølvpapir eller kaffegrums - og uvenlighed.
Tænk på al den gift, der spredes ud til planter, myrer, snegle og tilsætningsstofferne/ pesticider i fødevarerne - MRSA! - Ryg ikke - og undlad alkohol, dieseludstødninger og stress.

Majbritt Nielsen

Hvis naboernes kat eller naboerne ikke kan finde ud at holde deres dyr hjemme.
Så kan man indfange dyret og aflevere det hos politiet som hittegods. Jeg mener at så kommer ejeren til at betale en bøde for at dyret.
http://vorupdyrehospital.dk/service-info/oevrigt/lovgivning-mm/lev-med-n...
"---Hvad gør man, når de gode råd ikke hjælper?
Ifølge lovgivningen er kattens ejer forpligtiget til at holde katten inde på sin egen grund, men det kan være meget vanskeligt at overholde dette på grund af kattens naturlige behov for frihed.
Hvis man bliver generet af naboens kat, kan man give katteejeren en advarsel, og samtidig meddele det lokale politi, at man har givet advarslen. Hvis advarslen ikke hjælper, har man lov til at indfange katten, når den opholder sig på ens egen grund for derefter at aflevere den til politiet.
Katten må ikke lide overlast (!), og det vil være en god idé at tale med politiet, inden man skrider til denne handlin"

Majbritt Nielsen

Men husk at naboskabet kan få sig et ordentligt hak i lakken som sikkert ikke kan glattes ud igen.

Så mit bedste råd er nok en have-vander lagt ud(i sommeren-halvåret, vinter betyder frost) og som man nemt kan tænde for. Eller anskaffe sig et par seriøse vandkanoner af dem man pumper trykket op og skyder vand ud. De kan skyde pænt langt. For på den måde at overbevise katten om at denne have er et dumt sted at opholde sig.
Diverse sprays man kan købe i matas og ligende, har ingen eller tvivlsom effekt.