Baggrund
Læsetid: 9 min.

FIFA-bosser indhentet af fortiden

En mikrofon skjult i en nøglering på et luksushotel i London er en af hovedingredienserne i den korruptionsskandale, der har kastet FIFA’s præsident Sepp Blatter ud i sin hidtil værste krise
Korruptionsskandalen i FIFA rækker nu ind i præsident Sepp Blatters inderkreds efter denne uges ransagninger. Nogle af hans mest betroede mænd skal flyves til USA og afhøres af de amerikanske myndigheder.

schwarzwaelder

Moderne Tider
30. maj 2015

Hotel Baur au Lac i hjertet af Zürich er et af disse diskrete schweiziske luksushoteller, der normalt lever deres eget stille liv uden for offentlighedens søgelys.

Onsdag morgen kom det fornemme hotel ved Zürichsees bred dog pludselig i de globale mediers fokus, da dets reception ved daggry fik besøg af gæster af den type, som eksklusive etablissementer normalt afskyr, i form af et dusin civilklædte politifolk.

De forlangte at få udleveret nøgler til bestemte værelser i receptionen, hvorefter de begav sig op på de øvre etager og arresterede en række højt placerede medlemmer af verdensfodboldforbundet FIFA.

Under dække af lagener blev de arresterede herefter ført ud til politibilerne og kørt bort, mens tililende fotografer knipsede løs af det bemærkelsesværdige optrin.

Blandt de arresterede var ikke FIFA’s præsident Sepp Blatter. Men alligevel udgør det morgentidlige raid et anslag mod ham, der meget vel kan varsle begyndelsen til enden for fodboldens store overlever.

Gennem sine mange år som præsident har Blatter bestandigt formået at drible uden om alle anklager om bestikkelse og korruption i den organisation, han er chef for. Men denne sag er langt den mest alvorlige, der har ramt ham. Blandt de arresterede er nogle af hans mest betroede folk. Og anklagerne mod dem er oppe i en liga, hvor vi taler om fængselsstraffe i rigtig mange år.

Eller som den amerikanske justitsminister Loretta Lynch, der havde beordret aktionen, formulerede det: »Anklagerne angår korruption, som er udbredt, systematisk og dybdegående, både i udlandet og i USA. De strækker sig over mindst to generationer af fodboldpolitikere, som ifølge vores påstand har misbrugt deres positioner til at tilegne sig millioner af dollar i bestikkelser og returkommission.«

En skurk

For den amerikanske anklagemyndighed er aktionen på luksushotellet i Schweiz den foreløbige kulmination på en efterforskning, der begyndte for mange år siden – og som havde sit oprindelige fokuspunkt i den eksklusive beboelsesejendom Trump Tower på Fifth Avenue i New York.

Her har i mange år resideret en mand, der nærmest kunne træde direkte ind i rollen som skurk i den næste James Bond-film. Og det er gennem ham, at de amerikanske myndigheder har løftet den sag, der nu truer med at vælte FIFA’s præsident. Faktisk gennem et forløb, der udmærket kunne være hentet ud af en spionfilm.

Manden fra Trump Tower hedder Charles Blazer, men hans venner – og dem har han mange af – kalder ham Chuck.

Chuck Blazer har i mange år været en af verdensfodboldens mest magtfulde mænd – hvilket man ellers ikke skulle tro, når man ser ham. Med sin enorme vom og sit uregerlige fuldskæg minder han mere om en velnæret munkebroder end en højtplaceret fodboldpolitiker.

Desuden elsker han at klæde sig ud og deltage i kostumefester. Internettet bugner med billeder af Chuck Blazer som djævel eller julemand eller pirat eller pilgrim eller noget helt femte.

Bag den farverige facade gemmer sig imidlertid en snu og hensynsløs forretningsmand, der gennem lige dele visioner og lyst til personlig berigelse har bygget den professionelle fodboldindustri i Mellem- og Nordamerika op.

Gennem mange år var Chuck Blazer generalsekretær for den del af den globale fodboldfamilie, der spænder over Caribien, Mellem- og Nordamerika, og som samles i forbundet CONCACAF (The Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football, red.)

Og selv Blazers fjender anerkender hans centrale rolle i opbygningen af CONCACAF’s regionale mesterskaber – den såkaldte Gold Cup – til en globalt anerkendt turnering, ligesom Blazer også tildeles hovedæren for, at den landsdækkende fodboldliga i USA – Major League Soccer (MLS) – er blevet løftet fra en bankerot turnering uden publikum til en professionel liga med et sportsligt niveau og en folkelig popularitet, der for nylig fik forskellige sportskanaler til at betale 720 millioner dollars for tv-rettighederne.

Blazers resultater i den sportsorganisatoriske arena taler altså for sig selv. Beklageligeligvis var det ikke blot ønsket om at løfte fodbolden i det nord- og mellemamerikanske, der drev ham fremad, men i lige så høj grad behovet for at fylde sin egen pengepung.

Den fuldskæggede fodboldboss fik optegnet en kontrakt, der på permanent basis sikrede ham 10 procent af alle indtægter, der løb i CONCACAF’s kasse; en aftale, der i fodboldverdenen gav ham det uafrystelige tilnavn »Mister Ten Percent«.

Det gik godt

Og 10 procent – det er rigtig mange penge, når man tænker på alle de tv-rettigheder, sponsoraftaler, turneringsgevinster og andre indtægter, som CONCACAF løbende indkasserer. Løseligt anslået har Blazer trukket mere end 20 millioner dollars ud af fodboldforbundets kasser i de seneste par årtier, samtidig med at forbundet i øvrigt også har betalt for hans private residens i Trump Tower samt et strandhus i Florida og forskellige andre ferieboliger og rejser.

Uheldigvis har Blazer gennem alle årene lidt af en stor aversion mod at betale skat, så alle hans indtægter omdirigerede han til diverse skuffeselskaber uden for de amerikanske skattemyndigheders kontrol.

Og så gik det jo, som den slags altid går – hvilket vil sige, at det gik godt, indtil det pludselig ikke gik længere.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, havde i nogle år forsøgt at få hul på bylden i deres efterforskning af korruption i FIFA. De havde dog svært ved at få et gennembrud i sagen – lige indtil de fik øje på Blazer. Efterforskerne indså, at den livsnydende fodboldboss kunne være deres billet ind til verdensfodboldforbundets lukkede verden.

Så FBI kulegravede Blazers massive skatteunddragelse og hev ham ind til en samtale, hvor de gav ham det klassiske tilbud, som forbundsmyndighederne er kendt for at give forbrydere, de vil rekruttere som informanter.

Blazer fik at vide, at han kunne få en dom for skattesnyd – hvilket efter alt at dømme ville sende ham bag tremmer for resten af livet. Eller han kunne blive stikker for FBI.

Eller som FBI ifølge amerikanske medier udtrykte det: »We can take you away in handcuffs – or you can coorperate.«

Blazer valgte det sidste. Og så gik aktionen i gang. FBI udstyrede Blazer med en særlig nøglering, der var udstyret med en skjult mikrofon. Og så fløj de ham til London og bookede ham ind på en suite på Londons femstjernede May Fair Hotel, hvor verdensfodboldens topbosser var samlet i anledning af OL i London i sommeren 2012.

Og med den lille nøglering liggende ved siden af sig havde Blazer fortrolige samtaler med en række af sine kolleger i toppen af FIFA; samtaler, der gav den amerikanske anklagemyndighed et unikt indblik i den skyggeverden af korruption, bestikkelse og underhåndsaftaler, der eksisterer i verdensfodboldforbundets korridorer.

Aktionen på hotellet i London gav netop FBI det gennembrud i efterforskningen, som de havde behov for. Og det er med viden fra blandt andet Blazers hemmelige optagelser med nøgleringen, at de amerikanske myndigheder onsdag morgen gik i aktion og fik arresteret ni mænd fra toppen af det globale fodboldhierarki samt fem aktører fra kommercielle samarbejdspartnere.

Tilsammen sigtes de for korruption, hvidvaskning af penge og bestikkelse for mere end 150 millioner kroner i forbindelse med overdragelse af tv- og marketingsrettigheder til fodboldturneringer i Nord-, Mellem- og Sydamerika siden starten af halvfemserne.

Eller som FBIs direktør James Comey formulerede det: »De tiltalte har skabt en kultur af korruption og grådighed, der har skabt ulige vilkår for aktørerne i den største sport i verden. Skjulte og ulovlige betalinger, returkommissioner og bestikkelse har været den normale måde at gøre forretninger på i FIFA. Jeg vil gerne rose de efterforskere, som har forfulgt denne sag så ihærdigt gennem så mange år.«

En ’double whammy’

Og det er artige navne, der er gået i efterforskernes net. Blandt de arresterede bemærker man blandt andet CONCACAF’s tidligere præsident, den berygtede Jack Warner fra Trinidad og Tobago, der i årevis sad i FIFA’s øverste ledelse. Warner, der blandt andet har gjort sig bemærket ved at sælge 10.000 for mange billetter til en fodboldkamp for at kunne score fortjenesten samt for at kanalisere omkring fire millioner kroner, der var tiltænkt jordskælvsofrene i Haiti, ned i egen lomme, er en af dem, der nu sidder i suppedasen.

Det samme gør Jeffrey Webb fra Cayman Islands fodboldforbund, og hans arrestation er faktisk det mest alvorlige slag for Blatter indtil videre. Webb er nemlig vicepræsident i FIFA og var af Blatter selv blevet kørt i stilling som hans efterfølger, når den 79-årige schweizer en dag slipper tøjlerne.

At en hidtil urørlig figur som Webb også rammes, viser at sagen rækker helt ind i Blatters inderkreds, hvilket utvivlsomt må give anledning til dybe overvejelser i generalsekretærens suite på Hotel Baur au Lac.

Og så er de amerikanske myndigheders efterforskning ikke engang den eneste sag, den magtfulde schweizer har at bekymre sig om. FIFA’s præsident blev onsdag morgen ramt af det, som amerikanerne selv kalder en double whammy.

Samtidig med at schweizisk politi på amerikansk anmodning slæbte af sted med udvalgte FIFA-bosser fra Hotel Baur au Lac, slog de schweiziske myndigheder nemlig også selv til i en separat aktion mod FIFA’s hovedkvarter, der også ligger i Zürich.

Hovedkontoret blev ransaget, og politiet drog af sted med computere og mapper, der nu skal undersøges nærmere, samtidig med at politiet bekendtgjorde, at de agtede at afhøre ti navngivne FIFA-chefer i toppen af verdensfodboldorganisationen.

Schweizernes egen undersøgelse skal opklare, om medlemmerne af FIFA’s øverste ledelse tog imod bestikkelse for at udpege Rusland og Qatar som værtslande for VM i 2018 og 2022, sådan som der længe har været stærke forlydender om.

De schweiziske myndigheder har i hemmelighed forberedt deres aktion siden marts, og de valgte altså at slå til samtidig med raidet på Hotel Baur au Lac.

Deres efterforskning bygger på den såkaldte Garcia-rapport om mulig svindel i forbindelse med tildeling af VM, som den tidligere amerikanske statsanklager Michael Garcia har udarbejdet. FIFA har konsekvent nægtet at offentliggøre rapporten, der siges at rumme saftige afsløringer om modus operandi i toppen af fodboldorganisationen. Men de har altså overdraget den til de schweiziske politimyndigheder, der nu kører deres eget opklaringsarbejde sideløbende med amerikanernes.

Giftigt navn

Og hvad med Blatter? Hvor står han i hele denne affære?

Ja, foreløbig er han ikke sigtet for noget som helst – hvad organisationens talsperson har været hurtig til at påpege.

Men fremtiden tegner alligevel broget for den mand, som den britiske avis The Guardian for nylig kaldte for »den mest succesfulde ikke-morderiske diktator i de sidste hundrede år«. (Og som tabloidavisen The Daily Mail malende har beskrevet som en »selvtilfreds, selvretfærdig Zürich-havenisse«.)

Det må utvivlsomt kalde på bekymring hos ham, at korruptionsskandalen nu rækker helt ind i hans inderkreds. Og at nogle af hans mest betroede mænd skal flyves til USA og afhøres af de amerikanske myndigheder.

For hvem ved, hvad de vil sige, når de bliver anbragt i et forhørslokale og viftet om næsen med tilbud om nedsat straf til gengæld for fuld tilståelse?

Amerikanerne har i hvert fald selv gjort det klart, at de forventer flere anholdelser i sagen.

»Det er forbløffende at se, hvor længe (den kriminelle adfærd, red.) har stået på, og hvordan den har rakt ind i næsten ethvert hjørne af FIFA,« har en talsmand fra de amerikanske politimyndigheder udtalt. »Den ser ud til at gennemtrænge alle dele af føderationen og deres måde at gøre forretninger på. Det virker, som om korruptionen er institutionaliseret.«

Indtil der dukker beviser op, der direkte implicerer den magtfulde præsident, så kommer truslen mod Blatter dog primært fra det redskab, han selv har brugt til at holde sig ved magten i alle disse år:

Pengene.

Hvis det viser sig, at Blatters navn og rygte nu er blevet så giftigt, at det undergraver FIFA’s muligheder for at indgå lukrative økonomiske aftaler, kan det skabe en sådan panik i toppen af verdensfodboldorganisationen, at han bliver tvunget væk.

Dermed ligger nøglen til Blatters fremtid – og til en gennemgribende oprydning i FIFA – i første omgang hos forbundets største sponsorer. Hvis de begynder at sive bort fra organisationen, er han virkelig i problemer.

Foreløbig holder de multinationale virksomheder sig dog på sidelinjen. Og dermed kan Blatter blive siddende.

Ja, han har endda via sin talsperson ladet omverdenen forstå, at han betragter arrestationerne og ransagningerne som en god ting for FIFA, fordi der nu endelig kan blive ryddet op.

Det er der nu ikke mange, der tror på. Alle ved, at den mangeårige præsident i realiteten kæmper for sit liv.

Tiden vil vise, om han også overlever denne gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Selch

Pudsigt at det lige harmonere med et ønske om at forpurre Russernes VM i fodbold. USA har efterhånden så meget styr på global overvågning at de som med nazisterne efter anden verdenskrig, kan udøve pression og styre verdens begivenheder sanktionsmæssigt.
Den amerikanske korrupte flødebolle - har været så synlig korrupt i årtier, at amerikanerne har kunne slå til langt tidligere - men det er jo godt at have disse folk i deres godtepose.

Ingen tvivl om af FIFA toppen er korrupt - men hvad med at kigge lidt på Clinton fonden - som har fået kassen fyldt godt op med millioner fra selveste FIFA, samtidig med Hillary som minister godkendte våben handel til mildest talt korrupte mellemøstlige stater, som der før i global og international samarbejde havde været arbejdet indædt på at begrænse.

Under Hillary Clinton, the State Department approved $165 billion worth of commercial arms sales to 20 nations whose governments had given millions to the Clinton Foundation.
.....
The State Department formally approved these arms sales even as many of the deals enhanced the military power of countries ruled by authoritarian regimes whose human rights abuses had been criticized by the department. Algeria, Saudi Arabia, Kuwait, the United Arab Emirates, Oman and Qatar all donated to the Clinton Foundation and also gained State Department clearance to buy caches of American-made weapons even as the department singled them out for a range of alleged ills, from corruption to restrictions on civil liberties to violent crackdowns against political opponents.

Og et af landene Qatar fik så altså VM i bold i 2022 - hvornår luftede Blatter at Qatar kunne være interessant - tjaa 2010.

Hillary var udenrigsminister fra 2009-2013.

peter fonnesbech, Karsten Aaen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Tiden vil vise, om han også overlever denne gang.

Det gjorde han så.

Den organisation er det rene mafia-væsen, og det er grotesk så meget politisk magt, de har tilraget sig.
Når selv Cameron, Merkel og Putin ytrer sig offentligt ifbm. hans genvalg, så er det altså tegn på, at sportens verden har fået en helt uforholdsmæssig og usund magt.

Her kan man se John Olivers suveræne og iøvrigt meget morsomme afklædning af FIFA.

https://www.youtube.com/watch?v=DlJEt2KU33I

/O

2.12. 2010
Rusland snød England og får VM i fodbold i 2018.
VM 2018: Rusland, England, Spanien-Portugal, Belgien-Holland
VM 2022: USA, Qatar, Japan, Sydkorea, Australien
Korruption i centrum
Dagens afgørelse har været imødeset med stor spænding. Forhistorien har været præget af en række saftige afsløringer af bestikkelse og korruption blandt flere medlemmer i Fifa's eksekutivkomité.
To af medlemmerne er på forhånd blevet suspenderet, fordi alt tydede på, at de var klar til at sælge deres stemme ved dagens afstemning.
Qatar skriver historie i 2022
Det er ikke mindst britiske medier, som har formået at afsløre råddenskaben i den internationale fodboldtop.
Derfor har de britiske fodboldledere på forhånd frygtet, at Fifa-medlemmerne ville straffe England i afstemningen.
Ved afstemningen blev det ligeledes besluttet, at Qatar skal arrangere VM i 2022. Også her vil der blive skrevet sportshistorie.
Her havde også USA, Japan, Sydkorea og Australien også lagt billet ind på slutrunden.
2015
Storbritannien har gjort et generøst tilbud, at det er villig til at være vært for 2018 World Cup, hvis Rusland eller anden grund bliver frataget æren. Alligevel insisterer Washington på, at dens træk mod FIFAs embedsmænd intet har at gøre med Rusland - fordi "Blandt dem (tiltalt FIFA embedsmænd) er der ingen borgere i Den Russiske Føderation." Hvem er de kidding?
I hvert fald vil Washington have den maksimale fordel, hvis den højt profilerede retssag bliver forlænget over tid, og der opstår mange muligheder for at bagvaske Putin i øjnene på det russiske folk. Mulighederne er massevis, når FBI får FIFA embedsmændene indespærret i fængsel i USA og man kan være sikker på, at sæsonen for lækager til medierne kun lige er begyndt. Der er rigelig tid for Washington at gå videre med "regimeskifte" dagsorden i Rusland. Præsidentvalget i Rusland vil blive afholdt i marts 2018 blot tre måneder før VM-turnering, som er planlagt til at begynde den 14. juni.
Mon russerne undervurderede hvor koldblodig præsident Barack Obama kunne være, da han besluttede at hævne al den ydmygelse Edward Snowden havde udsat ham for i verdensopinionen? Blatter bemærkede efter sit møde med Putin: "Hvis politikerne ikke er for glade for, at vi tager VM til Rusland, så siger jeg altid til dem:" Nå, du kan blive hjemme, og i Rusland vil vi holde det største VM nogensinde. The Empire slog tilbage. Obama er bange for at turneringen vil blive udnyttet af Rusland polere sit image i den vestlige verden. Den vestlige kampagne "isoler" Moskva på baggrund af krisen Ukraine ville lide et skæbnesvangert knæk, hvorfra det vil være vanskeligt at redde meget. Rusland ville have endegyldigt begravet den amerikanske strategi om at "isolere" det. For at gnide salt i såret, vil Rusland også tjene en masse penge ved at være vært for World Cup. Dette vil ske på et tidspunkt, hvor USA har det mål at påføre Rusland økonomiske trængsler med håb om, at det ville tvinge Kreml til at genoverveje sin politik i Ukraine og søge et kompromis med Vesten (på Vestens vilkår, naturligvis).

Niels Engelsted

Ligesom man ikke kan vinde et stort etapeløb i cykling uden doping, kan man ikke vinde budrunden til en stor sportsbegivenhed som Olympiaden og Fodbold VM uden bestikkelse. Var man i tvivl, burde Quatars seneste triumfer på denne front kunne overbevise selv den mest godtroende. Fordi sheikerne har så meget guld fra deres olie, skal fodbold VM i 2022 afholdes i Quatar, og da man ikke kan spille fodbold under ørkensolen om sommeren, må man flytte VM til juletid!

Jeg syntes, at det er kvalmende med disse gamle rigmænd (plus et par unge prinser, der skal beskæftiges) i toppen af den olympiske kommite og de store sportsforbund, som skal bestikkes med penge og gaver,(og måske også jomfruer som King Kong). At der nu bliver rejst sager om korruption, kan derfor ikke andet end bydes velkommen.

Men selvfølgelig er det ikke for sportens skyld, at amerikanerne nu sender deres krav om anholdelser og udlevering ud. Det er for at ramme deres modstandere i BRICS-landene, der har vundet både de sidste VM (Sydafrika og Brasilien) og det kommende (Rusland).

Og så kan man heller ikke udelukke et hævnmotiv. Obama var næppe blevet præsident, før han måtte flyve fløj den Olympiske Komitees møde i København med den opgave at hente Olympiaden hjem til Chicago, hvor finansfolk med store hotelinteresser havde lanceret og støttet ham i mange år. Man kunne se på ham, at han troede, at det ville blive en let sag for De forenede Staters præsident, men sådan skulle det ikke gå. Brasilianerne havde betalt mere under bordet og fik den store sportsbegivenhed. Obama måtte rejse slukøret hjem, og trods alle sine krige og sin fredspris rejste han sig aldrig igen. FIFA er ikke den Olympiske Komite, men FIFA er formentlig også kun startskuddet til en vendetta.

Joen Elmbak

Hverken Selch eller Bøg nævner, hvor de brugte citater stammer fra - hvad man vel bør gøre her.

Hos Selch er det: http://www.ibtimes.com/clinton-foundation-donors-got-weapons-deals-hilla...

For Bøgs afsnit om "2015" er der tale om en kopiering (fordansket; google translate giver en perfekt match) af en indisk blog og en artikel i Asian Times:
http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/ - "Kerry left Sochi laughing to himself":

("Britain has made a generous offer that it is willing to host the 2018 World Cup if for some reason Russia is stripped of the honor. Yet, Washington insists that its move against the FIFA officials has nothing to do with Russia – because, “Among them (indicted FIA officials) there are no citizens of the Russian Federation.” Who are they kidding? ... (osv); )

http://atimes.com/2015/05/obama-dribbles-near-putins-penalty-box/:

("Following their meeting, Blatter remarked, “If politicians are not too happy that we are taking the world cup to Russia, I always say to them, “Well, you can stay home, and in Russia we will hold the biggest world cup ever yet ... to rub salt into the wound, Russia would also make a lot of money by hosting the World Cup tournament -... Russia would also make a lot of money by hosting the World Cup tournamentto rub salt into the wound, Russia would also make a lot of money by hosting the World Cup tournament .." (etc).)

Begge tekster ser selvfølgelig Putin og Rusland som kæmpende en heroisk kamp mod USA's indflydelse. Lidt a la RT.com og Putin, der angiveligt mener, at opgøret med Blatter intet har at gøre med en kamp mod korruption at gøre. Hvad fx UEFA dog nok er uenig i.
(http://rt.com/op-edge/263409-fifa-blatter-geopolitics-vote/, http://rt.com/usa/262877-clinton-foundation-fifa-donations/, http://rt.com/news/262669-putin-interview-fifa-arrests/, http://www.ctvnews.ca/sports/european-soccer-prepares-to-take-on-fifa-af...).

Fra FIFA var der tale om $ 50.000 - 100.000 til Clinton Foundation; Selch´s "millioner" til fonden kom dog fra Qatar selv (mellem 1 - 5,5 mio. $) - jvf. disse kilder.

For en anden vinkel på sagen (og jeg kan selvsagt ikke bedømme validiteten), skrives der om pengene fra Qatar på "Clinton Foundation"s hjemmeside, at de var:
"research and development for sustainable infrastructure at the 2022 FIFA World Cup to improve food security in Qatar, the Middle East, and other arid and water-stressed regions throughout the world (...)" ... "The partnership will leverage the technical expertise of the two national initiatives and collaborate with organizations in Qatar and around the world to seek out and test innovative solutions.".
(https://www.clintonfoundation.org/clinton-global-initiative/commitments/...).

Joen Elmbak
Du har da helt ret, at jeg har hentet noget M.K. Bhadrakumar og til din oplysning har jeg også læst noget i en gammel Politiken samt en del fra Pepe Escobar, men hvad vil du bruge det til?
Jeg kan ikke se, at det er noget forsvar for Putin (men det er måske det, der trykker dig). Jeg har bare fulgt lidt med i denne sag og giver min kommentar til det, jeg har set og hørt. Er der noget galt i det?

Du skriver:
”Begge tekster ser selvfølgelig Putin og Rusland som kæmpende en heroisk kamp mod USA's indflydelse. Lidt a la RT.com og Putin, der angiveligt mener, at opgøret med Blatter intet har at gøre med en kamp mod korruption at gøre. Hvad fx UEFA dog nok er uenig i.”
Det kan du ikke læse ud af min tekst. Jeg peger på, at der er mere end korruption i denne sag. Blatter har siddet 17 år og næsten fra starten, har han (med rette tror jeg) været beskyldt for korruption. Jeg tror ikke, at tidspunktet er tilfældig med disse afsløringer (her støtter jeg mig på en professor fra Århus, som udtalte sig på P1, hvor jeg har det meste af min viden fra).

Niels Engelsted

Joen,
hvad går din kommentar ud på?
Tror du selv, at sagen kun handler om korruption?

Hvordan gik det egentlig med det palæstinensiske forslag om at få Israel smidt ud af FIFA for at hindre palæstinensiske hold i at spille?

Forslaget blev trukket tilbage.

Kilde til min kommentar: Phoenix.de

Tak, Stig Bøg. Kunne du linke til kilden?

Steen
Det er en tysk tv station, som hver dag sender noget de kalder
Vor Ort: Aktuelles. Lørdag 30.5. tror jeg det var:
Vor Ort: u.a. LIVE Pressekonferenz des FIFA-Präsidenten

Sagen er åbenbart en smule politisk. Overskrifter fra Der Spiegel:

Fifa-Skandal: Südafrika bestätigt dubiose Millionen-Überweisung
Ärger über Blatter: Politik bringt Konkurrenzverband zur Fifa ins Spiel
Fifa-Skandal: Argentinien fordert Einsicht in US-Ermittlungsakten

Vedr. kommentarer ovenfor:
Et par af pointerne var, at når kilder citeres i længere afsnit, bør det vel nævnes. Og at alt tyder på, at påstanden om FIFA-millioner til "Clinton Foundation" var forkert.

Jeg anmeldte selv mit indlæg som "stødende" for at skrive et nyt, da det fremstod lidt rodet - men åbenbart for sent.

Sandheden er sikkert, at Blatter- og FIFA-sagerne hverken "kun" eller "slet ikke" handler om korruption.
Men den lange, opremsende og dramatiserede sprogbrug om et Rusland under angreb fra en amerikansk ledet masterplan for et snarligt regimeskifte dér, en "koldsindig, hævngerrig" Obama, et sammenspist Vesten, politisk motiveret efterforskning med henblik på bagvaskelse osv., kunne da godt virke som et temmelig passivt forsvar for Putin og den officielle, russiske synsvinkel. Dermed også propagandaens betoning af, at den aktuelle FIFA-skandale "slet ikke" handler om korruption eller sport (http://rt.com/op-edge/263409-fifa-blatter-geopolitics-vote/)

Fantasien om al vestlig kritik af Rusland som led i en nøje tilrettelagt plan for en invasion og slavebinding af landet, er som bekendt en helt central del af den retorik, som Putin benytter til at begrunde sin politik, både indenrigs- og udenrigspolitisk. Den er hverken progressiv eller konstruktiv, tværtimod, og den har problemer med at definere, hvad Rusland så egentlig står for, af positive værdier.

Men hvis 2010-afsnittet i Bøgs indlæg skal vise, at korruptionen har været et vedvarende problem i FIFA, og at bekæmpelse af den bør hilses velkommen også i dag, er det fint - og noget, jeg så i for høj grad overså.

For øvrigt er Putin måske slet ikke længere interesseret i at få et dyrt VM-arrangement, og anklagerne om korruption ved et sydamerikansk stævne i 2016 vil muligvis veje tungere under efterforskningen, end Qatar- eller Rusland-materialet. Det vil vise sig.
(http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/alexei-bayer-the-fifa-scandal-may-...)

Niels Engelsted

Joen,
hvad er iøvrigt dit køn?

Jeg har automatisk tænkt på dig som en mand, fordi jeg troede, at Joen var et mandenavn, og det har fleste sikkert også, men Thomas Bindesbøll, som tilsyneladende kender dig, omtalte dig som en kvinde.

Det kan selvfølgelig være ligegyldigt, undtagen hvis man skal bruge personlige stedord i sin henvendelse, men den menneskelige hjerne er sådan indrettet, at den bliver usikker, når den ikke kender kønnet.

Det er rystende at høre, at der er mistanke om korruption:

https://www.youtube.com/watch?v=SjbPi00k_ME

Niels Engelsted

Så er katten ude af sækken.

Har netop hørt en talsmand fra Dansk Boldspil Union slå til lyd for en boycott af fodbold VM i Moskva i 2018 med det formål at straffe FIFA-præsident Blatter for de korrupte tilstande i international fodbold.