Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Leila Stockmarr

Leila Stockmarr bliver rørt af både Ditlevsen og Levi. Hun er ph.d. ved RUC, debattør og ekspert i Gaza-konflikten
Moderne Tider
9. maj 2015

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Alle bør lukkes ind i Astrid Lindgrens verden. Have lov at besøge i Landet i det Fjerne i Mio, min Mio, skuret sammen med Emil fra Lønneberg og hans træmænd og få en smag af Pippis livsmod – og guldmønter. Dét univers kan man tære på i mange år. Tove Ditlevsens barndomserindringer er (og burde) være allemandseje. ’Nede på bunden af min barndom står min far og ler,’ gyser i mig hver gang. Alle kan finde noget i de tekster, der får én til at mærke efter. Og de kan genlæses.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Primo Levis Vidnesbyrd. En holocaustoverlevers samlede beretninger fra Auschwitz. Den bragte mig et helt nyt sted hen. Levi holder fast i sin bevidsthed og fortæller en afgørende en historie minutiøst og filosofisk og med følsomhed og erfaringsrigdom. Et værk som gør én ondt men også klogere.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Min begrænsede fantasi gør science fiction og fantasy til sovemedicin for mig. Femikrimier, positiv psykologi og selvhjælpsbøger rangerer også meget langt nede på min læseliste.«

Hvilken type læser er du?

»Usystematisk og lystbetonet. Jeg pligtlæser ikke, for så mister jeg hurtigt koncentrationen. I det rigtige humør kan jeg ofte få mere ud af et par sider end at høvle en hel bog igennem. Jeg har altid gang i flere bøger, og så prøver at jeg at skille arbejdslæsning fra fritidslæsning.«

Hvornår læser du?

»Hvis jeg kan tage mig sammen, så om aftenen inden jeg skal sove. Engang imellem en hel weekend, hvor jeg bare ligger i sengen og læser. Har sjældent bøger med mig, jeg læser bedst isoleret, hjemme uden et tidsloft.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her