Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Købmanden i hjørnekælderen

Med slid og slæb – og opfindsomhed – fandt John Søgaard sin vej fra en hård opvækst som efterkrigsbarn i provinsen til succesfuld købmand i København
2. maj 2015

I 1964 lagde færgen fra Aarhus til København til ved Kvæsthusbroen, der hvor Skuespilhuset ligger i dag. Det var dér, John Søgaard gik i land som 20-årig. Han var en jysk mand, der ville begynde et nyt liv i det københavnske. På vej væk fra kajen kom han forbi Sankt Annæ Plads, så en forretning på hjørnet, tog de få trin ned i kælderbutikken og skaffede sig et job.

John Søgaards barndom havde været hård. Han blev født af en ugift mor i Skjern under Anden Verdenskrig, og der var ikke overflod af noget som helst i hjemmet i Skjern. Moderen var den ældste i en søskendeflok på seks, så den lille John Søgaard voksede op med sine onkler og mostre. Familiens børn samlede kul på jernbaneskinnerne, hvor damplokomotiverne ofte tabte lidt, når de fyrede. Fundene slæbte børnene hjem, hvor de blev brugt til opvarmning.

Som ung dreng stod John Søgaard først i købmandslære i Herning. Senere tog han tjanser på en fiskekutter fra Esbjerg. Det var de penge, der senere betalte færgeturen til København.

»Mærkevarer til kælderpriser«

I kælderbutikken gik det fremad, og med tiden blev han bestyrer. Senere overtog han den og udviklede den til en en rigtig købmandsbutik med kaffemølle og salg af ’elastik i metermål’. Det er det bedste, man kan sælge, for man bestemmer jo selv, hvor lang en meter er, spøgte han. Han bragte også varer ud på en Longjohn.

Butikken solgte vin og spiritus importeret fra hele verden, og det appellerede især til svenske kunder. Når de ankom til København med færger, styrede de direkte mod spritbutikkerne. Siden rettede han sin markedsføring mod Oslo-båden. Han fik arrangeret udstillinger af sine varer om bord, og når turisterne gik i land, kom de ned i købmandsbutikken og handlede. Det var en stor succes. Især blev der handlet meget spegepølse og leverpostej. Et enkelt år blev der solgt 22 ton spegepølse.

John Søgaard holdt sig ajour om, hvilke produkter folk efterspurgte. På et tidspunkt leverede han som den eneste Crystal champagne til de mondæne natklubber i København, og når han annoncerede i lokalbladene, var det med sloganet: »Mærkevarer til kælderpriser«.

Kærligheden

For godt 30 år siden mødte han Henny. De var begge gift, men ikke med hinanden. Henny var ansat af en virksomhed, som solgte vin og sherry, så hun distribuerede smagsprøver i købmandsbutikken. Men hun blandede sig også, hvis de ansatte drev den for meget af. Og når mændene, som arbejdede i butikken, var for fine til at gøre rent, tog hun selv fat med klud og spand. Det faldt ikke i god jord hos John Søgaard, der syntes, at han havde ret godt styr på sagerne selv. Men på sigt indså han, at Henny nok havde fat i den lange ende, de fandt sammen og blev gift. Sammen drev de købmandsbutikken, som senere udviklede sig til flere butikker. De arbejdede fra syv til syv hver dag i butikken, og hertil kom timerne med regnskab og varebestilling.

Forretningen ved Sankt Annæ Plads var den købmand, der lå tættest på Amalienborg Slot, så når dronning Ingrid manglede varer, blev de bestilt her og bragt op til palæet. Men selv om hoffet brugte købmandsbutikken, ønskede John Søgaard ikke at kalde sig for kongelig hofleverandør. Alle kunder skulle behandles ens, og det var noget pjat at fremhæve nogle frem for andre, mente han. Men han var royal, og hvert år til Dronning Margrethes fødselsdag var han på slotspladsen.

Når Henny og John Søgaard skulle holde ferie, hev de en måned ud af kalenderen og rejste ud i verden. Især kunne de godt lide at besøge Thailand. Her havde Henny under Vietnamkrigen været med til at bygge et børnehjem sammen med amerikanske soldater. John Søgaard støttede projektet ved at sælge julekort og postkort til støtte for børnehjemmet.

Hvis der var brug for en lille pause fra arbejdet i butikken, kunne parret finde på at pakke en madkurv og finde et sted, hvor der ikke var andre mennesker. Ofte tog de ud til området ved den gamle losseplads i Nordhavn kun fem minutters kørsel fra butikken. Her kunne de lytte til fuglene og dele en flaske champagne, inden de skulle i butikken og arbejde.

Da John Søgaard blev bedstefar, blev han børnebørnenes yndling. Både for sønnen Jespers to børn og for bonusbørnebørnene på Hennys side. Han kørte børnene til danseundervisning og sad model, når der blev leget frisør. John Søgaard havde god tid til dem, og da han fik sukkersyge, fik de lov til at måle hans blodsukker med hans blodsukkermåler.

På grund af sygdommen trak John Søgaard sig ud af sine forretninger i 2004.

Til John Søgaards 50-års fødselsdagsreception holdt en ven en tale. Han sagde, at John var gået fra at være »jordslået til storslået«. De samme ord blev skrevet i dødsannoncen, da John Søgaard døde tidligere på foråret.

John Søgaard
Født den 18. Juli 1944.

Gift med Henny Søgaard, født Jensen.
Selvstændig købmand.
Efterlader sig sin hustru, samt sønnen Jesper Søgaard, to børnebørn og en hel flok bonusbørnebørn.
Død den 21. marts 2015

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu