Læsetid: 10 min.

Miraklet i Holstebro

Da Holstebro Kommune i 1965 købte Giacometti-skulpturen ’Kvinde på kærre’ for 210.000 kroner, var borgene utilfredse: Hun var dyr og mager. I dag er ’Maren å æ woun’, som skulpturen hurtigt blev døbt, en lille milliard værd, og borgerne hylder hende med hymner, fester, vogtere og riddere. Missionen var at få kunsten ud til folket – den ser ud til at være lykkedes
Jens Otto Nystrup, her iført sit oldermankostume, fra lauget ’Marens Venner’ er begejstret for Giacometti-skulpturen i Holstebro. Så begejstret, at han har skrevet en sang til hende.

Astrid Dalum

23. maj 2015

»Hun er dyrebar,« siger Jens Otto Nystrup. Han taler om Alberto Giacomettis Kvinde på kærre – eller Maren å æ woun (Maren på vognen), som de lokale siger. Den beskedne skulptur står på Nørregade i Holstebro lige efter Telia-butikken, men inden Bianco Footwear, når man kommer oppe fra stationen.

Maren giver umiddelbart et sløret indtryk. I hvert fald denne regnfulde majdag. Hun virker anonym. Som en rank og stolt soldat, der er klar til at følge med derhen, hvor kærren måtte køre:

»Selv om man er tæt på, ser det ud, som om hun er langt fra,« siger Jens Otto Nystrup.

Han er oldermand i lauget ’Marens Venner’ og tidligere socialdemokratisk medlem af Holstebro Byråd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Jeppe Petersen
  • Michael Maisch Olsen
David Zennaro, Jeppe Petersen og Michael Maisch Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Ørsted-Jensen

Herlig historie om hvordan uvidenhed og småborgerlig rindalisme kan overvindes. Hvem sir at alle nyheder er dårlige. De fleste hjemme er ikke klar over omfanget af hadet til utzons operahus i Sydney var i de tidlige år. Nu er det et nationalt klænodie hvis akustiske kvalitet desværre ikle nåede de højder Utzon utvivlsom have tænkt sig - han blev fjernet i utide pg ubodelige indre skader var resultatet

Jens Harder Vingaard Larsen

Penge penge penge. Den er så meget værd: på en auktion, for byen, butikkerne. Handelstandsforeningen bestemmer dens åbningstid. Penge penge penge. Kunstmæssigt var den nok mest tjent med at man fx støbte den om til en yatzee-terning... bare for at fjerne fokus fra dens pengeværdi.

Tjah... jeg ville nu stadig vælge Den Lille Havfrue, hvis jeg skulle vælge mellem havfruen og Maren. Det er jo en smagssag. At et kunstværk er en mia. værd, gør det ikke alene.

Derudover vil jeg da håbe, at Maren udover at blive sænket i jorden hver aften, hurtigt bliver sikret langt bedre. Ellers varer det næppe længe, før Holstebro må konstatere, at byen er blevet et kunstværk fattigere.

Bill Atkins

Jens Harder Vingaard Larsen, selvfølgelig, blot synes jeg hun er meget dekorativ, og så er foto'et nok noget af det mest ærkeborgerlige man kan forestille sig :-)

...Maren kan jo ikke gøre for, at rigmændene ikke aner hvad de skal placere deres mange penge i.

peter fonnesbech

Hvis Giacometti's stjerne havde falmet stærkt efter hans død, priserne styrtdykket, og manden sidenhed blev glemt, var skulpturen forlængst solgt til nærmeste skrothandler.

So much for ART.

Gert Selmer Jensen

Giacomettis figurer, har nu noget helt unikt over sig.! Udover at de er tynde. De ER faktisk kunst.!

peter fonnesbech

Den mulighed vil jeg faktisk slet ikke udelukke Gert, men pointen i min kommentar går på det faktum , at de allerfleste mennesker automatisk vil blive påvirket i deres bedømmelse, når de for at vide, at dette eller hint kunstværk har en markedsværdi på x antal millioner eller milliarder.

Straks vil deres øjne lede efter kvaliteter i værket , og de vil skam også finde dem efter nærmere overvejelse og eftersyn.

Det samme sker generelt ikke, når et postuleret kunstværk figurerer uden et prismærkat.

Gert Selmer Jensen og Morten Jespersen anbefalede denne kommentar
Jesper Hansen

Ja, ja, Holstebro er pludselig kunstens hovedstad, og ikke bare en by fuld af bonderøve. Okay, så siger vi det. Danmarks svar på Dubai.

Desværre er det ikke kunst. Hvis der var et skær af kunst over figuren, forsvandt det fulstændig da de udstillede den i Holstebro. Så blev det til ligegyldig "sell-out". Ligeså ligegyldig som byen.

Michael Kongstad Nielsen

Prisen har vist ikke noget med den kunstneriske værdi at gøre.

Gert Selmer Jensen

Jeg er på ingen måde kunstsnob, og bryder mig f.eks. ikke om Picasso. Men Giacometti, har bare
noget helt specielt, i sine figurer. Høj pris eller ej.!
Jeg må dagligt leve med "Slattenpatten" på torvet i Næstved.