Læsetid: 3 min.

Fra nørderne til folket

I en stadig mere kompleks verden er forskningsformidling vigtigere end nogensinde, såvel for samfundet som for forskerne selv. I april mødes otte af dem til Informations Ph.d. Cup for at konkurrere om at formidle deres viden til almindelige mennesker
Fra Ph.d. Cup kåringen 2014 i DRs koncertsal med de otte finalister og vært Peter Lund Madsen.

DR Presse

27. marts 2015

Antallet af ph.d.-studerende i Danmark er fordoblet siden årtusindskiftet, men en alt for lille del af deres forskningsresultater kanaliseres ud i samfundet. Det bliver der lavet om på for en aften, når DR2 den 18. april viser kåringsshowet i forbindelse med Informations Ph.d Cup, De danske hjernemesterskaber.

Her mødes otte ph.d-forskere til et show i DR-byen, hvor de skal konkurrere om at formidle deres forskningsresultater for publikum og seere. Målet er at give befolkningen et anderledes indblik i viden skabt i en universitetsverden, som udenforstående tit opfatter som en anelse støvet.

»Dette arrangement viser, at unge forskere ikke er sådan nogle nørder, der bare sidder og gemmer sig ude på universiteterne. De kan sagtens stille sig op og fungere i en konkurrencesituation,« siger professor Maja Horst, der leder Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

Hun er med i den dommerkomité, der har udvalgt de otte finalister fra et større felt af deltagere, som oprindeligt er indstillet af landets universiteter inden for kategorierne samfund, natur, humaniora og sundhed. På showaftenen får finalisterne hver tre minutter til at formidle tre års ph.d.-forskning, så både publikum, dommere og seere gerne skulle blive blæst tilbage i sædet. Og samtidig få indblik i ny viden, der normalt ikke har plads i det daglige nyhedsbillede.

»Vi ved jo, at der bliver bedrevet fremragende forskning på landets universiteter, men det er ikke altid, at vi i medierne får øje på det. På Information vil vi meget gerne være med til at få den mest dybdegående forskning bragt frem til det bredeste publikum, så vi på den måde kan kvalificere samfundsdebatten,« siger Christian Jensen, der er chefredaktør på Dagbladet Information.

Komplekse problemer

Og der bliver ikke just mindre forskning i disse år. Fra 2001 til 2013 er antallet af nyindskrevne ph.d.-studerende blevet mere end fordoblet fra 1.126 til 2.580.

»En stor del af den offentligt finansierede hjemlige forskning produceres faktisk af ph.d.-studerende, så det er vigtigt, at de tidligt lærer at formidle deres viden,« siger Maja Horst.

– Hvorfor er det egentlig så vigtigt?

»Hvis vi skal have et demokratisk samfund, er det vigtigt, at det ikke kun er forskere, der ved, hvordan vores viden er skabt, og hvad den går ud på. Samtidig skaber forskningen løsninger på en række samfundsproblemer, men hvis den viden ikke når uden for universitetets mure, så gør den jo ingen nytte,« siger Maja Horst. Behovet for en mere omfattende dialog mellem samfund og videnskab bliver kun større i en tid, hvor problemer og dermed også løsninger bliver stadig mere sammensatte.

»Pointen er, at eksempelvis klimaproblemet ikke kun kræver tekniske løsninger, men også adfærdsændringer og nye måder at prioritere samfundets ressourcer på. Det er et komplekst samfundsproblem, der ikke kan løses uden rigtig meget forskellig forskningsbaseret viden.« siger Maja Horst.

Konkurrence ikke vigtigst

Maja Horst tilføjer, at det i dag er bydende nødvendigt for en forsker at kunne formidle sine resultater, når hun skal være en del af den skærpede kamp om opmærksomhed og forskningsmidler. Men kan et arrangement som Ph.d. Cup ikke være med til at fremhæve den let forklarlige forskning på bekostning af den mere komplicerede forskning?

»Jo, det kan du sige, men jeg mener faktisk, at vi i dommerpanelet har været meget opmærksomme på ikke bare at falde for det, der er let at formidle,« siger Maja Horst. »Jeg vil vove at påstå, at man kan formidle selv den mest nørdede forskning, så den bliver relevant. Det kan godt være, der er nogle, der først skal lære det, men det er det her arrangement med til at sætte fokus på.«

Og selvom nogle forskere helt naturligt har større tæft for at formidle end andre, har alle en pligt til at formidle det forskningsarbejde, som samfundet hvert år bruger mange penge på, mener chefredaktør Christian Jensen.

Ph.d. Cup skal gerne anspore flere forskere til at dele deres resultater med offentligheden.

»Konkurrenceaspektet er ikke det centrale. Det centrale er at få iscenesat forskning på en måde, så den vækker interesse. Det er ikke et spørgsmål om, at vi skaber en performancekultur, men om, at vi tager forskning alvorligt og gerne vil have den udbredt til så mange som muligt,« siger Christian Jensen.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu