Analyse
Læsetid: 3 min.

Prada Meinhof: Øjenbrynenes politik

Tynde øjenbryn er prol. En klasseanalyse af Helle Thorning-Schmidts øjenbryn peger på, at statsministernes nylige ansigtsbehåringstransformation er en afsked med arbejderkampen
Moderne Tider
30. maj 2015
Bax Lindhardt

Vor statsministers øjenbryn er genstand for offentlig diskussion. Ved folketingsvalget i 2011 var hendes øjenbryn reduceret til to blyantstynde streger, der rejste sig i en opmærksom og let forbavset bueformation over de gråblå øjne. Men da Helle Thorning-Schmidt for nylig optrådte i et stort tv-interview på DR med Kim Bildsøe-Lassen i anledning af 10-års-jubilæet som partiformand, vakte det stor opsigt, at de førhen så tynde streger nu var tiltaget i både nuancedybde og bredde. Statsministerens øjenbryn danner nu to forholdsvist brede linjer, der standser umotiveret ud for tindingen uden at smalne til for enden.

Statsministeren er ikke den eneste kvinde i offentligheden, hvis øjenbryn har vakt opsigt. Hjerneforsker Milena Penkowa og professor i statskundskab Marlene Wind er to andre offentlige figurer, der kosmetisk modificerer øjenbrynene for at signalere karakterstyrke.

Vi foreslår en videnskabelig klasseanalyse til at dechifrere øjenbrynenes politik. Inden for økonomien opererer man nemlig med henholdsvis trickle down- og bubble up-effekten. Den samme skematik anvendes til at forstå modetendenser. Bubble up er trends, der bevæger sig fra undergrunden eller mindre privilegerede samfundslag og opad i det stilmæssige hierarki. Trickle down er derimod trends fra finkulturen, der stiger ned fra catwalken og breder sig nedad i subkulturerne på gadeplan.

I Helle Thornings tilfælde er det interessant, at et statsoverhoved fremviser et sæt tynde og heftigt plukkede øjenbryn, som ellers associeres med realityshowdeltagere og negleteknikerelever fra de lavere klasser. Kan vi mon drage den konklusion, at Ishøjpigen Helle forlener sit stilfulde kosmopolitiske spadseredragtsimage med en vis proletarromantik? Og kan vi af Helle Thornings tiltagende øjenbrynshårvækst udlede, at hun lægger afstand til sin klassebaggrund og den socialdemokratiske arbejderkamp?

Øjenbryn og klasse

Buskede bryn har i nogen tid været klassemarkør for de privilegerede. På Instagram fornøjer unge hippe kvinder sig med at posere i Frida Kahlo-udklædning med sammengroede øjenbryn. Og topmodellen Cara Delevingne har længe været bannerfører for et skovsneglelook, der ligger et sted mellem Brooke Shields og Onkel Anders.

Blandt de lavere klasser er øjenbryn derimod noget, der skal holdes under stram kontrol. De unge mødre-deltageren Camilla Framnes er med sine afbarberede og tynde khol-optegnede kommaformede streger et af popkulturens stærkeste billeder på øjenbrynsmoden blandt arbejderkvinder. Men modedesigneren Camilla Stærk leger – måske ligesom Helle Thorning – med de stilmæssige klassekoder, når hun går imod den buskede mode i den kulturelle klasse og plukker sine øjenbryn til millimetertynde streger. Er det hipt at være prollet?

Hårløs lavkonjunktur

Men ikke alene er øjenbrynene – supercilium, som de hedder på lægelatin – et sindrigt semiotisk system, der fortæller os noget om køn, klasse og race. Der er også en årsagssammenhæng mellem øjenbrynsmode og konjunkturudsving. Det mener flere af modens branchefolk ifølge New York Times. Et blik på øjenbrynsmoden under tidligere kapitalistiske krisetilstande bekræfter tesen: Marlene Dietrich fremviste i 1930’erne et sæt øjenbryn meget lig Helle Thornings, mens David Bowie som Ziggy Stardust i 70’erne kørte det hårløse, transhumane look. I dag går højtbetalte topmodeller som Lara Stone, Adriana Lima og Iris Strubegger radikalt til værks og fjerner øjenbrynene helt.

En 26-årig modekonsulent ved navn Lauren Boyle udtaler, at hun betragter det hårløse look som »et meget optimistisk og idealistisk budskab«: »Det bringer folk sammen. Ved at fjerne øjenbrynene fjerner man en del af sit ansigtsudtryk, hvilket får en til at se mindre menneskelig og måske endda mere mekanisk ud. Det er en øvelse udi modernitet.«

Politikere uden øjenbryn

Tumblr-bloggen Politicians Without Eyebrows samler en række portrætter af politikere med øjenbrynene retoucheret bort. Det er mildest talt et skræmmende syn. Her kan man desuden lære, at Helle Thorning-Schmidt ikke er det eneste statsoverhoved med mangelfuld ansigtsbehåring. Også David Camerons øjenbryn er stort set ikkeeksisterende. Er fraværet af øjenbryn mon et symptom på fraværet af politik inden for et parlamentarisk system, hvor der kun er en kosmetisk forskel på højre- og venstrefløjens økonomiske politik?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Ugle-looket, som ovennævnte dyrker, er spøjst og højst unaturligt.

Og det her er også aparte - ikke mindst farveholdningen i hele øjenmake-up'en, men her er vi selvfølgelig også ovre i stand-up-branchen:

https://www.google.dk/search?q=sanne+s%C3%B8ndergaard&biw=1067&bih=424&s...

Lise Lotte Rahbek

Yay. Øjenbryn.
Et ellers meget overset emne, som har beredt mig megen overvejelse og morskab.