Klumme
Læsetid: 3 min.

Ren i krop og sjæl

Neoklassicisme kaldes stilen, fordi den befinder sig i lille, milde, demokratiske Danmark. I andre lande ville den hedde fascisme
Neoklassicisme kaldes stilen, fordi den befinder sig i lille, milde, demokratiske Danmark. I andre lande ville den hedde fascisme

Sofie Holm Larsen/iBureauet

Moderne Tider
16. maj 2015

Efter at have fejret arbejdernes internationale kampdag og befrielsen kan man forkæle sig selv med en tur i Øbrohallen – Danmarks første rigtige svømmehal, der åbnede i november 1930.

For 85 år siden så Danmark ganske anderledes ud både politisk, arkitektonisk og samfundsmæssigt, tag med tilbage til 1930.

Øbrohallen ligger på Gunnar Nu Hansens Plads, opkaldt efter sportsreporteren, der fra 1935 og frem kommenterede sportsbegivenheder i Parken. I 1930 er der heste og flotte fyre i uniform på pladsen, for her er indtil 1940 gardehusarkaserne. Det lille hus, der i dag er Lins Sushi, er i 1930 soldaterarrest.

Neoklassicisme kaldes svømmehallens stil, fordi den befinder sig i lille, milde, demokratiske Danmark. I andre lande ville den hedde fascisme. Stilen er bevidst bagudskuende og skal signalere orden og ophøjelse.

Syd for grænsen har Bauhaus haft tiårsjubilæum, og Le Corbusier tegner højhuse og fremtidsvisioner i beton og stål og glas – som er alt for vildt og venstreorienteret. Her er saddeltag, pudsede mursten og balustrader. Muskuløse nøgne menneskefigurer troner over de heftige indgangspartier, og indenfor leder den store stentrappe op til kroppens tempel: En sund sjæl i en sund, stærk og ren arbejderkrop.

Underernæring og fattigdom

Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti stiftes i 1930, og partiprogrammet slår fast, at det er en pligt at arbejde. En pligt som to tredjedele af befolkningen ikke opfylder, for arbejdsløshedsprocenten er oppe at ringe på næsten 35 procent. Fem folkekøkkener i København sørger for, at folk ikke dør helt af sult, men gardehusarerne er ti cm lavere end soldaterne i dag. Et tydeligt tegn på underernæring og fattigdom.

Arbejdere har trods 48 timers arbejdsuge tid til at svømme, i hvert fald bliver Øbrohallen straks en kæmpesucces. I løbet af to måneder har 16.200 personer set svømmestævner og opvisninger. 30.404 har købt billet til svømmehallen og 29.786 til badeanstalten.

Badeanstalten er der behov for i 1930. Lige om hjørnet har Østerbrogades Brusebadstue ganske vist haft til huse siden 1892, men selvom dén badeanstalt har solgt mere end 32.000 billetter i 1930, kan den altså ikke klare konkurrencen med Øbrohallens spritnye styrtebade, dampbade og karbade.

Ikke engang hver femte lejlighed i København har eget bad i 1930, men det er måske godt det samme, da der kun er indlagt varmt i 8,3 pct. af lejlighederne. En tredjedel af københavnerne har lokum i gården, og der skal gå endnu otte år, før det bliver påbudt, at enhver beboelsesetage skal have wc (gerne som deletoilet på bagtrappen).

I dag har de langt fleste københavnere både wc og bad i lejligheden, men mere vil have mere. Da Øbrohallen åbnede igen i 2002 efter en omfattende renovation, var tiden kommet til well-ness. Underetagen er dedikeret til dampbade, aromaterapi, lysbad og infrarød sauna, som kan varme kroppen ind til knoglerne. Der er fodbad, hvor man går i skiftevis iskoldt og varmt vand med afrundede sten. Det prikker vidunderligt i fødderne at få fut i blodomløbet. Bagefter kan man slænge sig i 38-gradersboblebadet og blive gennemlunet som en anden, lykkelig makakabe.

Vandpjaskeri er lig med fremskridt

Øbrohallens publikum er i dag mænd og kvinder i alle aldre. I den ene ende er der lavtvandsbassiner til babyer og deres forældre. De glade hvin er vidunderlige påmindelser om fremskridt. I 1930 døde hele 7,4 pct. af alle københavnske spædbørn, inden de fyldte ét år. Det er den samme spædbørnsdødelighed som i Den Demokratiske Republik Congo i dag.

Med så massiv en børnedødelighed (der i dag måles i 3 promille) var der også en grænse for, hvor gamle de fleste kunne forvente at blive. I 1930 kunne en nyfødt forvente at blive 62 år gammel, i dag kan en nyfødt regne med 80 år. Mere end 10 pct. af Københavns befolkning er 63 år eller ældre, og mange af dem holder sig i fin form i Øbrohallen.

I dag dør danskerne af kræft og hjerte-kar-sygdomme, i 1930 var tuberkulose en stor livsberøver med 2.500 dødsfald om året. Vanerne har også ændret sig, om hjørnet lå Cigar- og Tobakshandel & Stadions Sportskiosk. For naturligvis fik man sig en smøg, mens man så svømning. I dag kan man købe frugt i Øbrohallen, eller hvis man virkeligt lever på kanten, en pose nødder.

Efter endt badning kan man passende smøre sig ind i Nivea-creme, der blev opfundet for mere end 100 år siden – nogle ting forandrer sig aldrig.

Øbro Hallen
Gunnar Nu Hansens Plads 3. København Ø.
Svømmehal: 20-40 kr. Kurbad: 120 kr.
Hver uge besøger Maria Gerhardt, Nina Søndergaard eller Kristen Bjørn-kjær et sted i byen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

som tilfældet er i tidligere udgaver af serien forudsættes det som noget ganske naturligt, at ALLE læsere selvklart er klar over, at Øbrohallen ligger i kbh. For findes der overhovedet andre byer i DK end københavn? Og ja jeg er klar over, at det totrediedele nede i teksten nævnes, at hallen ligger i kbh. Det er stadig ikke godt nok. Slige implicitheder om kbh træffes ofte i information...