Læsetid: 3 min.

Det er ikke så ringe endda

Verden har de sidste 50 år oplevet en enorm stigning i levestandarder, og skal man tro to amerikanske forfattere, vil vi lige om lidt være i stand til at sikre enhver mand, kvinde og barn på kloden basale behov
Peter H. Diamandis og Steven Kotler mener, at ny teknologi kan skabe en verden, hvor alle menneskers basale behov bliver dækket. Foto: Youtube

Peter H. Diamandis og Steven Kotler mener, at ny teknologi kan skabe en verden, hvor alle menneskers basale behov bliver dækket. Foto: Youtube

Moderne Tider
27. marts 2015

Krig og konflikter, fødevaremangel og tørke, sygdomme og epidemier, arbejdsløshed og finansielle kriser, knappe ressourcer og truende klimaforandringer fylder i medierne. Skal man tage det alt sammen for gode varer, må man tro, at verden snart vil gå under på enten den ene eller anden måde.

Ovenstående er en fortærsket pointe, men her er en alternativ én: Verden er bedre, end vi render og tror! Det mener i hvert fald forfatterne Peter H. Diamandis og Steven Kotler, der har skrevet bestselleren Abundance – the future is better than you think, en bog med et simpelt om end en kende kontroversielt budskab: Vi har mulighed for at skabe en verden, hvor de basale behov for hver mand, kvinde og barn kan dækkes. Ikke om 100 eller 1.000 år, men i vores levetid.

Masai med smartphone

Sammen peger de to forfattere på fire faktorer, som ifølge dem vil kunne føre (og allerede fører) til et bedre liv på jord. For det første er vi vidne til det, der kaldes ’eksponentielle teknologier’, dvs. det fænomen at nye teknologiske landvindinger sker hyppigere og hyppigere. Anden faktor er det, de kalder ’DIY’-innovatører, altså gør det selv-folk, der bidrager til udvikling af ny viden og nye teknologier, selv om de hverken har mange penge eller ressourcer til rådighed.

Som noget tredje fremdrages de såkaldte ’tekno-filantroper’, der, som eksempelvis Bill Gates, bruger deres enorme rigdom til at løse verdens problemer og sygdomme frem for at rejse bygninger og monumenter i eget navn.

Endelig taler Diamandis og Kotler om the rising billion, de milliarder af mennesker, der i disse år oplever velstandsstigninger som følge af nye teknologier og ikke mindst adgang til viden. I 2010 havde to mia. mennesker adgang til internettet, i 2020 vil det være fem mia., lyder prognosen. Der ligger et enormt potentiale i disse tre mia. nye ’hjerner’, mener forfatterne.

Diamandis har selv brugt eksemplet om en masai i det østlige Afrika, der i dag har bedre muligheder for mobil kommunikation end USA’s præsident havde for 25 år siden, mens Google giver adgang til mere information, end præsidenten havde for bare 15 år siden.

»Vi lever i en verden med overflod af information og kommunikation,« har Diamandis udtalt og dertil sagt: »Det samme koncept ser man inden for vand, energi, mad, sundhed og uddannelse.«

’Håb’

Og hvad vil de to forfattere så have, at man får ud af at læse deres bog? Ganske enkelt »håb«. Og et bevis for, at verden er ved at blive et bedre sted. For det lyder jo lidt for godt til at være sandt, men bogen er ifølge Diamandis og Kotler bakket op af en omfattende research, som de bruger til at underbygge deres noget frimodige budskab.

Førstnævnte er i øvrigt fysiker og grundlægger samt formand for X PRIZE Foundation samt medstifter af Singularity University, der har til formål at »uddanne og inspirere den næste generation af verdensledere til at løse de store samfundsmæssige udfordringer med ny teknologi« (mere om dette på side 54-55). Kotler er iværksætter og bestsellerforfatter til bøger om videnskab og kultur.

Abundance fik en pæn modtagelse, da den udkom i 2012, med positive anmeldelser i f.eks. New York Times og Economist. Der var dog også kritiske læsere som eksempelvis Timothy Ogden, der i Stanford Social Innovation Review kaldte bogen for »tekno-utopisme af værste skuffe«.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her