Læsetid: 11 min.

Ikke et sted men en sindstilstand

Lasse Jensen, der som ung journalist dækkede Vietnamkrigen, skriver her erindringsbilleder om den krig, der kom til at præge en hel generation
Vietnamveteraner laver en affaldsbunke af deres udmærkelser og medaljer foran Capitol i Washington i april 1971 i protest mod krigen. En af fortællingerne om det amerikanske nederlag er, at krigen først og fremmest blev tabt på hjemmefronten.

Vietnamveteraner laver en affaldsbunke af deres udmærkelser og medaljer foran Capitol i Washington i april 1971 i protest mod krigen. En af fortællingerne om det amerikanske nederlag er, at krigen først og fremmest blev tabt på hjemmefronten.

Scanpix

2. maj 2015

Det er marts 2015, og jeg sidder i den vietnamesiske by Quy Nhon og nyder udsigten over en kilometerlang strand, Det Sydkinesiske Hav og smaragdgrønne bjergsider. Det er tredje gang, jeg er her. Første gang ankom jeg med militærhelikopter fra den enorme amerikanske Phu Cat Air Base, 30 kilometer væk. Køreturen var for farlig, fordi nordvietnamesiske styrker angreb. Anden gang var en skrøbelig våbenhvile begyndt at smuldre. Nu er jeg ankommet med ’Genforeningstoget’, og på strandpromenaden hænger der store røde bannere med slagord. Fejringen af 40-årsdagen for freden og genforeningen den 30. april står for døren.

Binh Dinh-provinsen, hvor Quy Nhon er hovedstad var i årevis præget af voldsomme kampe. Quy Nhon husede 100.000 flygtninge og en stor amerikansk militærbase.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

For mig var "Platoon" det store vandskel. Jeg kan stadigvæk ikke holde ud at se filmen.
"Plantoon" handler ikke om slaget om "Hamburger Hill".
"Hamburger Hill" fik sin egen film af John Irvin.

Lasse Jensen

tak for din kommentar. jeg har sekvfølgelig set begge film og er enig i, at Oliver StonesPlatoon ikke er OM Hamburger Hill, men den er inspireret af denblodige træfning i A Shau-dalen.. Den er selvfølgelig ren fiktion, som også inspireret af Stones egne oplevelser iVietnam. Irvins film er langt tættere på den faktiske træfning, men er ikke nær så stærk. Personligt syntes jeg at Platoon var lidt for skarpt skåret og blodig og jeg forstår godt at du har svært ved at se den. Det havde jeg også...

Lasse Jensen

tak for din kommentar. jeg har sekvfølgelig set begge film og er enig i, at Oliver StonesPlatoon ikke er OM Hamburger Hill, men den er inspireret af denblodige træfning i A Shau-dalen.. Den er selvfølgelig ren fiktion, som også inspireret af Stones egne oplevelser iVietnam. Irvins film er langt tættere på den faktiske træfning, men er ikke nær så stærk. Personligt syntes jeg at Platoon var lidt for skarpt skåret og blodig og jeg forstår godt at du har svært ved at se den. Det havde jeg også...