Læsetid: 4 min.

Alternativometeret

Gennem valgkampen har Emma Holten og Kristian Villesen i en brevveksling diskuteret, hvorvidt de ville stemme på Alternativet. Her er en afsluttende status
Gennem valgkampen har Emma Holten og Kristian Villesen i en brevveksling diskuteret, hvorvidt de ville stemme på Alternativet. Her er en afsluttende status
20. juni 2015

Mail fra Kristian, 18. juni kl. 11.28:

Jeg endte jo med ikke at stemme på Alternativet. Jeg indrømmer gerne, at jeg regnede lidt baglæns, da vi skrev sammen først på ugen – jeg sørgede for at trække nok point fra. Men når man har det sådan, så er det nok, fordi man ikke skal stemme på dem. Regnede du baglæns for at ende i det grønne felt? Blot nysgerrig. Jeg har været i tvivl valgkampen igennem og synes overordnet, at de har gjort det godt. I valgkampens start havde jeg det ligesom, når ham den stive onkel har rejst sig for at holde tale. Så sidder man der og håber, at det ikke bliver for pinligt. Det gjorde det med få undtagelser aldrig. Faktisk var det de andre partier og deres diskussioner om ligegyldige detaljer, der blev pinlige over for Alternativets insisteren på reelle visioner. De formår at zoome ud. Spørgsmålet er så om, det bliver så fjernt, at konkreterne helt forsvinder – det var min tvivl.

Svar fra Emma, 18 juni kl. 11.30:

Jeg har bestemt ikke talt hverken forlæns eller baglæns! Alternativometeret har faktisk, tro det eller ej, været ret repræsentativ for mit ræsonnement de sidste tre uger. Der har været op- og nedture, men i det store hele er jeg dybt imponeret. Specielt er jeg solgt på ideen om at stille spørgsmålstegn ved præmissen for, hvad vækst er, og for mere tillid til mennesker på overførselsindkomst. Jeg får ondt i maven af konkurrencestat og mistænkeliggørelse. Og så er jeg fan af 30 timers arbejdsuge, borgerløn og fokus på klima, bæredygtighed og IT. Dog må jeg komme med et lille pip: De har snakket for lidt om ligestilling, LGBTQ-rettigheder og racisme. Men jeg tror faktisk på, at hvis jeg taler med dem, så vil de lytte. Og at det er lykkedes at give mig den tillid til dem, det er faktisk virkelig vildt.

Svar fra Kristian, 18. juni kl. 12.51:

Jeg synes på en måde, at det er fint: Jeg er den gamle konservative type, der på valgdagen stemmer, som jeg plejer – du er den unge og progressive, som tør at springe ud i det. Og når partiet så imploderer efter valget, kan jeg stå med rene hænder og mobbe dig. Men du er ikke alene. Mindst én af vores kolleger har også gjort det! Han sagde, at han følte at, at han lige havde bestilt otte stykker uspecificeret smørrebrød. Det kan blive rigtig godt – men du risikerer at få den der med rød pølse og ristede løg! Angående LGBTQ-rettigheder (kan I ikke slappe af med de der forkortelser) føler jeg mig helt fint dækket ind! Men jeg ville gerne have hørt mere om, hvor de står i forhold til EU. Min fornemmelse er, at de ikke er afklarede.

Mail fra Emma, 18. juni kl. 21.15:

Jeg må indrømme, at jeg er forstemt. DF er det, folket vil have. Men på sin vis er Alternativet det også. Vi oplever i hvert fald en bred flugt fra midten. Mange vil noget mere skarpskårent end de midterpartier, de altid har stemt på. Hvordan ser det ud i parcelhusland?

Svar fra Kristian; 18. juni kl. 21.20:

Bor i villalejlighed bare lige for at få det på plads! Men ja, også fra Amager ligner det syv stykker uspecificeret smørrebrød og en blå regeringen med stor magt til DF. Hvis vi holder den til Alternativet, så havde jeg faktisk troet, at de ville lande under meningsmålingerne. At mange af dem, som havde tænkt sig at stemme på Liste Å af taktiske årsager, ville falde fra på valgdagen. Ligesom mig. Jeg er virkelig imponeret over Alternativet. Og vigtigst af alt så synes jeg, at det er lykkedes at få sat gang i en ændring af hele den politiske debat. Medierne var lidt tunge til at fange det i starten og kørte videre med faktatjekpatruljer og bagere i Svinninge, men mod valgkampens slutning fandt både andre politikere og medierne ud af, at befolkningen ville noget andet. Det er Alternativets skyld, og det skal vi være taknemmelige for.

Mail fra Kristian, 18. juni kl. 23.09:

Fin tale fra Uffe Elbæk, som runder en god valgkamp af. De ender sgu på otte! Tak for et par gode uger. Jeg havde selvfølgelig håbet, at Alternativet havde sikret en rød valgsejr, og at vi to var kommet i Aftenshowet, ikke mindst. Men trods skuffelserne så synes jeg, at det har været en fornøjelse både med klummen og partiet. Vi får en rød regering igen næste gang – og måske en helt ny politisk kultur.

Svar fra Emma, 18. juni klokken 23.24:

Du ender på en optimistisk note. Der ser man din livserfaring. Jeg har svært ved at se det her som endnu et sving i en cyklus. Jeg er opgivende, jeg er bekymret, og jeg har sendt en tanke til mit svenske statsborgerskab. Men ja, det her var valget, hvor vi alle rykkede mod fløjene. Også Alternativet. De klarede det godt. Da jeg hørte Uffe Elbæk, tænkte jeg, at jeg havde gjort det rigtige. Det bliver spændende at se, hvordan deres tænkning tager form, når de bliver fanget dybt inde i spin-zonen. Jeg kan ikke lade være med at tænke på Carolines flyer »Flere flygtninge til Danmark«, som vi har snakket om tidligere. Det er et stærkt standpunkt, som jeg er stolt af at have støttet nu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu