Baggrund
Læsetid: 3 min.

Byliv: Frokost i det grønne

En madkurv under åben himmel kan lukke op for byens mange historier. De muntre og fantasifulde, de afslørende og de sørgeligt realistiske
En madkurv under åben himmel kan lukke op for byens mange historier. De muntre og fantasifulde, de afslørende og de sørgeligt realistiske

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
27. juni 2015

Jeg bor i en landsby, der ligger lige midt inde i en storby.
Jeg er en af de lokale, lige der hvor jeg bor.
Jeg er en af de normale, lige der hvor jeg bor.

- Raske Penge: Bor her

Glem alt om Dyrehaven eller Fælledparken, næh, Utterslev Torv i Københavns Nordvestkvarter, det er sagen. Bus 5A kan være behjælpelig med fragten dertil. Man deler ganske vist bussen med noget nær 65.000 andre passagerer hver dag. Det svarer til hele Randers, men mosler man sig ind ved Hovedbanen, er det muligt at få frokostkurven med.

Bussen kører ad Nørrebrogade og op forbi Nørrebro station, der efterhånden ligner et deprimerende stykke jysk hovedgade. Ingen biltrafik mere, men gode solide butikker som Bodil Sko, Føtex og Frøkjær. Ud ad Frederikssundsvej og de klassiske seksetagers huse i gule mursten. Stå af på Bellahøj, og gå så ned ad Sokkelundsvej.

Det ligner allerede lidt provinsen, og lige her ved alfarvej (hver dag kører mere end 30.000 biler her på Frederikssundsvej) er der en lille oase. En nuttet lille sø, komplet med ænder, bænke, et par store træer og lave, yndige huse, et endda med bindingsværk. Her er sødt og stille. Som Raske Penge rappede i 2011, så er Nordvest en landsby inde i en storby, og en af de ting, der gør tricket. er naturligvis et gadekær.

Gadekæret er et af de bedst bevarede i København. Det er omkranset af den obligatoriske købmand, pizzeria og bodega, Ny Kro (dejligt sted med poolbord). Har man gak i potten, kan man møde andre med gak i potten på Mamma Mia. I cafeen kan man drikke kaffe serveret af lidelsesfæller eller bare hænge ud. Længere henne bor de hjerneskadede, de, der blev klemt ved fødslen eller på anden vis ikke har helt fuldt blus på lampen. Der er faktisk plads til alle slags, også Informations ærede læsere.

Nu er picnickurven ved at være tom, og der er ikke brug for SWAG denne gang. Simple Wine And Gourmet er en restaurant, der laver nordisk inspireret mad og tror på, at Nordvest er i gang med et stort løft og på vej til at blive det nye Vesterbro. Det kommer måske til at vare lidt, da bydelen er den fattigste i København, og hver tredje indbygger er arbejdsløs.

Med en lettet kurv og fyldt mave kan man slentre opad Rådvadsvej. Her er villaer, fine kalkede bondehuse og typehuse fra 1970’erne. Ganske anderledes end de høje huse, der kanter indfaldsvejene i Nordvest. Den lille legeplads ved Utterslev Mose tilfører noget tiltrængt uhygge til stedet. Legehuset er et ansigt man kan kravle ind i og klatrestativerne er formet som hænder. Kunstneren Peter Land lavede kreationen i 2011.

Bispebjerg Kirkegård

Endemålet er vidunderlige Bispebjerg kirkegård, grundlagt i 1903. Den allerbedste indgang til den 43 hektar store kirkegård finder man nede fra Mosesvinget, hvor man får det flotteste kig op ad alléen med imposante Grundtvigskirke som øjenstopper.

Kirkegården er ikke blot endestationen for danske medlemmer af folkekirken, her ligger også russisk-ortodokse begravede, katolikker, buddhister, muslimer og faldne frihedskæmpere. Der er fine tempelformede gravsten med kinesiske skrifttegn og stendrager, sten med farsiindskrifter, gravlys og fotos af den afdøde.

Længere oppe mod kirken er der skumle buksbomhække, som man helst ikke skal se på, hvis man er skæv i skumringen. Én er nemlig klippet i form, så den ligner en buttplug med arme, der rækker op. Andre ligner uhyggelige ufoer.

Kirkegården beretter ikke blot om enkeltpersoners historie, den større og mere glemte historie er her også. Den store, sorte gravsten eller megamindeplade, for 594 døde tyske flygtninge er her også. Anden Verdenskrig drev millioner af tyskere ud af sønderbombede og hærgede Tyskland, knap 100.000 kom til København.

Dem bød vi elendige forhold, ringe mad, nærmest ingen lægehjælp, bad eller brænde, men lod dem bo tæt stuvet sammen, så de blev syge og underernærede. Det var dem forbudt at tale med civile danskere uden for pigtrådshegnet. Dødsraten var på syv pct. – et tal, der i en sund og velnæret befolkning måles i promiller. Især spædbørnene bukkede under i hobetal, og det er tungt at læse navnene på de små der ikke engang nåede at fejre etårsfødselsdag. En bitter, men lærerig dessert. Velbekomme.

5A
Kører fra Københavns lufthavn og til Husum Torv døgnet rundt.

SWAG
Skoleholdervej 50.
On-lø.: 17.30-00.

Mamma Mia
Ma.-fr..: 11-20, lø.-sø.: 11-17.

Bispebjerg Kirkegård
Vinter 7-19, sommer 7-22

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her