Læsetid: 10 min.

En fejlvurdering med dødelig udgang

De danske soldater i Afghanistan begik en alvorlig fejl, da et Hellfire-missil i 2011 dræbte en afghansk bonde og sårede to af hans venner. Det vurderede forsvaret selv, viser nye dokumenter, som Information har fået aktindsigt i. Alligevel lykkedes det aldrig Forsvarets Auditørkorps at retsforfølge de ansvarlige
Gjorde den danske major A.S. nok for at sikre sig, at der rent faktisk var tale om fjendtlige styrker, da han i oktober 2011 tilkaldte britiske kamphelikoptere for at få uskadeliggjort en gruppe afghanske mænd? En blev dræbt og tre såret. De var alle civile.

Ditte Valente

13. juni 2015

Det er søndag den 23. oktober 2011 i Helmand. Klokken er 11.30, og fire afghanske mænd er ved at grave et hul eller en rende langs muren i en forladt landejendom i nærheden af patruljebase Rahim nord for Gereskh. På den nærliggende danske patruljebase Bridzar sidder chefen for det danske Charlie-kompagni, major A.S., og studerer de overvågningsbilleder, det britiske mastekamera Livingston højt oppe over lejren optager.

Han følger de fire mænds graveri intenst i cirka 20 minutter og mener, at der er tale om fire talebanere i færd med at nedgrave en af de såkaldte IED’er eller miner, der har kostet så mange danske og allierede soldater livet i Afghanistan.

A.S. rådfører sig med to kolleger, en efterretningsofficer og en militærjurist og beslutter så at tilkalde så to britiske Apache-helikoptere med kaldenavnene Ugly 51 og Ugly 52. Klokken 12.19 affyrer de to kamphelikoptere både deres 30 mm maskinkanon og et Hellfire-missil mod de fire mænd. Den ene er dræbt på stedet, mens to andre bliver såret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Brockdorff

Det er selvsagt frygteligt, at krig medfører tab af uskyldige civile mennesker i alle mulige situationer med kamphandlinger. Sådan har det imidlertid altid været, og sådan vil det også forblive i al tid og evighed. Ingen krigsførende nationer kan garantere, at deres aktioner ikke på et tidspunkt medfører civile tab, men de kan gøre en masse for at undgå det gennem effektivt brug af netop Rules of Engagement samt gode efterretninger.

Men derfra og til at tiltale en dansk major for overlagt drab på civile afghanere, fordi han i en bestemt situation begår en regulær fejlvurdering, da han kalder de britiske helikoptere ind for at uskadeliggøre de dræbte civile afghanere, ja, der må og skal der være nogle helt særlige omstændigheder til stede, hvis officeren skal retsforfølges, for eksempel at han groft tilsidesætter råd fra den tilstedeværende efterretningsofficer og militærjurist.

Folk begår fejl som ledere – også i krig – og som generel holdning bør man naturligvis ikke straffe militære officerer for at udføre det arbejde, som de er blevet sat til at gøre i felten. Officeren havde et overordnet ansvar for, at hans soldater opnåede en maksimal sikkerhed, så de ikke blev dræbt eller lemlæstet af vejsidebomber fra Taleban, en frygt som de danske soldater levede med 24 timer i døgnet under krigen i Afghanistan.

Derimod kan majorens overordnede sammen med auditørkorpset komme til den konklusion på baggrund af efterforskningen, at hans dømmekraft har været meget dårlig i den pågældende situation. At han afgav sin ordre på et forkert grundlag, og derfor ikke længere er kompetent til at have rang eller position til at kunne træffe dødelige beslutninger i felten.

Men at ville tiltale og frihedsberøve en militær officer under krigstjeneste for at udføre sit arbejde dårligt vil blot betyde, at ingen officerer eller menige længere vil risikere at affyre bare èn kugle mod en fjende i fremtiden af skræk for, at man kommer i fængsel derhjemme, hvis nogle uskyldige civile tilfældigvis bliver ramt i en træfning, og dermed falder hele grundlaget for det danske militærs tilstedeværelse i en hvilken som helst krigszone fuldstændig væk.

Det kunne være godt med et anonymt interview af den pågældende major.

Martin Hansen

Hvorfor skulle nogen dog også retsforfølges? Det er nødvendigvis ikke ulovligt at slå civile ihjel. Og da slet ikke ved en fejl. Hvis det altså var en fejl.

Martin Hansen

Udover det kan de lokale godt have været i gang med at grave en IED ned, selvom de ikke afgiver den forklaring ifm. deres fremsatte pengekrav, og selvom den senere undersøgelse ikke beviser dette og selvom auditørerne ikke mener her var tale om fjender. Fjenden kan udmærket være lokale bønder og taxachauffører mv.