Læsetid: 7 min.

De fleste kvinder er ikke helt normale

Historien om den nyeste menstruationsdiagnose, PMDS, præmenstruelt dysforisk syndrom, er ikke kun historien om den klassiske strid mellem disciplinerne psykologi og psykiatri, men afslører også dominerende fortællinger om kvindelighed og magten til at definere normalitet og afvigelse
20. juni 2015

»Patienterne klager over rastløshed, irritabilitet og trangen til at handle pjattet og uovervejet,« skrev den amerikanske læge Robert Frank i sine noter om præmenstruel tension. Han publicerede en videnskabelig artikel om emnet i 1931 og introducerede dermed forløberen for PMS, præmenstruelt syndrom, til moderne lægevidenskab.

Næsten samtidigt med Frank beskrev den tysk-amerikanske psykoanalytiker og neofreudianer Karen Horney også præmenstruel tension. Horney tillagde ikke tilstanden sygelig karakter, men beskrev den som normal hos raske kvinder, forårsaget af bekymring for graviditet, fysiologiske processer i kroppen og frustration over de begrænsninger, kvinders seksualitet var omfattet af i samtiden.

De to modstridende opfattelser skulle ikke blive sidste gang, der opstod uenighed mellem de biomedicinske og humanistiske discipliner om årsagerne til PMS og ’kvindelige’ lidelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mette Ginnerup
  • Anne Eriksen
Mette Ginnerup og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Kristensen

Der er ingen af os der er normale...uanset køn...

Men derudover kan jeg ikke helt gennemskue meningen med artiklen. Vi ved jo, at kvinder og mænd har forskellig biologi, så at visse hormonsvingninger er mere udbredte i det ene køn end i det andet er vel ikke kontroversielt.

Når vi har konstateret dette, så er specielt tilrettede produkter til dette vel heller ikke kontroversielle (om end genbrug af tidligere patenter måske nok er). Tværtimod klages der normalt over at ny medicin målrettes / testes på mænd.

At man, specielt tidligere i historien, har afvist ganske sunde følelsesudbrud hos kvinder som hysteri er interessant og velkendt, men det betyder ikke at ingen kvinder reelt lider under disse svingninger eller at man ikke skal tage mulige behandlinger derfor alvorligt.

Anders Jensen, Claus Nielsen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Hvis du ønsker magt over andre (her især kvinder) må de sygeliggøres og medicineres - eller deres indtægt/ handlemuligheder må reduceres.
Udbredelsen er vigtig, da selve processen efterhånden accepteres og optages af nye generationer, såvel som af økonomisk fokuserede politikere, der nemmere kan manipulere med skatteindtægterne fra borgerne, når de samtidig kan påpege nødvendigheden af store summer til medicin og sundhed!

Laust Holst, Hanne Ribens, Tina Sommer, Felix Austin, erik mørk thomsen, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det er umiddelbart svært for mig at afgøre hvilken professionel baggrund artiklens forfatter har. Det vil have betydning for min vurdering af indholdet at vide om det er en læge der har skrevet den, eller ej.
med venlig hilsen
Lennart

@ Lennart Kampmann 22. juni, 2015 - 20:22

læge eller ej? købt af medicinalindustrien eller ej? eller ......

info her:

NAZILA KIVI

Redaktør, stud.scient.san.publ., forfatter

køn, medikalisering, biomedicin, queer i Mellemøsten, reproduktiv sundhed, forfatter på Kvinde kend din krop, 2013

Karsten Aaen, Lennart Kampmann og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

@ Ingrid Uma

tak for den baggrundsoplysning, der tillader mig at drage en mere kvalificeret mening.

Med venlig hilsen
Lennart

Henrik Brøndum

Det er jo ingen tvivl om der findes en særlig mandedepression - der typisk indfinder sig dagen efter landsholdet taber en kamp og gårsdagens fadbamser samtidig er ved at fordampe - vi kalder den selv "mansis". Hvorfor skulle kvinder ikke have en pendant?

Niels Nielsen, Jens Christensen og Lennart Kampmann anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

God artikel, men vil godt påpege at hysteri kan sprogligt set, kun sættes sammen med kvinder, da kun kvinder har en hyste.

Tak for indlæg som kort trækker grænsen mellem normalitet og sygelighed i én specifik sammenhæng...
Jeg kan ikke lade være med at associere til Folketingets formandsstol hvor der for tiden "tysses" eller fra justitsministeriets ministerkontor hvorfra der kommer forbløffende "udladninger".
Det kunne være interessant om fr Kivi vil analysere disse to "fænomener"...

Normalitet er jo i tidernes løb altid blevet defineret ud fra mænd, og siden indtoget af de patriarkalske religioner har kvinder været defineret som enten værende slaver, eller som værende "det andet køn" underlagt mænd. Simone de Beauvoir og Marilyn French skriver begge meget fint om det i deres bøger. Ligeledes er kvinder, der ikke opførte sig "efter reglerne" siden de patriarkalske religioner holdt deres indtog blevet brændt som hekse, stenet, anbragt bag burkaer, buret inde i klostre eller på sindssygehospitaler. De modsatrettede krav, rigide forventninger samt den tvang og mangel på udfoldelse, som der gennem tiderne har været til kvinder, har bibragt kvinder megen stress og frustrationer og ekstreme livsforhold. (Jeg er naturligvis klar over at livegne mænd også har lidt gennem historien, men her snakker vi lige om kvinder - blot for god ordens skyld...).

De patriarkalske religioner vendte op og ned på den tidligere Store Moder dyrkelse (tjek evt. Riane Eislers bog: Skålen og Sværdet), hvor mænd og kvinder i langt højere grad var ligeværdige partnere.

Der er sikkert kvinder, hvis menstruationscyklus er så påvirkelig, at PMS kan være en forklaring. Hormoner er noget specielle, og fødevarer, tarmbakterier og andre faktorer kan sikkert påvirke enkelte individer. Ligeledes er der sikkert nogle enkelte mænd, hvor hormoner spiller ind på deres humør og deres håndtering af livet - "grumpy old men"...

Personligt har jeg aldrig som kvinde oplevet PMS. Men jeg har oplevet at være berettiget gal i hovedet, jeg har oplevet at være ked af det af helt naturlige årsager, og jeg har oplevet at være deprimeret over vilkår, som det var helt naturligt at være deprimeret over.

Jeg har så desværre set kvinder blive påduttet en PMS-diagnose af mænd, hvor det i høj grad var indlysende, at disse kvinder, ligesom jeg, blot reagerede på helt urimelige vilkår. Desværre har disse kvinder så indimellem troet på denne diagnose og internaliseret deres vrede og deres sorg over deres livsvilkår, så de selv troede at det kun var PMS....