Baggrund
Læsetid: 3 min.

Den gode, gamle kaosfamilie

Østerbro er stedet, hvor drømmen om den perfekte familie stortrives med papforældre, bonusbørn, halvsøskende, sidespring og komplicerede skilsmisser. Og sådan har det altid været
Østerbro er stedet, hvor drømmen om den perfekte familie stortrives med papforældre, bonusbørn, halvsøskende, sidespring og komplicerede skilsmisser. Og sådan har det altid været

Rasmus Fly Filbert

Moderne Tider
6. juni 2015

Fra Østerport til Kanslergade er der små tre km. På ruten er der tre skoler, to børnehaver, et fritidshjem, en fertilitetsklinik, mindst én skilsmisseadvokat og fire legetøjsbutikker. Det ses tydeligt, at næsten hver femte østerbrogenser er et barn. Ønskebørn, resultatet af frivilligt moderskab efter den fri abort. Mange har ikke bare en mor og en far, men også en håndfuld bonusforældre og halvsøskende, resultaterne af en skilsmisseprocent på ca. 40.

Med et knæk på ruten ses Mødrehjælpens modernisme i gule mursten fra 1954. Nu hedder det Egmontgården og har 77 lejligheder beregnet til voldsramte forældre og børn eller unge gravide. Mange af de enlige mødre og fædre havde sikkert et håb om en kernefamilie: To forældre med to børn foran et hus med røg op af skorstenen.

Måske kan den drøm sættes i relief af at stå foran Kanslergården. Det er en fredet karré i røde mursten fra 1919. De store lejligheder var beregnet til fine folk. Som f.eks. en statsminister.

Staunings samboersker

Danmarks længstsiddende statsminister Thorvald Stauning (1873-1942) boede her fra 1922 til 1934, og det var i hans lejlighed her i komplekset, at Kanslergadeforliget kom igennem i 1933. Adressen var dengang Kanslergade 10, men det husnummer blev efter 1937 omdøbt til Ove Rodes Plads 1. Den 180 kvadratmeter store lejlighed på tredje sal dannede rammen om to forhold og to børn, der havde fælles far. En mindeplade er aldrig kommet op, så der er ikke megen hjælp at hente, når man står på gaden. Dog kan man sigte efter statuen af en robust kvinde, der går med et barn på armen og en fyldt kurv i den anden hånd. Faderen er fraværende – eller også var det Stauning.

Stauning var nemlig, udover at være en af Danmarks allerstørste politiske skikkelser også en person, der peger både frem og tilbage i tid. Han var både patriark og fraktalfar, gammeltestamentelig og moderne ved at være gift med hjemmegående husmødre i spidsen for en sammenbragt børneflok.

De lykkelige hvin og hyl fra tumlende unger på Fælledparkens legeplads er en passende lydkulisse for fortællingen om hans privatliv.

Thorvald var gift med Anna (1873-1921) i 23 år. Ægteskabet var barnløst og af en type, som vi næppe kommer til at se igen i Norden i dag. Anna var en grå mus, undseeligt ordnede hun alt for Thorvald, både som husmoder og sekretær. Hun blev kørt ned i 1921, og det var måske en dyb, intens og kort sorg, for året efter blev Thorvald gift med Olga.

Olga (1883-1970) var en helt anderledes flamboyant type end Anna. Anna blev behørigt og beskedent hjemme og hilste ikke på ham på slotspladsen efter hans ministerudnævnelse. Olga derimod var den første (ikke-minister), der lykønskede ham i 1924, da han blev udnævnt til statsminister. Uhørt dengang, men Olga havde både uddannelse og ambitioner. På Thorvalds vegne. Det gik ikke godt, og i 1930 blev de to separerede. Det år var skilsmisseprocenten 5,9 procent.

Hun nægtede at lade sig skille, derfor levede Thorvald og efterfølgeren, sangerinden Augusta Erichsen, (1898-1971) sammen på polsk fra 1930.

Far til flere

Det var de kvinder, Thorvald levede sammen med – de løse forbindelser er der ikke plads til her. Børnene var der også tre af. Aase var født i 1896. Hun var faktisk ikke Thorvalds barn, men hans gode vens. Vennen var kommet til at gå i seng med Thorvalds ungdomskæreste, Andrea, og resultatet blev Aase, som blev adopteret af de barnløse Staunings. Aase var nært knyttet til Thorvald, men hun smuttede, da hun fik en papmor, der kun var to år ældre end hun selv.

Da Thorvald var 50 år og Olga 40 år, fik de Søren, som blev taget med sin far på Grønlandsrejse i 1930. Det var Olga forbitret over, da hun mente, at turen var livsfarlig for drengen. At det heller ikke var ufarligt for Thorvald at sejle i isfyldte farvande, bekymrede hende tilsyneladende mindre.

Imellem Aase og Søren var der Holger, der blev optaget i familien Stauning i 1913 som otteårig. Da var hans mor, sidespringet og cigarrullersken Caroline Levin, død.

Staunings kaotiske kærligheds- og familieforhold er på en gang gammeldags og genkendelige. Statsministerægtefæller, der går hjemme uden uddannelse, og som tilmed accepterer utallige sidespring, er vist en uddød race. Men at finde sig yngre og smukkere kvinder, hvoraf den ene sætter hælene i og nægter at samarbejde, det ses stadigvæk. Også i Kanslergade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her