Læsetid: 9 min.

’Jeg bygger selv de fucking veje’

En international bevægelse af aktivister forsøger for øjeblikket at gøre krav på et syv kvadratkilometer stort stykke ubeboet land mellem Serbien og Kroatien. Målet er opbygningen af en ny stat ud fra libertarianske principper med frivillig skattebetaling og med så lille et statsapparat som muligt
Aktivister viser flaget frem for det nye land, Liberland, mellem Serbien og Kroatien. Indtil videre bliver de dog jaget væk af kroatiske myndigheder.

Aktivister viser flaget frem for det nye land, Liberland, mellem Serbien og Kroatien. Indtil videre bliver de dog jaget væk af kroatiske myndigheder.

Polfoto

4. juli 2015

Som en del af en ekspedition på fem sejlede Niklas Nikolajsen i april i år ned af Donau-floden. De sejlede ud fra den kroatiske by Batina og krydsede via floden ind i et ubeboet ingenmandsland på grænsen mellem Serbien og Kroatien. Her brugte de to dage på at gå på opdagelse i det komplet ubeboede naturskønne område, før de besluttede, at det mest logiske sted at rejse den første bosættelse ville være på en øde ø, som de døbte Liberty Island:

»Jeg er endelig flyttet til et land uden en regering,« skrev Niklas Nikolajsen på sin Facebook-profil og besvarede en klassisk kritik mod libertarianere:

»Kære kritikere – hvis i undrer jer – så bygger jeg selv de f****** veje! Jeg vender ryggen til voldelig top-down kontrol og går i gang med at bygge et fredeligt, frivilligt, frimarkeds og rettighedsbaseret samfund,« fortsatte han.

De byggede en lejr på øen, blev i området i nogle dage, ristede pølser under stjernehimlen og blev enige med hinanden om, at det her projekt ville de for alvor forfølge. De ville skabe deres eget uafhængige land.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • Daniel Hansen
  • peter fonnesbech
Randi Christiansen, Daniel Hansen og peter fonnesbech anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Det land der ikke har en hær, har snart en andens.

Frihed er fint, men uden væbnede styrker til at håndhæve suveræniteten overfor udefrakommende aggressorer forbliver det en illusion.

Med venlig hilsen
Lennart

Der findes der milioner af kvadratkilometer land med millioner af indbyggere, der ikke har nogen hær, eller nogen statsmagt, simpelthen fordi, det ikke kan betale sig at intervenere. Fælles for disse landområder og indbyggere er, at de er lud fattige.

Uffe Illum, Benny Pedersen, erik mørk thomsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Daniel Hansen

Meget interessant. Jeg håber, det vil lykkes for dem at blive anerkendt.

Der burde være mange flere lokale eksperimenter med nye og anderledes sociale og økonomiske vilkår. Hvis vi havde et ægte demokrati, ville dette allerede være virkelighed for mange danske byer/kommuner, hvis magten lå lokalt hos byer/områder/kommuner og mange flere beslutninger skulle stemmes igennem demokratisk og lokalt, ville vi fx se mange steder med dele-økonomi, bæredygtighed, 100% grøn energi, byggematerialer og madvarer fra lokalområdet, og almindelig medmenneskelig omtanke.

Bedste scenarie er at projektet lykkes og udstiller nationalstater som korrupte, magtliderlige, manipulerende og menneskefjendske. Og ikke mindst udstiller det eksisterende økonomiske paradigme, som værende falskt.

peter fonnesbech, Jacob Jensen og Teis Iversen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Liechtenstein har ikke nogen hær, og har ikke haft det siden 1868, så mon ikke "Liberland" nok skulle kunne klare sig.

peter fonnesbech, Jacob Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Når Vít Jedlička nævner Singapore som en af sine inspirationer, så ved jeg godt, hvad klokken er slået. Den er slået til fordel for et undertrykkende diktatur, hvor staten undertrykker alle andres meninger end de som støtter op om statens holdninger og meninger. Og vel er Singapore et land hvor det går godt økonomisk, men det er et land, som har et autokratisk styre, hvor en mand stort set bestemmer alt. Og så glemmer den gode danske mand en ting: bygningerne stod der da menneskene tog Christania i besiddelse...

Og hvad kommer der til at ske i Liberland mon, når en handelsmand eller købmand anklager en anden handelsmand eller købmand for at have snydt ham eller hende for et væsentligt beløb? Eller hvad mon der kommer til at ske i Liberland når en forretningsmand udsender et produkt som bagefter viser sig at være farligt? Eller når turister eller borgere dør, fordi de har spist noget mad, som ikke var lavet forsvarligt og ordentligt på en café eller en restaurant....

Niels Nielsen, Torben Nielsen, Vibeke Hansen, Uffe Illum, Benny Pedersen, erik mørk thomsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Jes Christian Børlum

Næ se engang her, et ubebygget og uopdyrket område. Kom alle samme, så plaster vi det til med cement og asfalt. Dårlig ide!

Jesper Høgh

Ualmindelig sympatisk, men det vil jo ikke holde længere end til en eller anden finder ud af, at man kan lave en selfie både med en plovfure og med en gris.

Altså, ingen mennesker vil dét.
Alle mennesker vil sig.

peter fonnesbech

Der findes ingen sociale fantasier og utopier, som i deres praktiske udformning vil fremstå som perfekte. Men derfor kan de jo være meget inspirende for andre, og tilmed i den grad spejle eksisterende statsmagter på godt og ondt.
Mest ondt naturligvis.