Læsetid: 4 min.

Det handler om at gøre det nemt for folk at gøre det rigtige

Nudging er diskrete teknikker, der hjælper dig med at opfylde de intentioner, som du allerede har i forvejen. Spise sundere, smide skrald ud, være en god samfundsborger. Selv om det handler om systematisk at påvirke den menneskelige adfærd, er det ifølge en praktiker en ekstremt blød form for magt
1. august 2015

De fleste vil gerne leve et sundere liv, tabe sig, ryge mindre, smide skraldet i skraldespanden, læse deres breve fra det offentlige og tage den medicin, som lægen har udskrevet. Der er bare så mange ting i hverdagen, som gør, at det alligevel ikke sker.

For Morten Münster – direktør i The Nudging Company og partner i Bro Kommunikation – handler det om at påvirke mennesker, så de i højere grad udfører de handlinger, som både hans kunder og de selv ønsker. Nudge kan nemmest oversættes med et venligt skub i den rigtige retning og er i de seneste år vundet frem i både reklamebranchen og i det offentliges kommunikation med sine borgere.

Grundlæggende handler principperne i nudging om at finde måder, hvorpå mennesker kan komme til at opfylde det, der er i deres egen interesse, eller som de har intentioner om at gøre, men alligevel ikke gør. Nudging handler om at hjælpe mennesker med at træffe valg og er ifølge Morten Münster en mere etisk form for magtudøvelse, end den der finder sted i mere traditionel markedsføring eller ledelse. Nærmest så blød magt, at man ikke engang kan karakterisere den som magt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Endelig har vi fået en god forklaring på hvorfor kunstværket med guldfisken i blenderen var så banebrydende. "Det er bare at trykke på en knap - og så good bye guldfisk!" Nudging i en nøddeskal!

Henrik Korsgaard

Nudging er manipulation. Forskellen synes at være, at fortalerne for nudging åbent siger at de ved bedre end os andre -- de ved bedre hvordan vi skal motionere, spise, sove, (stemme?) osv. Skulle man betvivle det, så kan de vel også designe noget der kan nudge os tilbage på den rette sti.

"Du er i stand til at træffe fornuftige valg – det meste af tiden" ... og resten af tiden så tager de over, forstås det.

Så, det er manipulation og de der sidder i en priviligeret position mener selv at de nok kan varetage den svære moralske dans i gråzonen mellem kontrol og manipulation.

Så. lad vær med at kalde det andet end det det er. Jeg ved godt det er svært at sælge noget som et konsulentprodukt uden et nyt catchy navn, men hvis vi nu kaldte nudging for manipulation, så ville det også være nemmere at se de åbenlyse problemstillinger og trække på historien. Men måske det første skridt med nudging er at nudge os til at tro at det ikke er manipulation.

Alternativet hedder i øvrigt uddannelse -- personligt så synes jeg at det er en bedre tilgang.

Herman Hansen

At store dele af befolkningen er holdt op med at ryge er da enormt positivt. Måske den slags skal deles op i positiv og negativ nudging - Og hvorfor dog ikke kalde det et skub? Eller måske skubing :-) Når nej. Ingen vil skubbes. Men nudginges vil man da gerne ;-)

Herman Hansen

...Ryge nudging har jo faktisk slået igennem verden rundt mere eller mindre. Hvis et lignende resultat kunne opnås, hvor nudging gjaldt klimaforandring kunne meget nås på få årtier.

Mads Østergaard

Det er ligesom når man går i biografen, og en lille sodavand koster 28, en mellem koster 32 og en stor koster 36 kr. Man bliver jo nærmest nudget til at købe en større, fordi man for så lidt får så meget mere. Ud fra et økonomisk perspektiv ville det give meget mere mening at købe en stor, dog ikke ud fra et sundhedsmæssigt.
Der er også en grund til at Snickers er ved kassen i supermarkederne osv. Nudging har været brugt i årtier. Eftersom vi allesammen bliver en smule påvirket af det, så kan det anses som positivt, at der endelig kommer sundere nudging på banen til at modsvare den gode gamle usunde.