Læsetid: 11 min.

Nordkystens mystiske bryster

Et læserbrev om grimme bryster på stranden satte i 1975 Informations debatsider i brand. Debatten endte med at blive et billede på både tiden og avisens særheder, men også et mysterium, da læserbrevsskribenten viste sig ikke at eksistere. Var det en kunstner? Var det Lasse Ellegaard? 40 år efter er det lykkedes Information at løse mysteriet
Satiretegneren Peter Lautrops tegning om den store debat i sommeren ’75 'Nordkystens bryster'

Satiretegneren Peter Lautrops tegning om den store debat i sommeren ’75 'Nordkystens bryster'

Peter Lautrop

25. juli 2015

Tilføjelse: Sagen om nordkystens bare bryster var egentlig afsluttet med denne artikel. Men siden har der meldt sig yderligere to påståede gerningsmænd, og Nordkystkommissionen har genoptaget sit arbejde. Læs fortsættelsen her.

Husker du debatten om nordkystens bryster? Den fandt sted her i avisen for præcis 40 år siden. I sommeren 1975. Det er en trofast læser, Peter Høvring, som i en mail gør redaktionen opmærksom på jubilæet, og selv indrømmer jeg gerne, at jeg aldrig havde hørt om den debat.

Af de gamle legendariske debatter på Information er det især orgasmedebatten fra vinteren 1981, der har overlevet i eftertiden. Det er i grunden synd, for debatten om nordkystens bryster kan fortælle os en del om både 70’erne og Information – og måske også lidt om humor. Og så indeholder den et mysterium. Et mysterium med en gerningsmand, men det kommer vi tilbage til – først debatten om nordkystens bryster:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Andreas Kaag Thomsen
  • Mandatar Torben Wilken
  • lars abildgaard
  • Jakob Silberbrandt
  • Steen Sohn
  • Henrik Wagner
  • Benny Jensen
  • Ejvind Larsen
  • Lars Kirkeby
Bjarne Bisgaard Jensen, Andreas Kaag Thomsen, Mandatar Torben Wilken, lars abildgaard, Jakob Silberbrandt, Steen Sohn, Henrik Wagner, Benny Jensen, Ejvind Larsen og Lars Kirkeby anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

I betragtning af hvor kedelig Information i særdeleshed er i disse uger, så er ovenstående da et indslag, der er endog morsommere end blot 50 %. En vis chauvinisme indgår! Naturligvis.

Og så langt fra tidens mange ulideligt uinteressante indslag i Information om mænd og kvinders kropsdele, anvendelse heraf og indbyrdes forhold i øvrigt.

For os med papirabonnement endvidere endnu en lejlighed til at konstatere, at vi modsat netlæserne snydes for en hel del af dokumentationen. Her i skikkelse af de saksede læserbreve, som illustrerer artiklen.

Philip B. Johnsen

I begyndelsen af FNs kvindeår i 1975 nedsatte Statsministeriet en Koordinationsgruppe for kvindeårsaktiviteter også internationalt var 1975 et år med mange aktiviteter med fokus på kvinder og ligestilling, at kvinder nu skulle forbydes, at gå topløse, var tydeligvis benzin på BH-bålet i agurketiden, jeg var selv lidt for ung til, at huske denne begivenhed i 1975, men husker strandene mm. og vil derfor kommentere emnet aligevel.

Personlig syntes jeg det ville være godt, hvis vejret ellers tillader det og det for en voksne kvinde ikke føles ubehageligt, at overvejede at gå topløse på stranden igen, dagens fiksering af perfekte attributter, har igen 40 år efter, nået et omfang, hvor en punktering kunne være tiltrængt.

Kære Information.
En morsom historie - 0g måske også lidt af en blød agurk - men på den anden side er det jo hovedsagelig gamle mænd der er på banen d. d. ...!!
Og måske kan hr Falkdorf siges af have fået ret - målt ud fra den popularitet silikone siden har fået... desværre...!!

Thomas Toft, Niels Nielsen, Philip B. Johnsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Hvor morsomt! Så sent som i denne uge tænkte jeg på debatten da jeg funderede på om Jan Falkentoft på P1 havde noget med læserbrevsskribenten at gøre, jeg huskede ikke jo så åbenbart ikke navnet rigtigt.

Henrik Brøndum

Jeg er bare skuffet over de manglende facts - det hele handler om moral. Hvis jeg havde været redaktør havde jeg straks sendt mine 4 bedste mænd ud til Nord-, Øst-, Syd- og Vestkysten for at få lavet en sammenlignende undersøgelse - der kunne blive til en fin lille rejseguide for brystinteresserede læsere.

Igen en bekræftigelse af Lotte Folke Kaarsholms udmærkede iagtagelse - journalister er typisk mere tilbøjelige til at mene noget end til at ville vide noget.

Hyggelig gang nostalgi, men med et evigt gyldigt statement:
"...kun to ordentlige par bryster ud af hundrede".
Dette gælder stadig, og derfor skal vore dages kvinder have tak for,
at de igen er begyndt at dække dem til.

Korte, lange, strittende, hængende, små eller store. Så længe det er bryster -og ikke kemikalier i poser- er det vel knap så vigtigt.

randi christiansen

"Den som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt" Hvad mon hr falkdorf alias morten sørensen havde i klemme, siden der var alvor med i legen her? Et anstrengt forhold til sig selv, sin krop, sin seksualitet ... det er ikke til at vide, men bestemt et interessant område at udforske, som foranledigede morsom og relevant samtidshistorie.

Man må huske, at datidens pludselige kropslige frigørelse kunne være et chok for mange, og når man studerer udviklingen inden for plastickirurgiske indgreb især med henblik på kvinders brystregion, må man sig forbarme - her ses vidnesbyrd om en af tidens til tider grotesk overdimensionerede overreaktioner på, at den indelukkede krop blev lukket ud af snærende uniformering, kom ud i lyset og nu kunne ses i al sin ufuldkomne og forskelligartede skønhed.

Kropsdyrkelsen satte ind med solarier, fitness, sund livsstil og genvejen : kirurgiske indgreb. I det offentlige rum får vi konstant smadret perfekte kroppe ind i synsfeltet - reklamer for nye bryster på busserne m.v. Det kan være svært at holde hovedet koldt og tungen lige i munden. Det er meget naturligt, at vi gerne vil klare os godt i partnerudvælgelsen, som er forudsætningen for vort afkom, og skønhed indikerer sundhed, men kommercialiseringen af denne drift og dermed af kroppen er meget uheldig. Som alle andre afledte effekter af den neoliberale, privatkapitalistiske konkurrencestat uundgåeligt vil være det. Umiddelbart måske et kvik fix men tilsidst flækker facaden, og silikonen løber ud, hvor den ikke skal være. Uha

Fysisk smukke mennesker har også særlige udfordringer. Livet er ikke kun overflade. Bag facaden er der arbejde at gøre for de fleste - nogen har ligefrem brug for hovedrengøring i tide og utide, andre klarer sig med et let sind. Det er en naturlig drift at stræbe efter hele pakken, hvad man så end forestiller sig, at den indeholder, og livet er fyldt med belæringer. Hvor skal vi hen lille du? Og 'Intet er let, og enhver har sit lod' - frit efter herman hesse, 'steppeulven'

Kh randi/ 'numsernes befrielsesfront'