Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: På kanten

Dette er ikke et billede af en mand, der er på vej ud for at hjælpe en båd med syriske flygtninge i land på den græske ø Lesbos
Dette er ikke et billede af en mand, der er på vej ud for at hjælpe en båd med syriske flygtninge i land på den græske ø Lesbos

Rasmus Degnbol

Moderne Tider
29. august 2015

Dette er ikke et billede af en mand, der er på vej ud for at hjælpe en båd med syriske flygtninge i land på den græske ø Lesbos. Det er derimod et billede af en mand, der er på vej ud for at nå at få fat i en bådmotor før de andre ti mænd på stranden Lepetimnos, der også gerne vil have fat i den.

Mændene arbejder for lokale bander, der angiveligt sælger motorerne tilbage til en menneskesmugler i Tyrkiet, som derefter bruger dem til at sende nye syriske flygtninge mod vest.

Det fortæller fotografen Rasmus Degnbol, som er taget til Grækenland for at dokumentere flygtningekrisen. Han stod på stranden sammen med en gruppe frivillige og lokale i søndags for at hjælpe flygtningene i land, da mændene havde fået fat i deres motor.

Alene på strandene

De lokale og tilrejsende frivillige, heraf adskillige danske, er ellers alene på strandene på Lesbos. De møder ingen fra nødhjælpsorganisationer eller myndigheder, hverken græske eller europæiske. Det er en sløv dag, hvis der ikke kommer tusind flygtninge. Først på ugen kæntrede en båd i høj sø. Så hjalp de frivillige ikke bare flygtninge i land, men også tre druknede børn.

Senere prøver de frivillige at hjælpe flygtningene op i busser, sponsoreret af FN og Læger uden Grænser, som dog kun har plads til et par hundrede om dagen. En anden dansk frivillig, Sami, fortæller at »pludselig står vi med 500 desperate mennesker, der prøver at mase sig ind i en bus, der kun har plads til 50. Børn bliver mast og ældre væltet omkuld, fordi folk i desperation jo gør alt for at komme ombord.«

Ragnarok

Dansk Flygtningehjælps generaldirektør, Andreas Kamm advarede i flere af ugens aviser om, at flygtningekrisen uden ansvarlig politik kan udvikle sig til et »Ragnarok-scenarium«. Det er svært at forestille sig, hvordan sådan et ser ud. Er det her et? I den nordiske mytologi skildres Ragnarok ofte på kanten af havet, som landet ifølge Vølvens Spådom synker ned i, efter at dets slægter har splittet hinanden ad.

I magasinet the Murmur gav scifi-forfatteren Cory Doctorow omvendt i denne uge sit bud på, hvad en utopi er: »Det utopiske er troen på, at når katastrofen kommer – og den skal nok komme – så tager dine naboer sig af dig.«

Før man selv har stået dér på stranden, kan ingen med sikkerhed vide, om man vil være naboen, der hjælper, eller manden, der tager sit tørre tøj af for at vade ud mod båden efter motoren.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Om EU skulle tage imod samtlige 60 mio flygtninge, burde det kunne overkommes.

Grethe Preisler

"Forbundsregeringen i Bruxelles" (EU-Kommissionen) har desværre ingen flygtningekommissær blandt sine "ministre".