Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Et spørgsmål om ferie, sex og penge

15. august 2015

Thomas, 29

Jeg er p.t. i udlandet i praktik og fik for kort tid siden besøg af en gammel veninde. Vi havde stort set ikke talt sammen de sidste fire år, da hun kom herned på en uges besøg. Det udviklede sig til en ferie, hvor vi ikke lavede meget andet end at sove, spise, se film, og have sex.

Det var lækkert, og hun er en sød, men: Når to selvstændige mennesker holder ferie sammen, må der også være enighed om det økonomiske. Jeg foreslog tidligt, at vi hver især skrev ned, hvad vi betalte for. Ikke videre romantisk, men forholdet var indtil da platonisk.

Jeg lod mig i et svagt øjeblik overtale til, at det ikke var nødvendigt, og efter at have stillet bolig og drikkevarer til rådighed, betalt en fantastisk lækker, men dyr, middag på restaurant, får jeg efter endt ferie et ønske fra hende om at overføre penge til det »mad og andet«, hun har lagt ud for. Hun har fået pengene uden sure miner, men jeg synes, at hun skulle have glemt alt om det, når nu vi havde aftalt en præmis om give’n’take.

Er jeg gal på den?

Svar I:

Din veninde har fået pengene ’uden sure miner’, siger du, men det er jo løgn. Du er bitter. Det er derfor, du skriver til Brevkassen. Ja, det lyder mærkeligt, at hun kræver betaling, når det var hende, der overtalte dig til at droppe regnskabet, og som modsvar kan du vælge at opkræve penge for den dyre middag osv. Det synes jeg dog, du skal holde dig fra. Skaden er sket.

Føler du, at hun har opført sig urimeligt og misbrugt din tillid, så er hun ikke bedre værd. Ud med hende. Til gengæld er det vigtigere, at du kommer af med bitterheden. Brug dine ressourcer på at tænke på de sjove stunder, I har haft, i stedet for penge og forhandling. Folk, der nasser, er slemme. Men folk, der er bitre, er værre.

— Rasmus Elmelund

Svar II:

Sex og ferieregnskaber kan være en sprængfarlig cocktail. Og ja, du er gal på den. Det er dit valg og dit ansvar, at du ikke holder fast i den indledende aftale om, at I skulle føre regnskab med udgifterne. Uden rettidig omhu kommer man til at betale, ville de sige i Mærsk.

Psykologerne ville nok mene, at problemet ligger i din form for aggressionsforvaltning – at du ikke siger til og fra på rette tidspunkt. Du har formodentlig haft en både sur og selvretfærdig mine, da du overførte pengene uden at trække egne udgifter fra.

Din personlige udviklingsopgave må være, at du ikke at opfører dig som et aggressivt offer næste gang i mødes. Din gamle veninde er også gal på den, men det er en anden historie. Hendes historie.

— Mette Davidsen-Nielsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu