Baggrund
Læsetid: 2 min.

Krigen, der frigjorde Indien

Ny bog viser, hvordan Indiens erfaringer under Anden Verdenskrig gjorde en ende på briternes kolonistyre
Moderne Tider
22. august 2015

Da britisk militær i 1941-40 intensiverede hvervningen af frivillige i det nordlige Indien, fik indiske soldater en ny rolle for imperiet. I årtier havde bidraget til at udvide og befæste den fjerne London-konges kolonirige. Nu blev de bedt om at yde deres bidrag til forsvaret af det truede imperium. Resulatet blev en vældig styrke, som blev sat ind i Afrika og Mellemøsten for at bekæmpe tyskere, italienere og deres allierede – og siden i Fjernøsten.

Indiens rolle i Anden Verdenskrig har været ret overset. I Indien, fordi historien om de millioner af frivillige, der kæmpede for briterne, passer dårligt ind i den nationalistiske myte. Og det britiske billede af nationen, der ensom, men trodsigt modstod nazisterne, har ikke haft plads til den indiske indsats.

I The Raj at War skaber den anerkendte forfatter Yasmin Khan nu klarhed over britisk Indien og dets befolknings historie i de otte år, der gik forud for uafhængigheden i 1947.

Khan fortæller mere end historien om to millioner indiske mænds militære bedrifter. Hun beskriver også, hvordan indernes oplevelser af krigen bidrog til afviklingen af imperiet. Den slags kan studeres i tidens officielle dokumenter og dens magtfulde aktørers erindringer. Men Khan interesserer sig også for levede erfaringer hos de mennesker, der udgjorde historien. Resultatet bliver en fortælling, der er så farverig som Delhis markeder og banegårde.

Khan redegør for den »uoversættelige afstand« mellem de britiske officerer og deres mænd. Det britiske krigsministeriums institutionaliserede racisme bliver dokumenteret, ligesom hun diskuterer det omstridte spørgsmål om den bengalske hungersnød 1943, hvor millioner døde fra nye vinkler.

Bogens største styrke er dens påvisning af, hvordan Indiens oplevelse af krigen fik hundredvis af millioner af mennesker til at indse, at briterne kun var i Indien for egen vindings skyld. Det vidste mange i forvejen, men krigen demonstrerede det i så stor skala, at Raj-styret ikke kunne fortsætte.

Når britiske politikere i dag påkalder sig ’de fælles bånd’ mellem de to nationer, burde de tænke dybere over, hvad disse bånd betyder.

Det er der hjælp til i Yasmin Kahns bog.

Yasmin Khan
The Raj at War.
416 sider. 19 pund.
Bodley Head

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her