Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Shekufe Tadayoni Heiberg

Shekufe Tadayoni Heiberg, oversætter fra persisk til dansk, er aktuel med en oversættelse af den lyriske roman ’Byen jeg elskede’
Moderne Tider
15. august 2015

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Hvis alle skulle læse én bestemt bog, så skulle det være Tove Janssons første roman om mumitrolden, De små trolde og den store oversvømmelse. Når man havde læst den, ville man have svært ved ikke at fortsætte og på den måde ville man få læst alle ni mumiromaner for derefter at gå videre til hendes voksenbøger, hvoraf Billedhuggerens datter og Sommerbogen er oversat til dansk. Tove Janssons verdensbillede har givet mig glæde og indsigt og udvidet min horisont siden jeg begyndte at læse hende.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Byen jeg elskede af Nader Ebrahimi. Den har været min yndlingsbog i snart 10 år. Jeg har læst den omkring en halv million gange, mens jeg arbejdede på den danske oversættelse, og for hver gang har jeg gjort nye underfundige opdagelser i fortællingen.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det må være The Road af Cormac McCarthy. Magen til misantropisk og patetisk fortælling skal man lede længe efter.«

— Hvilken type læser er du?

»Før i tiden var jeg nok en såkaldt pligtlæser. Jeg læste alle bøger til ende og læste alt, jeg fik anbefalet. På litteraturvidenskab læste jeg alt fra lyrik på aleksandrinervers til økokritiske romaner, og det er jeg glad for i dag, for nu læser jeg kun bøger, som er sprogligt interessante fra første side. Min tålmodighed rækker ikke til andet end det allerbedste. For tiden er det Bruno Schulz’ lille novellesamling Kanelbutikkerne. Derudover læser jeg persiske digte, romaner og børnelitteratur som research for at finde den helt rigtige bog til oversættelse.«

— Hvornår læser du?

»Jeg læser ofte om morgenen inden jeg begynder dagens oversættelsesarbejde, det er en god måde at samle tankerne på, og få noget sprog ind i hovedet. Derudover læser jeg om aftenen, men det bliver ofte kun til meget lidt, fordi jeg er så udmattet, når først børnene er kommet i seng.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her