Læsetid: 9 min.

Seksuel tiltrækning lurer overalt

Seksuel tiltrækning har større betydning for vores relationer til andre mennesker, end vi er klar over. Derfor kan vi ligeså godt begynde at kigge på den proces med bevidste øjne – og forhåbentlig frigøre os fra nedarvede kulturelle og sociale fordomme, lyder det fra en filosof og psykolog, i ny bog
De feminine former er bløde, runde og decideret tillokkende, hvis man spørger professor Giles. Havde statuen stået på gaden, havde den formentlig haft aftryk af hænder på balder og bryster. På bronzestatuer kan man tit se, at statuerne er slidt omkring de intime dele af kroppen.

De feminine former er bløde, runde og decideret tillokkende, hvis man spørger professor Giles. Havde statuen stået på gaden, havde den formentlig haft aftryk af hænder på balder og bryster. På bronzestatuer kan man tit se, at statuerne er slidt omkring de intime dele af kroppen.

Jakob Dall

8. august 2015

Kender du følelsen af være i et lokale fyldt med mennesker, og pludselig træder én bestemt person ud af mængden. Du kan ikke få øjnene væk fra ham eller hende. Du får lyst til at nærme dig, og som et søm til en magnet føler du dig draget til det menneske. Din fantasi er allerede godt i gang med at skabe scener for dine øjne, hvor dine hænder glider over den andens hud eller jeres læber møder hinanden. Du prøver at skubbe tanken væk, men det er rigtig svært.

Kan du nikke genkendende til den følelse, ved du, hvor stærk seksuel tiltrækning til et andet menneske kan være. Hvis du ikke har oplevet den følelse, er der nok noget, du fortrænger.

Vi kan nemlig ikke undgå at føle os seksuelt tiltrukket af andre mennesker i større eller mindre grad, hvis man spørger James Giles. Han er adjungeret professor i filosofi og psykologi og ekstern lektor ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på Roskilde Universitet. Og han har gjort det til sin metier at blive klogere på, hvordan vi oplever seksualitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karen Sundtoft
  • Steffen Gliese
Karen Sundtoft og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Åhr nej, ikke mere bevidsthed om det. Så går magien jo fløjten, og så bliver det mystiske, individuelt dragende forstået på psykoanalytisk maner og forsvinder. Og så passer det ikke længere, at al mad bliver spist og alle piger gift.

David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Mads Kjærgård, Lennart Kampmann, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Det var fordi hustru nr. 2 var syg og på hospitalet!
Der kommer en biografi den 1.oktober (ikke det smukkeste billede).

Anne Eriksen - ja, det ville de nok.
Vi kan sjovt nok tolerer masser af afvigelser fra vores egen levvis - lige undtagen når det kommer til en mere liberal udlevet seksualitet end vores egen. Så skal jeg da lige love for, vi får travlt med at fordømme. Vi kan lige til nød acceptere, at folk har andre kønpræferencer end vi selv , men derudover - herre jemini.

Herdis Weins - Er seksualitet virkelig det mest grundlæggende i vores eksistens? - Ja, det mente Freud naturligvis, men egentlig synes jeg emnet bliver lidt søgt og det var også derfor, jeg nævnte polygamiet.
En naturlig tilgang er slægtens videreførelse, men ellers mener jeg ikke, at man kan bringe seksualitet til at have større betydning end f.eks. følelser og intellekt.
At vi tiltrækkes af personer, der minder om vores mor og far har en helt naturlig relevans - især hvis vores forhold til dem har manglet nogle værdier.
Vi lever i en kultur med tabuer og mange fordomme, det kan løses ved oplysning og viden - men ikke kun på nogle områder, hvor spændende det end er.

Marina Norling

Jeg mødte engang en frugtsælger på en markedsplads, som jeg blev voldsomt tiltrukket af. Han var meget gammel og vejrbidt og havde store slidte hænder som han greb om appelsinerne med. Jeg var helt væk i hans ansigt og hans hænder, og kunne mærke rødmen i mit skød og mit ansigt. Da han rakte mig frugten var jeg nærmest ved at synke sammen i lyst.

Jeg betalte og gik. Seksuel tiltrækning fører ikke altid til sex eller samliv. Jeg er ikke engang sikker på, at jeg vil kunne genkende ham

Jakob Silberbrandt, Carsten H. Møller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Anne Eriksen - i betragtning af, hvor meget folk ofte sætter på spil for at følge deres seksuelle lyster, så kan seksualitetens betydning ikke underkendes. Og en del følelser er direkte afledt af seksualitet - f.eks. er der en del kvinder, der når de føler sig seksuelt tiltrukket af en mand(eller kvinde) bliver nødt til at udstyre denne tiltrækning med følelser for at kunne tillade sig at følge den. Så bilder de sig ind, at de er forelskede eller at det ligefrem er kærlighed, skønt omverden kan se, der ikke er tegn på det og diverse bemærkninger om,at det nok kun holder et par måneder, viser sig at holde stik.
At intellekt skulle have den store betydning tror jeg desværre ikke på. Så ville intelligente mennesker vel aldrig forkludre deres liv og verden ville vel i det hele taget være et langt bedre sted at leve i.

Herdis Weins - :-) Ja, hvis man er heldig varer betagelsen ca. 3 mdr. og så får man øje....men det er fint beskrevet.
Jeg mente, at hvis kærlighed skal vare, så skal de andre ting med. Mennesker forkludrer deres liv og det bliver de nok ved med. Men hvis man begynder med sig selv, så vil det vel være sværere at føre krig i fjendens lejr.

Anne Eriksen - ja, lige præcist. Hvis kærlighed skal vare ved, skal der mere til. Jeg har lige i dag i Søndagspolitiken læst en artikel om et keramikerægtepar, der i sidste 50 år ikke blot har været gift, men også arbejdet sammen. De fremstiller den dejligste keramik, har været med til at oprette markeder for kunsthåndværk nogle steder - og nu drager de så også sammen rundt og sælger deres ting. Så bliver jeg altså for en sjælden gangs skyld misundlig.
Et gammelt japansk ordsprog siger, at kærlighed ikke består i a se ind i hinandens øjne, men at se i samme retning. Det synes jeg er en fin beskrivelse - altså et fælles mål, en fælles interesse eller overbevisning, så der stadigt er noget også lang tid efter at de fysiske lyster er faldet til ro.

Nille Torsen, Nic Pedersen, Anne Eriksen, Carsten H. Møller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

James Giles lyder som noget af en fidusmager, men emnet skal nok trække folk af gårde og penge op af lommen til køb af bogen "Sexual Attraction – The Psychology of Allure", som Information er så venlig at markedsføre for ham.

Seksuel tiltrækning er underkendt, mener fidusmageren. Jah, tja, mon dog? Er det mon noget, vi ikke kender til? Noget, der først opstår, når vi skal giftes, og derefter straks ophører, i hvert fald hvad angår mennesker udenfor ægteskabet. Nej hold nu op. Men vi kan jo ikke gå og klaske hinanden bagi, som James Giles foreslår, hverken inde i museet, eller udenfor. Faktisk må vi - af hensyn samfundsordenen, færdselen, og almindelig menneskelig respekt - kontrollere vores lyster og tiltrækningskraft, og omsætte det til "spænding", hvilket heller ikke er nogen dårlig ting.

Men James Giles undervurderer helt sikkert folks kendskab til disse ting. Men ikke deres lyst til at læse om det.

Nille Torsen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Igen et eksempel på professorer, der finder ud af det alle har vidst. At man så har forholdt sig forskelligt dertil i forskellige situationer og kulturer, er en anden sag.
Men det er da rart nok at få bekræftet, at man ikke er unormal ;- )

Hvis man er enig i at formålet med livet er artens / genernes videreførsel er det jo ikke så mærkeligt at man mere eller mindre bevidst afsøger mulighederne herfor, nærmest som en refleks. Så er det jo heller ikke så underligt at de fleste trosretninger skal vi sige har vanskeligt ved som en del af deres tro ligefrem at velsigne homoseksualitet. For mit eget vedkommende har jeg ved siden af 'formålet' forsøgt at etablere det jeg så kalder 'meningen' med livet der individuelt eller på samfundsplan fortolker/bestemmer hvordan man så kan eller bør leve det liv man har stillet til tjeneste for genernes videreførsel hvilket er en bevidst intellektuel øvelse som man kan definere som en individuel eller samfundsmæssig fornuftsbetonet øvelse men mest inden for en nation eller en homogen kultur. Heraf måske også vanskelighederne ved globaliseringen og multikulturen, der trækker i alle mulige retninger i beskrivelsen af den 'rette' mening.
Som mand har jeg iøvrigt som en illustration af fænomenet mere eller mindre bevidst kort bedømt mine kvindelige chefer, kollegaer, kassedamen, sygeplejersken o.s. v. i forhold til deres seksuelle tiltrækningskraft men har da hurtigt erkendt at dette ikke var 'meningen' med vores møde i situationen. På samme måde har jeg udnyttet min egen evtl. tiltrækningskraft som en fordel ved opnåelse af fordele i praktiske situationer. Mon ikke især de kvindelige læsere kender dette trick ?

Touhami Bennour

Jeg mener ikke sexuel tiltrækning minder om noget som far og mor, jeg har haft sex i hjerne i mange år som man siger og kan påstår, jeg har undersøgt sexualiteten grundigt, og jeg har på ingen tidspunkt har haft disse minder. Det findes de minder ikke i den kulturkreds i arabien, og det har ikke at gøre med Islam, Egypten, i de 5-6 tusinde år historie, har kent Islam kun i let over 1 tusind år. Sexualiteten spiller en stor rolle ialt plante, træer, dyr, fisk og mennesker. Men idenne tid er de fleste optaget af "mad" og de tror mellem liv og død er der kun Mad. og i øvrigt ligemeget hvilkenmad. Udermere et ord om polygamy i islam, der er det samme kriterier hvis den første kone mangler et eller andet, kan suppleres med en anden kone eller en tredje osv. Forudsat den mand har ressourcer nok til behageligt liv for alle. Jeg er selv ikke tilhænger af polygami.

Karen Sundtoft

Selvfølgelig skal der forskes i seksualitet, og det siger netop noget om manglen på samme, at James Giles kan afvises med et "det vidste vi da godt allerede". Hold nu op!

Seksuel frastødning

Dette lidet undersøgte fænomen er nok mere udbredt og må være et oplagt emne for professoren at kaste sig over – især i relation til politikere …

For det første handler det for det meste ikke om fysisk tiltrækning, men det modsatte – tænk bare på denne bizart populære kone med kartoffeltud, der inden længe skal forsøge at pynte som anstandsdame og sætte sig på potten midt på folketingets ophøjede og fornemme talerstol …

For det andet er det udenfor din magt at stritte imod – du er hjælpeløs og kan ikke ændre ved, at du mærker denne ærligt følte frastødning for ikke at få det værste op i én og begå blasfemi eller begynde på en mere systematisk mobning, som Bent Vinn ligefrem foreslår – men i øvrigt en knippel idé …

For det tredje mærker du noget, som er åbenlyst, men som ingen er bevidst om: du er frastødt af dig selv sammen med den anden – du ser dig selv sammen med hende og hendes politiske paladiner og er frastødt bare ved tanken om intim kontakt – og overlader glædeligt fornøjelserne i høet til meningsfællen Bukse-Marius fra Vendsyssels obskure udkant …

Lise Lotte Rahbek

Det er da udmærket at manden vil forske i selsuel tiltrækning og hvad der driver den, men.. altså.. hvis han tager udgangspunkt i den freudianske teori om at mennesker overfører deres seksuelle lyst fra tiltrækningen af en forælder af modsat køn, så kører den karet hurtigt i grøften.
Så bliver det jo umuligt at forstå eller beskrive homoseksuel-, biseksuel-,, transvestitter og transkønnet tiltrækning.
Jeg magter heller ikke seksualitetsforskning, som uværgerligt vil tenderes imod at generalisere, for ellers bliver statistikker og materialet fuldstændig umuligt at håndtere. Og som altid, vil der være mennesker, som ikke fortæller forskeren sandheden og kun sandheden. Mennesker har det jo også med at forandre sig over tid.. hvilket også kan være svært at begribe i en freudiansk kontekst af forælder/barn-tiltrækning

Den bog kommer ikke til at belaste mit husholdningsbudget.

Peter Nørgaard

10.8., kl. 14:45.

Og Jan, min ven Marius fra Vendsyssel får mere af det gode end så mange andre. Måske fordi han kan sit kram - også med bukser på. Og fordi pigerne og kvinderne i Nordjylland kan deres.

Om lidt går vi i vandet her i Udsyns Danmark.

Godsommeraften.

Gert Selmer Jensen

Der skal ikke forskes en hamrende fis udi emnet. Lad magien herske til hver en tid.!
" Marius kan sit kram ".! Vorherrebevares.! Er vi inde på en pornotråd eller hvad.
Og Herdis Weins, god fornøjelse med en kold dukkert.!
Seksualfrustreret akademisk børnehave. I mine øre.!!!!
Bliver der også læst " grænsoverskridende " tegneserier. Som click click.???
Det er patetisk.!

Peter Nørgaard

Komedie er tragedie .............................................................................. plus tid. Aristoteles.

Det gælder, Gert, sikkert også for de tråde du pludselig vikler ind i denne. Kan du huske - apropos - hvad en tidligere kvindelig kulturminister udtalte om det emne, som du desværre fejl fortolket hér, bringer på bane..?

Klamp er jo det modsatte af kram i alle håndværk, Gert. Og hvorfor nedgøre andre, f.eks den gode Marius fra Vendsyssel, som Jan gjorde i går, kl. 14:45..?

Op med humøret. Og blandt andet magien, lønningerne og vandtemperaturen i Udsyns Danmark.

Gert Selmer jensen - jeg kan ikke finde hverken hoved eller hale i din kommentar 23.29.
Hvad er der galt i at være misundlig på folk, der har direkte adgang til at kunne komme i vandet? jeg har altid været misundlig på folk, der var vand nærmest lige uden for vinduet.
Og hvordan bliver tegneserier blandet ind i det her? Men til oplysning:
Personlig har jeg samtlige numre af Vakse Viggo og Clifton, samt næsten alle numre af Splint og co, Asterix og Lucky Lke og Agent 327 - vel og mærke stort set alle førsteudgaver. Dem er der noget specielt grænseoverskridende ved. Og så har jeg nogle Anders And - blade fra 50'erne til 90'erne, som jeg har brugt i udstillinger til at vise forskellen fra dengang og nu - der var f.ek.s ikke reklamer i dem før hen i 60'erne, og de var lagt mere barnlige - reklamer for slik og legetøj.

Tænk hvis vi alle kunne blive enige om, at seksualitet er en palet med uendelig mange farver og dybt personlig ! Tænk hvis vi derefter kunne blive enige om, at det er ok at have og udleve forskellige aspekter af den, så længe den ikke direkte skader andre, som f.eks. pædofili eller voldtægt gør.
Derudover er det op til det enkelte menneske at finde sin egen opskrift på et lykkeligt seksual- og kærlighedsliv sammen med andre , der deler samme opfattelse. For nogen er det det samme "spisebord" i faste rammer med kendte retter på menuen, for andre er det at spise a la carte ude i byen - og så er der alle nuancerne imellem.
Der er ingen - bortset fra voldtægt og pædofili - rigtig eller forkert form for seksualitet og samliv. Det er op til de enkelte at finde den formel, der virker. Naturligvis under skyldig hensyntagen til evt. børn, der har krav på at få sikret et maksimum af tryghed.

Gert Selmer Jensen

Herdis Weins- 11:26-
Tak fordi dog tog kommentaren så pænt. " Hoved eller hale ". Godt spørgsmål.
Jeg tror det kom af et flashback, til en diskussion, for længe siden, hvor jeg følte mig provokeret.
( Jo jeg har altid været noget snerpet ). Og 68èr allergisk.
Glem venligst den hårde tone, den var ikke møntet på dig.
Jeg mener dog helt klart, at jo mere man belyser, drejer og vender, analyserer, vejer, og bevidstgør, seksualitet, jo mere fjerner man sig fra Magien. Som bare opstår ud af det blå.
Det er der affattet talrige smukke historier, megen poesi, og musik omkring. Det er dyrkelsen
af det smukke. Og ikke lavpraktiske afhandlinger om emnet, med det formål at bringe det hele
ned i træskohøjde.
Og nu vil jeg prøve at følge Nørgaards råd. Op med humøret.

Peter Nørgaard

Godt Gert ;-) Og ja, der er humøret og andet godt der kan komme op. Vandets temperatur her i Nordjylland for eksempel.

Husker du i øvrigt den kvindelige kulturministers frimodige udsagn, way back..?

Gert Selmer - godt ord igen, som de sagde i gamle dage :-)
Og jeg er fuldstændig enig i, at man ikke skal analysere alt til døde. Efter en lang uddannelse og oplæring i at analysere æstetik , især dramaturgi og billeder og tekst, har jeg måttet måtte kæmpe mig tilbage til nydelsen af film, teater, litteratur og billeder. Ligesom jeg efter års beskæftigelse med at lave udstillinger kæmper hårdt for bare at OPLEVE en udstilling, at hengive mig til den og dens udsagn.
Det kommer aldrig rigtigt til at ske, og jeg opleve heldigvis at jeg bliver bedre og bedre til at slå analyse apparatet fra og bare nyde. Til gengæld oplever jeg jeg så også, at jeg ved museums- og udstillingbesøg sammen med folk med anden faglig baggrund oplever at tilføje dem aha- oplevelser-

P.S. Gert Selmer - jeg - der i iøvrigt er et åndeligt barn af 68 - kan sagtens følge din 68'er allergi. Det var da en et segment, der i den grad fik lov til at sætte sin selvfede dagsorden i en del af medielandskabet overbevist om at have fundet de vises sten.

Gert Selmer Jensen

Herdis Weins-21:54-
Jeg følger dig helt og holdent i at analysen af æstetik, generelt fratager ens evne til den umiddelbare
nydelse. Man mister ligesom "uskylden ". ( Har selv tilbragt 3 år på Kunstakademiet ).
Man skal ligesom altid, se igennem tingene, og klarlægge motiverne bag.
Udstillingsaktiviteter, og " lækre " setups, har jeg nu altid fundet interessant. Netop for at give
beskuerne en Aha-oplevelse. Indhold er vigtigt, men form og præsentation, er mindst ligeså
vigtig. Og kan bringe oplevelsen op på et højere niveau. Det har sin egen æstetik.
Jeg har til tider svært ved at bringe min "indre kommentator" til ro, dog.
Men det, bare at, nyde, skal vi fokusere på, hele tiden. Det er jo her det gode liv findes.
Som Nørtranders skriver, " De største ting sker bedst i det ubevidste ". Og her er vi bedst.
Modsat det egostyrede selv.

Gert Selmer Jensen

Peter Nørgaard-21:20-
Det glæder mig at vandtemperaturen stiger i det Nordjyske.!
Vedr. den kvindelige Kulturministers frimodige udsagn " Way back ", nej der er ikke lige noget der ringer. Men jeg har en mistanke til Jytte Hilden...?
Kan du citere...pleace.

Peter Nørgaard

Jep, Gert, det var netop Jytte Hilden der sprang i hu, apropos din pornografi fejl slutning i forsvaret for Marius, den 10.8., kl. 14:45 oven for.

Marius fra dét stolte Vendsyssel, der - sammen med Himmerland, Han Herred og Thy - satte skub i det eneste, til dato landsomfattende oprør - "Grevens Fejde" - der lagde ud med at banke adlens hær ved Svenstrup i 1534. Og det er kun 481 år siden. Så ...

da Jytte Hilden blev spurgt (af Kristeligt Bagdagblad..?) om sit kulturministerielle syn på pornografi, var svaret - sådan cirka.: "Det er vel ingen skade til, men jeg kan bedre lide sex i virkeligheden". Det kunne de også i Vikingetiden - og det kan vi stadig. Men ikke med hvem som helst, vel..?

Aaah - de herrer . Så vidt jeg husker, sagde jytte Hilden ved lejlighed adspurgt om hendes holdning til sport - som hørte under hendes ressort som kulturminister, at : "med sport har jeg det som med porno. Det er sjovt at være med til, men kedeligt at se på." Og så var hun endda dengang gift med Mogens Lykketoft, der i min verden sagtens kunne vinde en konkurrence om verdens mest usexede mand. men han har uden tvivl masser af andre kvaliteter :-)
Jeg tror faktisk, det var i forbindelse med at Bjarne Riis stod til at vinde Tour de France, og hun blev bebrejdet ikke at have fulgt løbet begejstret. Men hun stillede op - sandsynligvis under pres - på Champs Elysses og var med til at hylde mesterhykleren og mesterløgneren.

Gert Selmer Jensen

Peter Nørgaard-22:20-
Yes Yes... Nu ringer det højt.! Og det var en storartet udtalelse. Og hun var en personlighed, af den
slags vi savner i dag. Hun satte også Lars H.U.G. på finansloven, hvilket jeg synes var meget fint.
Stor sympati herfra, til Jytte Hilden.!!

Gert Selmer Jensen

Herdis Weins-22:55-
Jytte Hilden.. gift med Mogens Lykketoft...Jooo, nu husker jeg det.! Men det må have været et
fejlmatch.!.. Lykketoft er klart kandidat til "Verdens Kedeligste Mand". Uagtet hans øvrige meriter.!
Ja... livets veje er uransagelige.?

Peter Nørgaard

Herdis, Gert og muligvis flere mennesker.: Vi er ovre i en mere usexet - men måske vigtigere - samtale i tråden efter artiklen.: Tænketank: Dagpengeløsning får ikke nok i arbejde. Der også handler om børnearbejde. På genskriv i morgen og sov godt - eller godmorgen og god dag /;-)

P.S. I øvrigt har Informations web.redaktør, endnu ikke ringet tilbage (12.8.) på de sidste to dages opkald, om den-nu-fra-sommerferie-tilbage-vendte-redaktions mulige stillingtagen til, at plante et ANDELSTRÆ på sit eget digitale torv, hér på Information.dk. Så vi - måske - kan komme videre med samtalen, om vision, mål og praksis for en mulig helt ny andelsbevægelse, der begyndte den 14. juli kl. 9 (helt sharp) i tråden efter artiklen.: Hvad er det bedste ved Danmark? Lønnen! D.S.

41 kommentarer ind til videre! Alle til én (bortset fra Peter Nørgårds malplacerede enogfyrretyvende) bekræfter artiklens udsagn. Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg tro, at der var tale om ironi på et højere plan.