Interview
Læsetid: 3 min.

»Jeg ville godt have været i Frankrig i 1870’erne«

»Mørket er et vilkår i mit liv, og det er sådan set også fint. Men det er rigtigt, at jeg ikke er ligeså hård ved min krop og mit sind, som jeg har været. Og det kan man høre på min nye plade«
Moderne Tider
19. september 2015
Shaka LovelessFødt 1984. Opvokset på Ibiza og i Jylland. Brød igennem som solist i 2012 med sangene ’Tomgang’ og ’Ikke mere tid’ fra debutalbummet ’Shaka Loveless’. Har tidligere arbejdet som pædagog.Udgav den 4. september sit tredje studiealbum ’Til vi ligger’ og tager på en turné fra den 12. november.

Shaka Loveless

Født 1984. Opvokset på Ibiza og i Jylland. Brød igennem som solist i 2012 med sangene ’Tomgang’ og ’Ikke mere tid’ fra debutalbummet ’Shaka Loveless’. Har tidligere arbejdet som pædagog.

Udgav den 4. september sit tredje studiealbum ’Til vi ligger’ og tager på en turné fra den 12. november.

Daniel Hjorth

Hvem er den bedste sanger i Danmark?

»Der er heldigvis rigtig mange, der er dygtige, men den største for mig må stadig være Kim Larsen. Han har en autenticitet og nerve, som de fleste sangere må lede meget længe efter.«

Hvem er den bedste sanger i verden?

»Jeg synes, det er meget svært at vælge en nulevende, men måske Stevie Wonder?«

Hvad tjener en musiker typisk flest penge på?

»Det kommer an på mange ting. I dag er det så fragmenteret, hvad man tjener penge på. Men for mit vedkommende er det mest spillejob og KODA-penge fra radioafspilninger.«

Har du nogensinde været på dagpenge?

»Nej, men til gengæld har jeg været to gange på kontanthjælp. Det er sgu ikke særligt sjovt, og det har da i hvert fald givet mig en indsigt i, at det er meget få mennesker, der vælger det liv af magelighed. Jeg synes, det var nedværdigende og stressende.«

Du har sagt, at dit nye album er et resultat af, at du har rejst dig fra mørket – men hvad er det for et mørke, du har været i?

»Jeg har egentlig ikke rejst mig fra mørket. Mørket er et vilkår i mit liv, og det er sådan set også fint. Men jeg er ikke ligeså hård ved min krop og mit sind, som jeg har været tidligere. Og det kan man høre på min nye plade.«

Hvad sagde Søren Espersen, da du mandag sang Gnags’ Danmarks-sang for ham i Clement direkte?

»Han tog det meget pænt og sagde faktisk, at jeg gjorde det godt. Så ros til ham for det, selv om han vist også blev pænt overrasket.«

Hvad synes du egentlig om Gnags?

»Jeg elsker Gnags! Jeg har danset rundt til dem, fra jeg var helt lille, og sunget flere af deres sange ved forskellige lejligheder.«

Hvad er det bedste ved børn?

»Det er deres åbenhed og nysgerrighed. Jeg har arbejdet mange år i institutioner, og jeg har især elsket arbejdet i vuggestuen, hvor man kunne se, hvordan ungerne sugede til sig af alt og på den måde udviklede sig.«

Hvad er det værste?

»Det værste er det, vi voksne putter i hovedet på dem. For efterhånden som vi bliver ældre og mere erfarne, har vi en tendens til at lukke os om vores erfaringer, og så stopper vi med at lære og udvikle os.«

På hvilke måder, tror du, unge ser anderledes på verden end ældre?

»Jeg tror, mange unge ser sig selv som en del af en større verden og lever i en virkelighed, der er langt mere flerkulturel. Så jeg tror, mange unge er lidt mere åbne og mindre frygtsomme end de ældre. Det håber jeg i hvert fald.

Hvornår mærkede du første gang, at du blev voksen?

»Da jeg blev 18 og banken sendte mig et dankort ... Det gik helt galt!«

Hvis du skulle have levet i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg ville godt have været i Frankrig i 1870’erne, for der tror jeg, der var pænt knald på. På den anden side, er jeg nok også meget glad for ikke at være der. Men jeg synes, der er en enormt spændende energi i symbolismen. Og jeg ville virkelig gerne have mødt Rimbaud! Der blev eksperimenteret, men der var også mange, der røg i svinget. Jeg tror, den tid har en del lighedspunkter med slut-60’erne og 70’erne. Der skete nye spændende ting, men de skete også med store personlige konsekvenser.«

Hvad er det mest pinlige, du nogensinde har gjort?

»Der er sgu så meget.«

Hvilken sang burde alle høre?

»’Trenchtown Rock’ med Bob Marley, for han er altid vigtig. Og den første linje siger det hele: ’one good thing ’bout music, when it hits you feel no pain’.«

Hvad har du i lommen?

»Jeg har en pung og et plekter. Det er egentligt underligt, for jeg spiller ikke så ofte guitar mere, men det er nok en vane, jeg har tillagt mig, da jeg var helt ung.«

Hvad kan vi gøre for at integrere udlændinge bedre i Danmark?

»At møde folk med respekt i stedet for mistro.«

Hvad giver dig håb?

»Mennesker! jeg har set så mange mennesker overvinde umulige odds, og rejse sig fra situationer, som jeg slet ikke kan sætte mig ind i, fordi de har været så forfærdelige. Så det utrolige potentiale, der er i alle mennesker, det giver mig håb. At udnytte det potentiale er så en anden sag, og der er respekt i stedet for mistro efter min mening igen vigtigt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her