Læsetid: 8 min.

Skal humaniora handle om samfundet?

Den ’samfundsmæssige vending’ i dansk humaniora, som den nye bog ’Kampen om disciplinerne’ hævder har fundet sted, har affødt megen debat og blandede reaktioner. Vi har spurgt tre erfarne forskere fra et af humanioras kernefag, litteraturstudiet, hvor samfundsdrejet deres hjørne af de humanistiske videnskaber er og bør være. Konklusion? Ikke særligt samfundsdrejet
Hvis litteraturvidenskaben er ved at skifte fokus, består det ikke i at vende sig fra det humanistiske og mod verden, men i at erkande, at humaniora beskæftiger sig med hele verden, mener Henrik Skov Nielsen.

Rune Årestrup Pedersen

5. september 2015

I en stadigt mere konkurrencepræget økonomi rejses spørgsmålet om humanioras samfundsværdi hyppigt, og for hver gang der annonceres nye spareplaner på de danske universiteter, som V-regeringen gjorde det i sidste uge, føles spørgsmålet mere påtrængende. Siden i sommer har forskerne David Budtz Pedersen, Simo Køppe og Frederik Stjernfelt vakt debat ved i bogen Kampen om disciplinerne om dansk humanioras aktuelle forskningsemner, metoder og teorier ikke bare at beskrive humaniora, men også ved at opstille et forsvar for humanioras værdi i et samfund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er et mærkeligt spørgsmål, for de ting, man beskæftiger sig med på universitetet, ER jo da for pokker samfundet, hvadenten det er litteratur, sociallovgivning eller kvanter.

Michael Kongstad Nielsen

Humaniora handler da også om samfundet. Litteraturvidenskab kan ikke undgå at sætte litteraturen ind i en samfundsmæssig og tidsmæssig kontekst. Selv en kærlighedsroman som Ditte Steensballes om sit etårige kærlighedsforhold med Jakob Ejersbo, der omtales andetsteds i avisen, kan ikke fortolkes udenom samfundet og tidsånden, tror jeg. Om det så bidrager med noget af værdi til samfundet, er en anden sag. Men jo, enhver udvidelse af menneskets forståelsen af verden, herunder menneskets placering i den, er en tilvækst af værdi, skulle jeg mene.

Hans Kristian Hansen

Det må humaniora da gerne. Den må bare ikke handle om politisk uvildighed. Der er tendens til at det er netop det humaniora bruges til.

Michael Kongstad Nielsen

Peter Hansen,
jeg vil mene, at humaniora i endnu højere grad er samfundsrelevant end kvantefysik, medicin eller grafisk design

Det er jo en smagssag, vi er enige, selvom jeg nu ikke ved med grafisk design. :-) Men samfundet er jo det, der er indeholdt i det, og derfor er alle disse ting af relevans for samfundet.