Klumme
Læsetid: 3 min.

Fra Klampenborg til Avedøre

En bustur gennem byen fortæller levende om dens mennesker og alle deres forskelle
En bustur gennem byen fortæller levende om dens mennesker og alle deres forskelle

Pernille Sloth/iBureauet

Moderne Tider
19. september 2015

Et godt trick til at udforske en by, er at tage en bus fra endestation til endestation. Derfor tager jeg bus 1A fra Klampenborg station til Avedøre station. Omkring 20 kilometer adskiller de to københavnske stationer, der begge ligger ud til Øresund.

Den imposante bygning ved navn Klampenborggaard byder mig køligt velkommen ved Klampenborg station. Selvfølelsen fejler intet. Ejendomsmægleren her har ingen salgsopstillinger i vinduet, men med købere der har råd til at give et sted mellem 12 og 43 millioner for en villa, er der vel heller ingen grund til vulgær reklame.

Jeg er vist den yngste – 36 år – i bussen. Gentofte kommune er en af Danmarks rigeste, slankeste, hvideste, mest veluddannede og mest ældreramte kommune – en nyfødt her kan forvente at blive 82 år gammel, to år ældre end gennemsnitsdanskeren. Den bruneste person i bussen er chaufføren og han beholder denne enestående position indtil Hellerup, hvor en asiatisk udseende kvinde stiger på.

Det er smukt vejr, Klampenborg sol som Love Shop sang i 1999, Øresund er flot blåt og husene blændende hvide som menneskene. Andelen af udlændinge i Gentofte kommune er 3,7 procent (landsgennemsnittet er 11,1 procent). Til gengæld er kommunen i top med hensyn til au pairs. Her var i 2011 34,7 au pairs for hver 1.000 børnefamilier, ofte med flere Volvoer og en voldsom villa på 175 kvadratmeter eller mere (16 procent af boligmassen).

Fede, sprittere, spassere

Velstanden viser sig længere nede af Strandvejen i form af hundetilbehørsbutikker. Halsbånd til flere tusinde kroner? Intet problem. En kridhvid, nyvasket og velklippet bomuldshund får mig til at tænke på, at jeg ikke kan huske, hvornår jeg sidst var til frisøren.

Vi når Ydre Østerbro. Den første rigtigt fede på turen står stønnende på ved Nygårdsvej og kører ét stop. Her er menneskemyldret også tættere og mere blandet, brune, hvide, tørklædekvinder, mænd i jakkesæt, børn, visne gamlinge og gangbesværede, der kører ræs på deres Trilet.

Efter al pænheden er det næsten helt rart med de rygende ølalkoholikere foran Vibenhus Bodega, ved Poul Henningsens plads og på Trianglen. Der er hele tre vinhandlere lige ved Østerbrogade og Jagtvej, men bevares, en god Barolo kæver man i sin stue, ikke på bænken.

Ad turistruten mod Vesterbro

Bussen passerer de yndige dukkehuse i Nyboder og drejer ned ad Store Kongensgade. Her er alting dyrt. Det er naturligvis også hjemstedet for Information, lavet af en skare slanke, chikke folk med store briller.

Mellem Nyhavn og Hovedbanegården vrimler det med turister fra hele verden. Bussen bliver til et Babel af alle sprog. Med deres store øjne og bykort foran sig er de et sødt indslag af god tid blandt alle de travle indfødte, der blindt storker frem mod deres mål.

Hipsterne med deres velbetalte, sprut- og røgfrie arbejde og sunde økomad har fået den forventede levealder til at stige på Vesterbro og Sydhavnen. For mindre end 10 år siden kunne en mand her forvente at blive 69 år gammel (som mænd på Seychellerne), i dag kan han blive 73 – hvilket er stadig fem år kortere end den gennemsnitlige danskermand.

Halvdelen her er fattige – og handler i Aldi ved Dybbølsbro station. Jeg når at få et pust af parisertoast og flæskestegssandwich fra pølseboden ved Yrsaro ved Skelbækgade.

Avedøre

Er med sit bløde d, der straks kører over i et ø, sikkert vanskeligt at udtale for mange i Hvidovre kommune med sine 18 procent udlændinge. Vejene er gåfjendtlige, kun to forelskede unge vader ned ad Naverportens 950 helt lige meter. Bygningerne er i beton – billige lejeboliger. En villa i Hvidovre koster to-fire millioner, men så kan man også bo på Paradisvej.

Avedøre station er anlagt sammen med stationsbyen i 1972 i anonym asfalt, beton og tagpap. Fikse muslimske kvinder har mobilen klemt godt fast mellem tørklædet og kinden og ænser ikke de kæmpestore billeder af skuespillere på film, optaget om hjørnet i Filmbyen. Billederne ligner store reklamer for så dyre produkter, at der slet ikke er nogen ting på billederne. Måske godt det samme, for nærmeste indkøbsmulighed er Netto og Lidl.

Bussen vender og kører mod Irmaland igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her