Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nettet strammes

Mens FIFA’s præsident Sepp Blatter forskanser sig i alpelandet, er det første dokument, der direkte forbinder ham med korruptionen i verdensfodboldorganisationen, dukket op til overfladen
Hvis det er sandt, at salget af tv-rettigheder til en gammel ven af FIFA er underskrevet af Sepp Blatter personligt, så vil FIFA-præsidenten ikke længere kunne holde sig ude af søgelyset i den store korruptionsskandale.

Laurent Gillieron

Moderne Tider
26. september 2015

Da civilklædt politi fredag den 27. maj tidligt om morgenen strømmede ind på det fashionable Baur au Lac hotel på kanten af Zürichsee og arresterede en række topfolk fra verdensfodboldorganisationen FIFA, var der ét navn, der var fraværende på politiets arrestationsliste.

Sepp Blatter.

Til trods for, at Blatter har været præsident for i FIFA siden 1998 og dybt involveret i tilrettelæggelsen af de turneringer, der angiveligt har kastet store bestikkelsessummer af sig, så var det ikke lykkedes for hverken det amerikanske forbundspoliti FBI eller deres samarbejdspartnere i Schweiz at finde noget som helst inkriminerende på ham.

Ingen underskrifter, ingen skriftlige ordrer, ingen pengeoverførsler.

Intet, der direkte forbandt ham til skandalen.

Man begyndte at frygte, at den åleglatte schweizer ville glide gennem hele efterforskningsforløbet uden at blive bundet op på noget som helst. Men den frygt kan man tilsyneladende godt lægge bort. For nylig kunne den schweiziske tv-kanal SRF nemlig afsløre, at Blatter personligt underskrev den kontrakt, der solgte de caribiske tv-rettigheder til VM i 2010 og 2014 til FIFA’s tidligere vicepræsident fra Trinidad og Tobago, Jack Warner, for blot 600.000 dollar.

Warner videresolgte skyndsomst rettighederne til et jamaicansk tv-selskab og scorede en profit på omkring 11 millioner dollar.

Hvis dén afsløring er korrekt, er der for første gang afdækket dokumenter, der direkte linker Blatter til den systemiske korruption i FIFA-systemet.

Stjerneadvokat

Den stadigt regerende FIFA-præsident nægter naturligvis alt, og hans talsmand ilede ud med en søforklaring. Men at Blatter føler sig trængt af skandalen, ses af det faktum, at han har hyret den amerikanske topadvokat Richard Cullen til at forsvare sig.

Cullen, der tidligere har forsvaret korruptionsanklagede kongrespolitikere og bankchefer i USA, skal altså nu tjene sine skyhøje honorarer på at varetage FIFA-præsidentens interesser.

Derudover har den trinde schweizer også radikalt omlagt sit rejsemønster. Hvor han tidligere brugte en stor del af sin tid på at flyve over hele verden og holde møder med statsoverhoveder og andre former for dignitarer, så holder han sig nu helst inden for alpelandets grænser, hvor han føler sig bedst beskyttet mod udleveringskrav fra FBI.

Blatter er simpelthen bange for at blive mødt med en arrestordre, så snart han sætter foden på fremmed grund, så derfor har han aflyst stort set alle rejser, hvilket i øvrigt havde den konsekvens, at man for nylig for første gang nogensinde måtte afvikle VM for kvinder uden verdensfodboldorganisationens øverste leder på tribunerne.

Blatter – der ellers tidligere har benævnt sig selv »the godfather of women’s football« – var simpelthen for skræmt til at turde møde frem og overrække medaljer til vinderne.

Kun sin nære ven i Moskva, Vladimir Putin, tør Blatter endnu at aflægge visitter. Den russiske præsident er en af schweizerens få tilbageværende allierede på verdensscenen – sandsynligvis ud fra den betragtning, at Blatters fortsatte tilstedeværelse i toppen af FIFA er den bedste garanti for, at Rusland kan bevare sit VM-værtskab i 2018. Og derfor føler den schweiziske fodboldpræsident sig endnu tryg nok til at rejse til Moskva.

Men fraset de lejlighedsvise besøg hos sin gode ven i Kreml holder han sig hjemme.

Og mens FIFA-præsidenten forskanser sig i organisationens hovedkvarter i Zürich, fortsætter politiet på begge sider af Atlanten med at grave i anklagerne mod verdensfodboldorganisationens topchefer.

Det sker i form af en tofrontskrig, hvor de schweiziske og de amerikanske efterforskere angriber den belejrede fodboldmastodont fra hver sin side.

Schweizerne følger det efterforskningsspor, der handler om mistankerne om korruption i forbindelse med dobbeltafstemningen i 2010, hvor Rusland og Qatar fik tildelt VM i 2018 og 2022.

Det var en afstemning, der rystede den internationale fodboldverden, navnlig på grund af udpegningen af den diminutive ørkenstat Qatar som værtsland. Og lige siden har det svirret med rygter om, at fodboldbosserne i FIFA var blevet bestukket med kontante pengebeløb og andre gode gaver for at trykke på de rette knapper ved afstemningen.

Millioner af dokumenter

Og det er altså disse rygter, schweizerne nu forsøger at komme til bunds i. Til det formål har de iværksat en efterforskning, hvis enorme omfang først stod rigtig klart for nogle dage siden, da den schweiziske statsanklager Michael Lauber ved en offentlig fremtræden kunne afsløre, at hans folk siden starten på efterforskningen har beslaglagt omkring 11 terabyte data – hvilket svarer til godt 900 millioner dokumentsider – og identificeret 121 mistænkelige pengeoverførsler.

Det materiale skal de nu til at kigge nærmere på, og den schweiziske statsanklager var karrig med nyhederne om efterforskningens konkrete resultater på nuværende tidspunkt. Han nævnte dog en enkelt ting, der fik de forsamlede reportere til at spidse ører, nemlig at hans efterforskningsenhed i forbindelse med ransagninger og husundersøgelser havde beslaglagt nogle lejligheder i de schweiziske alper på grund af en mistanke om, at de var brugt til hvidvaskning af penge.

Nu forholder det sig tilfældigvis sådan, at Sepp Blatter ejer to lejligheder i Venthone mellem Sierra og Crans-Montana i de schweiziske alper, men hvorvidt det er de ejendomme, som myndighederne har beslaglagt, er ikke blevet bekræftet.

Laubers offensive stil i forhold til medierne giver dog begrundet håb om, at de schweiziske myndigheder denne gang har iværksat en undersøgelse, hvor de rent faktisk har til hensigt at komme til bunds i tingene, og hvor ingen – heller ikke FIFAs præsident – er fredet. Og det er trods alt en kærkommen forandring i forhold til den servilitet, der tidligere har præget alpelandets omgang med FIFA, og som blandt andet har medført, at en bog om FIFA-bossernes kriminelle adfærd af den prisvindende journalist Andrew Jennings blev forbudt i Schweiz.

De tider ser heldigvis ud til at være forbi.

Og mens schweizerne forsøger at kaste lys over de dunkle aftaler, der førte til udpegningen af Rusland og Qatar som vært for de to næste VM-slutrunder, så har de amerikanske myndigheder sat bakspejlet på og kigger på korruptionssagerne i FIFA’s nære fortid, herunder ikke mindst de utallige mistanker om bestikkelse, der har været forbundet med tildelingen af tv-rettigheder til slutrunder over hele verden siden midten af 90’erne.

Efterforskningen ledes af den amerikanske justitsminister Loretta Lynch; en tough cookie fra North Carolina, der tidligere har retsforfulgt terrorister, mafiabosser, prostitutionsbagmænd og korrupte politifolk i rollen, og som altså nu har kastet sig over FIFA.

Hårdt pres

Her anvender hun samme strategi, som amerikanerne ofte bruger for at få hul på sager, der handler om institutionel kriminalitet, nemlig at isolere de hovedmistænkte, lægge pres på dem og indgå handler om deres tilståelse.

Det var på den måde, FBI fik knækket Chuck Blazer, den tidligere generalsekretær for CONCACAF – det nord- og centralamerikanske og caribiske fodboldforbund – der har leveret en stor del af de informationer, der har fået skandalen til at rulle.

Og det er tydeligvis også den metode, de vil bruge i deres videre efterforskning. Af samme grund forsøger Loretta Lynch lige nu at få de hovedmistænkte udleveret til USA, hvor hendes efterforskere kan tage dem under kærlig behandling. Og for nylig kunne hun notere sig en betydelig triumf i den retning, da de schweiziske myndigheder godkendte udleveringen af den tidligere FIFA-vicepræsident Eugenio Figueredo.

I forvejen har Lynch fået fat på Jeffrey Webb, den tidligere FIFA-vicepræsident fra Cayman Islands, som Blatter ellers havde kørt i stilling som sin kommende afløser.

Og hvis det lykkes hende også at få den 83-årige Figueredo anbragt til et fly på USA, vil det være et vigtigt signal til alle de andre hovedmistænkte, der lige nu med stadig stigende desperation kæmper imod hendes udleveringskrav, om, om at amerikanerne har fat i den lange ende.

Foreløbig har Figueredo dog 30 dage til at appellere udleveringskendelsen, og det må man forvente, at han gør.

Det vil næppe ryste Lynch. Ligesom sin schweiziske kollega Michael Lauber har hun sat det lange lys på og forbereder sig på en efterforskning, hvor det kan tage årevis at få de mistænkte dømt.

At det nok skal lykkes, virker hun ikke i tvivl om. Som hun for nylig sagde på et pressemøde med ægte amerikansk determination og en retorik, som vi europæere nok ville betragte som lidt for svulstig:

»Vores budskab er klart: Ingen er hævet over loven. Ingen korrupt organisation er uden for vores rækkevidde. Og ingen forbrydelse kan undslippe de forenede bestræbelser fra dedikerede mænd og kvinder, der kæmper for retfærdighed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det undrer mig hvorfor private får lov til at tjene så mange penge på nationale begivenheder. Hvis jeg var skatteminister ville jeg sørge for betaling for brug af Dannebro, Nationalsang rød/hvide farver. På helt samme måde som f.eks. fodboldklubber udnytter deres varemærke.

Haha, interessant tanke. Men den går vist ikke. Flaget tilhører nationen og ikke staten. Det er heller ikke et varemærke. Nationalsangen ejes heller ikke af nogen.

Fascismens grundlæggende ide er at staten ejer og bestemmer alt. Det med brune skjorter og marcher var blot et krydderi. Det er interessant at konstatere, at selvom fascismen som begreb og navn er totalt kompromitteret, så har dens inderste væsen krybet ind i moderne tankegang og præger mange på venstrefløjen.

@Frank Hansen

Siger du jeg er fascistisk inspireret? Det gør mig lidt trist - specielt hvis du har ret:

Er Sepp Blatter da en helt der for et beskedent beløb holder fascismen i ave?

@Henrik Brøndum

Naturligvis er du ikke fascist, og jeg indser, at det kan være farligt at være polemisk.

Ikke destomindre er moderne tankegang præget af en ide, som først blev formuleret af fascismen. Nemlig den at staten ejer og kan regulere alt det, som ikke eksplicit ejes af andre.

@Frank Hansen

Pyha - tak for den.

Selvfølgelig er der noget komisk eller absurd i at forlange betaling for brug af Dannebrog mm.

Jeg hørert il dem der synes det er fantastisk at vi har entrepernører som Mærsk, Buffet, Musk etc. og under dem gerne 20 meter lange limousiner med de blødeste lædersofaer indeni. Men jeg kan ikke se hvilken glæde vi har af Blatter og lignende typer's fortjeneste på fodboldlandskampe.