Baggrund
Læsetid: 1 min.

Afrikanernes Afrika

Afrika er mere og andet end konflikter og katastrofer. Afrika er morgener med lyden af hanegal, brænde der samles til et bål i mørket, et barn der længes efter mors bryst, de tomme vanddunke der samles af unge piger, inden de går mod brønden
Mozambique. I et lille vejkryds i udkanten af Chokwe sidder en ung pige og sælger kokosnødder og tomater, mens hun passer sin lillesøster. Det er almindeligt i Mozambique, at de større piger passer deres mindre søskende, hvis de ikke hjælper til i marken, hvilket desværre går ud over skolegangen. Mange mænd rejser væk som migrantarbejdere til guldminerne i Zimbabwe og Sydafrika, så ofte er det kvinderne, børnene og de ældre, der sørger for markerne og husholdningen derhjemme. Mændene kommer kun hjem på ferie en-to gange om året.

Mozambique. I et lille vejkryds i udkanten af Chokwe sidder en ung pige og sælger kokosnødder og tomater, mens hun passer sin lillesøster. Det er almindeligt i Mozambique, at de større piger passer deres mindre søskende, hvis de ikke hjælper til i marken, hvilket desværre går ud over skolegangen. Mange mænd rejser væk som migrantarbejdere til guldminerne i Zimbabwe og Sydafrika, så ofte er det kvinderne, børnene og de ældre, der sørger for markerne og husholdningen derhjemme. Mændene kommer kun hjem på ferie en-to gange om året.

Jakob Dall

Moderne Tider
30. oktober 2015

Som reportagefotograf har jeg igennem mange år dækket historier i Afrika, der er langt fra den danske hverdag. Livet under tørken i Kenya og Etiopien, ørkendannelsen i Mali, klimaforandringer i Mozambique og flygtningesituationen i Sydsudan for at nævne nogle af de steder, jeg har rejst. Men Afrika er mere og andet end konflikter og katastrofer. Afrika er morgener med lyden af hanegal, brænde der samles til et bål i mørket, et barn der længes efter mors bryst, de tomme vanddunke der samles af unge piger, inden de går mod brønden. Og lyset. Det afrikanske lys er helt særligt, spejlingen fra den røde jord, farverne i tøjet som ville kunne forvandle enhver grå dansk by. Den stærke lugt fra afbrændt plastik og trækul, blandet med krydrede dufte fra bevoksningen. Og ikke mindst de åbne mennesker, der har fortalt mig om deres bekymringer og deres glæder, og som har lukket mig indenfor i deres små hytter; indenfor i deres, afrikanernes eget, hverdagsliv.

Kenya. Mobiltelefonen er det vigtigste eje for mange selv herude i bushen, som man først når efter otte timers kørsel i en landcruiser. Her er mobiltelefonen også et vigtigt betalingsmiddel og mobile banking kom frem i flere afrikanske lande, før vi så det i Danmark. I Isiolo-området, hvor der er meget tørt, bruger kvinderne lang tid hver dag på at hente vand. Et nyt pumpesystem drevet af solceller sikrer dem frisk vand, som de betaler for med en elektronisk nøgle via deres mobiltelefon. Her, i en lille hytte af ler, jord og komøg, er en kvinde i gang med at koge majsgrød over bålstedet med vand, som hun lige har hentet i den nye automat. Hun har som så mange andre mobiltelefonen gemt i sin kanga. Også for hende er den et vigtigt eje.

Kenya. Mobiltelefonen er det vigtigste eje for mange selv herude i bushen, som man først når efter otte timers kørsel i en landcruiser. Her er mobiltelefonen også et vigtigt betalingsmiddel og mobile banking kom frem i flere afrikanske lande, før vi så det i Danmark. I Isiolo-området, hvor der er meget tørt, bruger kvinderne lang tid hver dag på at hente vand. Et nyt pumpesystem drevet af solceller sikrer dem frisk vand, som de betaler for med en elektronisk nøgle via deres mobiltelefon. Her, i en lille hytte af ler, jord og komøg, er en kvinde i gang med at koge majsgrød over bålstedet med vand, som hun lige har hentet i den nye automat. Hun har som så mange andre mobiltelefonen gemt i sin kanga. Også for hende er den et vigtigt eje.

Jakob Dall

Uganda. Duggen stiger til vejrs i solens første varme stråler, mens Branda går sin vante gang mod skolen. Hun møder sine venner i blå skoleuniformer på grusvejen, der lyser op i det grønne landskab. Den næste halve times kapgang til skolen griner og fjoller veninderne og Branda, som jeg har fået lov til at følge en dag. Jeg har overnattet i hendes families lille runde forrådshytte, hvor høstede rangler af sorghum hænger til tørre fra loftet for at blive til såsæd til næste sæson. Brenda og hendes generation af ugandiske børn er vokset op i skyggen af den væbnede konflikt med Lords Resistance Army, men efter at den har trukket sig ud af landet, er freden kommet. Da Branda og veninderne endelig når frem til skolen, stiller de sig i fine lange rækker og synger Ugandas nationalsang, og det lyder som håbet om en lysere fremtid.

Uganda. Duggen stiger til vejrs i solens første varme stråler, mens Branda går sin vante gang mod skolen. Hun møder sine venner i blå skoleuniformer på grusvejen, der lyser op i det grønne landskab. Den næste halve times kapgang til skolen griner og fjoller veninderne og Branda, som jeg har fået lov til at følge en dag. Jeg har overnattet i hendes families lille runde forrådshytte, hvor høstede rangler af sorghum hænger til tørre fra loftet for at blive til såsæd til næste sæson. Brenda og hendes generation af ugandiske børn er vokset op i skyggen af den væbnede konflikt med Lords Resistance Army, men efter at den har trukket sig ud af landet, er freden kommet. Da Branda og veninderne endelig når frem til skolen, stiller de sig i fine lange rækker og synger Ugandas nationalsang, og det lyder som håbet om en lysere fremtid.

Jakob Dall
Mali. En pige er på vej hjem med brænde på hovedet foran den fantastiske lermoské i Djenné, der er et af de smukkeste bygningsværker, jeg har set. Oprindeligt stammer den første moské på stedet fra det 13. århundrede, og den nuværende, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste, blev genopbygget i 1907. Moskéen er en af flere lerbeklædte moskéer langs Nigerfloden og dens bifloder, og den største af dem ligger i Timbuktu. Desværre har det nordlige Mali været ustabilt i længere tid, da oprørsgruppen Boko Haram har udført flere væbnede angreb og kidnappet flere hundrede skolepiger.  

Mali. En pige er på vej hjem med brænde på hovedet foran den fantastiske lermoské i Djenné, der er et af de smukkeste bygningsværker, jeg har set. Oprindeligt stammer den første moské på stedet fra det 13. århundrede, og den nuværende, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste, blev genopbygget i 1907. Moskéen er en af flere lerbeklædte moskéer langs Nigerfloden og dens bifloder, og den største af dem ligger i Timbuktu. Desværre har det nordlige Mali været ustabilt i længere tid, da oprørsgruppen Boko Haram har udført flere væbnede angreb og kidnappet flere hundrede skolepiger.  

Jakob Dall

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her