Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg bryde kontakten med min søster?

17. oktober 2015

Kvinde, 48

Jeg har det så skidt med min søster, at jeg ikke har lyst til at se hende mere, selv om jeg ved, at det vil knuse min mors hjerte. Og andre i familien vil også blive berørt – vi er tre søstre med i alt fem børn – og vi holder fødselsdage i familien, og julen er også svær at komme uden om.

Men altså: Hun skælder mig med mellemrum meget voldsomt og grænseoverskridende ud over ting, hun mener, jeg har gjort eller ikke gjort. Og tager jeg til genmæle, bliver det kun værre. Når hun har raset ud, bliver hun som regel venlig igen. Indtil næste gang.

Jeg har – af hensyn til børnene – opretholdt en venlig attitude hidtil, men orker ikke mere. Jeg har mange gode mennesker omkring mig, som jeg holder af. Hun er ikke længere et af dem. Kan jeg tillade mig at bryde forbindelsen? Eller skal jeg for familiens skyld opretholde den med så lav social frekvens som muligt.

Svar I:

Det er ikke rart at blive udsat for temperamentsfulde menneskers overfusninger. Jeg hører selv til dem, der har det bedst med lavmælt tale, så jeg kender den pinagtighed, du oplever.

Jeg forstår også godt, at du næsten ikke orker mere. Alligevel vil jeg råde dig til ikke at splitte din familie på sagen. Som du selv skriver, bliver din søster venlig, når hun har raset ud.

Efter et langt livs alt for hyppigt samvær med temperamentsfulde mennesker er det min erfaring, at de er i deres stemningers vold og ikke kan sætte sig ind i, hvor meget ubehag deres råben og skrigen påfører andre. De mener ikke noget ondt med udladningerne; de må og skal bare give los for dem. Bagefter har de selv glemt, hvor meget i affekt de var, og de bliver forbløffede, hvis andre minder dem om scenerierne.

Skru din forbindelse med din søster ned til det laveste niveau, som familiesammenholdet kan tåle. Og lad hende så i øvrigt rase, mens du lukker ørene.

– David Rehling

Svar II:

Det sker ofte, at familien, som er det sted, hvor der er allermest på spil omkring kærlighed, også er der, hvor der kan være allermest had. Det første mord i verdenshistorien er et brodermord, og det handlede vist bare om, at røgen fra Kains bål ikke steg mod himlen. Så ja, forholdet mellem søskende kan være noget af det mest modbydelige.

Jeg synes godt, man kan tillade sig at lade være med at se et menneske, som hver gang skælder én huden fuld. Jeg havde selv en søster, som jeg blev nødt til at lægge afstand til. Men samtidig lever jeg nu, efter hendes død, med utrolig dårlig samvittighed og er meget glad for, at jeg pligtskyldigt blev ved at besøge hende.

Så jeg tror egentlig, jeg ville vælge den lave frekvens uden at dramatisere det. Og så helt slippe enhver forventning om, at familiesammenkomster er rare, og i tiden imellem tanke op på kærlighed fra dine valgslægtskaber, som Goethe kaldte dem.

– Tine Byrckel

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu