Læsetid: 17 min.

Den farlige profet

Muhammed er forbillede for millioner af muslimer – men også for terrorister. Det skyldes at Islams hellige profet også havde tyranniske og paranoiske personlighedstræk, vurderer den tysk-egyptiske islamekspert Hamed Abdel Samad
Jo mere jeg nu studerer Muhammed, jo mere forekommer det mig, som står jeg med et sæt tarotkort i hånden. Nogle kort giver trøst og håb, mens andre er dybt skrækindjagende. Nogle gange trækker jeg den moralsk argumenterende prædikant fra Mekka, andre gange den intolerante krigsherre fra Medina. Her er både en mand, der taler for medfølelse og tilgivelse, og en psykisk syg massemorder og tyran, skriver Hamed Abdel-Samad.Foto: Freud på en CC BY-SA 3.0 licens via Commons.

Jo mere jeg nu studerer Muhammed, jo mere forekommer det mig, som står jeg med et sæt tarotkort i hånden. Nogle kort giver trøst og håb, mens andre er dybt skrækindjagende. Nogle gange trækker jeg den moralsk argumenterende prædikant fra Mekka, andre gange den intolerante krigsherre fra Medina. Her er både en mand, der taler for medfølelse og tilgivelse, og en psykisk syg massemorder og tyran, skriver Hamed Abdel-Samad.

Foto: Freud på en CC BY-SA 3.0 licens via Commons.

3. oktober 2015

Mange muslimer er endnu i dag taget som fanger af den mystiske figur Muhammed, der levede i 600-tallet. Omvendt er også den historiske Muhammed selv taget som fange af muslimers overdrevne tilbedelse og krav på hans ukrænkelighed. 

Profetens allestedsnærværelse inden for uddannelse og politik og den overdrevne fokusering på den religiøse komponent i mange islamiske samfund blokerer for udvikling af alternative identiteter. Alt går tilbage til ham; han svæver over alt og dominerer hverdagen for muslimske borgere, politikere og teologer. Samtidig hindrer muslimers stærke følelsesmæssige tilknytning til og ureflekterede ophøjelse af Profeten, at der kan foretages en historisk-kritisk undersøgelse af Islams grundlægger.

Engang var jeg selv strengt rettroende muslim, og troede, at jeg vidste, hvad der er værd at vide om Muhammed, for jeg havde jo læst hans biografi, Koranen og hans talrige hadither. Som forsker har jeg siden måttet lære mig at anlægge kritisk distance.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ulrik mortensen
 • Jan Weis
 • Johan Clausen
 • Espen Bøgh
 • Kurt Nielsen
 • ellen nielsen
 • Laurids Hedaa
 • Morten Pedersen
 • Fraus Dolus
 • Søren Nielsen-Man
 • Olaf Tehrani
 • Brian Rosberg
 • Robert Kroll
 • Britt Kristensen
 • Flemming Berger
 • Vibeke Rasmussen
 • Søren Veje
 • peter fonnesbech
 • Bjørn Pedersen
 • Jonathan Smith
 • Merethe Hansen
 • Ole Hilby
 • Lars Knudsen
 • Jørn Andersen
 • Alfred Tangsgaard
 • Torben Skov
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Sören Tolsgaard
ulrik mortensen, Jan Weis, Johan Clausen, Espen Bøgh, Kurt Nielsen, ellen nielsen, Laurids Hedaa, Morten Pedersen, Fraus Dolus, Søren Nielsen-Man, Olaf Tehrani, Brian Rosberg, Robert Kroll, Britt Kristensen, Flemming Berger, Vibeke Rasmussen, Søren Veje, peter fonnesbech, Bjørn Pedersen, Jonathan Smith, Merethe Hansen, Ole Hilby, Lars Knudsen, Jørn Andersen, Alfred Tangsgaard, Torben Skov, Anne-Marie Krogsbøll og Sören Tolsgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

georg christensen

Den farlige "profet", er et udsagn som tilhører middelalderen. Vi burde nok hellere beskæftige os med "de farlige profeter", som historien indtil nuet kun har givet os bøvl med. Alle påstår de, at kende "sandheden" og slynger om sig med mere og mindre halve og hele "LØGNE", medens "sandheden" stadig er skjult.

Jørgen M. Mollerup

HA-S har også skrevet,
Mein Abschied vom Himmel og Der Untergang der islamischen Wetl.

Søren Ferling, Hans Paulin, Egon Maltzon og Ole Hilby anbefalede denne kommentar
Jørgen Malmgren

Enten er forfatteren dum eller ekstremt modig, det første virker mest sandsynligt. Hvad artiklen plæderer for mellem linierne er en reformation af islam samlet set, Hvilket fra et vestligt synspunkt er et tegn på fornuft, men set i i betragtning af, at der er ca 1,6 milliarder muslimer på verdensplan, så virker det ikke specielt overvejet.

Set med vestens øjne så trænger islam til en modernisering og den er sikkert i gang i Europa, på samme måde som der er en opblødning hos både protestanter og katolikker, specielt efter den seneste paves tilkomst.

At vi i Europa har moderate muslimer, der vil noget andet end en rigid fortolkning af koranen, er ikke det samme som, at resten af verden er klar til det.

Simon Hansen, Henriette Seljepil og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Andersen

Hvor er jeg dog træt af den evindelige ""dokumentation"" for at Islam og muslimer er så forfærdelige, tilbagestående osv. Det er en klippefast historisk kendsgerning at vestens religion, kristendommen, er den af verdens religioner som har langt de mest brutale og undertrykkende tiltag på samvittigheden kloden rundt i århundreder. Kristendom er siden ca. 1500 påtvunget i befolkningerne i Latinamerika, Afrika og dele af Asien med grov, grov magt. Hvad blev der lige af næstekærlighed, barmhjertighed og de andre smukke kristne paroler?? Der er hårdt brug for at feje til bunds for egen dør, før vest rykker ud med kritik og snedige analyser af islam!!

Ivar Nielsen, erling jensen, Curt Sørensen, Gert Romme og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Hvor er det dumme ? - eller det modige, Ronnenberg ? Artiklen plæderer ikke for noget særligt.. Muslim er jo ikke en biologisk definition. Man kan holde op med at 'være' det, ligesom man kan holde op med at være SF'er, gå til fitness eller spise maltbolsjer. Og man kan skrive en artikel om hvorfor. Jeg synes ikke den er speciel så 'highbrow' forskning, så den er uforståelig for milliarder af mennesker, som du jo antyder den er, eller om den så var ... ? Der cleares hundreder af videnskabelige artikler hver dag i denne verden der er svimlende meget mere komplekse og uforståelige.

Ivan Tønder, ellen nielsen, Hans Paulin og Ole Hilby anbefalede denne kommentar

"Kristendom er siden ca. 1500 påtvunget i befolkningerne i Latinamerika, Afrika og dele af Asien med grov, grov magt. Hvad blev der lige af næstekærlighed, barmhjertighed og de andre smukke kristne paroler?? Der er hårdt brug for at feje til bunds for egen dør, før vest rykker ud med kritik og snedige analyser af islam!!"

Og Islam blev udbredt fredeligt? Hvor tror stadig på den myte?

Hvis religionskritik kun kan komme indefra - fra overtroens egne rækker - så ville Europa og Vesten have brændt Darwin på bålet! Så det er vås, Torben Andersen. Med din argumentation ville vi skulle censurere Marx: "Religion er opium for folket".

Dejligt med mere religionskritik, så tak til Information for det.

Lejf Hermann Nicolajsen, Ivan Tønder, Johan Clausen, Mikkel Madsen, Preben Haagensen, Britt Kristensen, Flemming Berger, Tor Thrysøe, Hans Paulin, Jan Mogensen, Bjørn Pedersen, Merethe Hansen, Jonathan Smith, Lars Knudsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her, Johnny Winther Ronnenberg, skal du nok huske på, at det, at der er så mange muslimer også udenfor det arabiske ørkensand, i sig selv giver grobund for en nytænkning. Selvom vi har til gode at se det.
Jeg tror dog, at der for hver gang, at en bog som denne bliver udgivet, vil være flere, der har svært ved at forstå meningen med at dyrke den idiot, når der er bedre, ægte alternativer.
Jeg må indrømme, at jeg har det sådan med Allah, at jeg ikke finder ham værd at dyrke. Men der er ingen tvivl om, at vejen ud af det arabiske folks slavebinding går over teologien. Derfor må man hilse det velkommen, at flere og flere teologiske institutter åbner for en videnskabelig beskæftigelse med også Islam.

Steffen Gliese

Det er rigtigt, at kristne har kæmpet - også indbyrdes - Torben Andersen - men de har dog sjældent bildt sig ind, at det var Guds vilje at føre krig. Det er der simpelthen ikke bibelsk belæg for. Det kristne brud med jødedommen er lige præcis på det sted, hvor pagten er eksklusiv - alle kan blive døbt og alle kan antage troen.
Imidlertid skal man passe på med at forsvare de ekstremt blodige og undertrykkende præstestyrer, de kristne fandt i f.eks. Syd- og Mellemamerika.

Søren Ferling, Preben Haagensen, Frans Kristian Randlev Mikkelsen, Britt Kristensen, odd bjertnes og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Til Peter Hansen,
Ja, samfundskritik begynder med religionskritik. Derfor er religionskritikken vigtig.

Når man vurderer islam, syntes jeg, man glemmer dens oprindelse. Altså at den egentlig var tænkt som en vejledning, fra en hersker til sin befolkning, om hvordan man burde leve.

Jeg syntes også, at glemmer, at den, ligesom det gamle testamente, stammer fra en helt anden tidsalder. Og i hvis man syntes, islam er blodig og umenneskelig, bør man nok nærlæse det gamle testamente.

Endelig syntes jeg, at man glemmer, at islam, - ligesom kristendommen, udelukkende er det, man fortolker den til. Og ud over de 2 hoved retninger indenfor islam, tolker enhver diktator den således, at den passer efter egne interesser - se blot på Saudi og Isis.

I øvrigt bør man også forholde sig til, hvordan kristendommen har udviklet sig i Europa. Og efter vest-romerne brød med den ortodokse kirke i Konstantinopel, gik alle såkaldte hellige korstog således direkte mod øst-romerne. Videre begav kristendommen sig af med alle disse hekseafbrændingerne og andre umenneskeligheder for at holde sig ved magten. Og både i Latinamerika og mange andre steder drev kristendommen vold mod den oprindelige befolkning i guds navn. Ligesom den katolske kirke var en del af fascisterne og nazisterne ideologi - lige fra Hitler over Benito Mussolini, António Salazar, Francisco Franco og alle Balkans små fascistiske regenter og diktatorer, - de blev alle bakket op af kirken.

"Muhammed slog ind på en hidtil uset erobringsbølge, der præger verden den dag i dag."
Ja så behøver man ikke at læse mere og artiklen er henvendt dem der ikke kender til islam, for det eneste erobring profeten fortog sig er i mekka uden blodsudgydelser. Og udfra billioner af litteratur og artikler der er skrevet gennem tidernes løb som taler godt om hans karikatur, er åbenbart irrelevant i mediers dagsorden.

Steffen Gliese

Dejligt at høre, Momos Amer. Så er der jo ikke noget grundlag for de fortolkninger af Islam, visse fundamentalister henviser til.
Gert Romme, der er mere end 1.000 års forskel på GT og Koranen. En anden forskel er den dynamiske vekselvirkning mellem Gud og folk, der kendetegner GTs beskrivelse af jødernes historie over 1.000 år eller mere.
Koranen er som blot et enkelt af skrifterne i GT og NT og derfor også blot et menneskes perspektiv.

Søren Ferling, Britt Kristensen, Preben Haagensen, Hans Paulin og Mikkel Bech anbefalede denne kommentar

Set med andre øjne er en del af Islam dumhed, intolerant og sindssygt.
Det burde føre til en konstatering af uhelbredelighed og til at vesten trækker sig ud af området og overlader deres interne kampe til dem selv. Og overlade Putin til den arena, hvis han har lyst ?
Men vi lærer åbenbart ikke af vore fejltagelser.
Enkeltpersoners klarsyn, som H A-S, ændrer intet.

Søren Ferling, Laurids Hedaa, Preben Haagensen og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Merethe Hansen

hold kæft, hvor er jeg dog træt af religioner og religiøse.........så træt så træt..........træt, trættere, mig............... man burde i det mindste, og snarest , opfinde en ny religion der kun har 1bud -lukket for tilgang. Tænk og tro selv.....begge dele med åbent sind og skepsis, herunder selvskepsis..........
hvad kunne den kaldes?

Klavs Hansen, Kjeld Jensen og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
Merethe Hansen

var i øvrigt ikke klar over, at han havde været sammen med så mange kvinder....jo nærmest datidens Hugh Hefner.....men før penicillin. Man skulle tro, at han havde fået rendt hornene af sig, men de syntes bare at vokse i Medina........

Islams tilblivelseshistorie forstås bedst i tre tempi:

I. Muhammed prædiker i Mekka imod afgudsdyrkelse, ofringer o.a. misbrug.

Han forfølges - og flygter til Medina.

Flugten - al Hejira - 622 er det afgørende punkt - fordi han ved denne flugt undgik Jesus' skæbne.

Jesus blev som bekendt henrettet - og kristendommen forblev underordnet kejsermagten.

II. I Medina starter han sin prædiken forfra - og udformer den som det, der kaldes Medinas forfatning.

https://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Medina

Tekst:

http://www.constitution.org/cons/medina/con_medina.htm

Den er udformet som en alliance, andre stammer kan slutte sig til ved at anerkende grundreglerne, bl. a. undladelse af indbyrdes hævntogter.

III. Ved hjælp af sine tilhængere danner han en ny hær. Til denne slutter sig de af hans tilhængere, der er forblevet i Mekka under det gamle regime.

De kaldes al Ansar - hjælperne.

Med denne nye tilslutning vinder han den nye konflikt - og sejrer i Mekka.

Fordi Islam er en åbentstående alliance, kan andre folkeslag slutte sig til. Det gør de, da mange ikke bryder sig om kristendommens magtkoncentration i Rom og Byzans.

Islam indeholder også en kritik af de kristne dogmer, bl. a. jomfrufødslen og nadveren, der er Jesu blod, og Treenigheden - der skal dække over modsigelsen i, at Jesus skal være af både guddommelig og menneskelig natur.

Islam undsiger dermed kejserens og pavens eneret til at fortolke religionen.

Islam anerkender kristne og jøder som "bogens folk" eller "traktatens folk", forudsat de overholder traktater og aftaler med muslimer.

Torben Andersen

@ Can
Der står intetsteds i mit indlæg at islam skulle være udbredt uden brug af magt, der var bestemt også en del sværd af skeden. Men der er særdeles stor forskel den samlede sum af uhyrligheder begået verden over af kristne og af muslimer, det er pointen, "Vi" har uden sammnligning verdensrekorden. Du konkluderer med ordet "vås" ang. mit indlæg. Bibliotekerne kunne være den første indgang til forbedre sin viden om disse forhold. Prøv det ;)

Merethe Hansen

kærlige kættere..............er hvad denne verden har brug for

Lejf Hermann Nicolajsen, Kurt Nielsen, Laurids Hedaa, Liliane Murray og Tor Thrysøe anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

At man er Muslim behøver ikke at betyde, at man ved hvad man taler eller skriver om.

Som jeg læser artiklen, er den en mærkelig sammenblanding af flere ugennemtænkte sætninger og uden den røde tråd, som giver sammenhængskraft.

Man får på fornemmelsen at der er en uskrevet agenda, som dog kan læses mellem linjerne.

Jørn Andersen

Ikke så sært at islam viger tilbage for reformarbejde , for der er mange lig i lasten og et af de største udgøres af deres profet og hans livsførelse.

Søren Ferling, ellen nielsen, Preben Haagensen, Britt Kristensen og Tor Thrysøe anbefalede denne kommentar
Merethe Hansen

måske navnet indie til den nye tro.....men okay....kommer sikkert til at hedde indieaner, og det er jo ikke helt ideelt.....

Merethe Hansen

et problem, er, at koranen pr definition er guds ord, mens biblen er evangelier. Det var i forvejen svært, at reformere kristne, men det bliver endnu sværere at reformere muslimer deraf. Og i øvrigt var og er der kristne retninger som nærmest læste og læser den som guds ord....
Religioner er hinsides reparationsmulighed nu så sluk dem..............de er jo farlige

Niels Erik Nielsen

Gert Romme: "Endelig syntes jeg, at man glemmer, at islam, - ligesom kristendommen, udelukkende er det, man fortolker den til. Og ud over de 2 hoved retninger indenfor islam, tolker enhver diktator den således, at den passer efter egne interesser - se blot på Saudi og Isis."

Præcis Gert Romme. Vi burde tage et kig på verdens lande med muslimsk majoritet før vi generaliserer vidt og bredt om hvordan oldgamle skriftsteder prædestinerer en bestemt styreform.

Indonesien er verdens største muslimske land. Et sekulært demokrati. Medlem af G-20. Indonesien har arbejdet sammen med vestlige nationer om at fange og retsforfølge militante islamister og Al-Quada grupper, som udførte bombeaktioner mod civile mål.

Tyrkiet er verdens 6. største muslimske land. Sekulært demokrati. Medlem af NATO. Medlem af G-20. Tyrkiet har på en række områder anlagt deres lovgivning efter europæiske forbilleder.

Begge nationer ligger milevidt fra Saudi Arabiens brutale regime, som pt halshugger anderledes tænkende på stribe, præcis ligesom ISIS. Det kan godt være Saudi Arabien og ISIS udøver deres magt i islams navn, fordi det er bekvemt med en guddommelig retfærdiggørelse af umenneskelige handlinger for egen magts og vindings skyld.

Men vi er ganske enkelt ikke for smarte, hvis vi køber den.

I stedet for at søge i ældgamle skriftsteder efter afklaring ville det være mere lige for at tage et kig på magthaverne, følge deres økonomiske og politiske interesser, se på hvad de får ud af at påkalde sig den ene eller den anden form for religion.

Touhami Bennour

Jeg har ikke læst hele artikel, den er for lang; jeg mener selv er arliklen god til dem der har vrangforstellinger og stohedsvanvid. " vi har aldrig faet begravet ham enegyltigt" Men Jesus fik man ham at "genopstår"efter tre dage?. Og den mythe om genopstandelse" er dyrket af de kristne som bevis på at kristendomen er som fønix der genopstår fra asken. Hvad angår de jomfru piger i Islam, kristendom har også jomfru myte" I Maria, der på trods at hun var jomfru fødte Jesus". I øvrigt Islam er udvandet I mange steder I Europa , siger vi med 80% I andre muslimske lande som Tunesien,Tyrkiet og Syrien med, siger vi 70 % og andre steder som marocco og algeriet er udvandet med 50 %, hvad angår de arabisk lande I Golfen er ikke set som Islams vogter af mange troende eller ikke troende muslimer, de mener de er USA´s vassaler. Så jeg tror artiklen er bare en storm I et glas vand.

Touhami Bennour

Undskyld men jeg har fået en åbenbaring, á propos jesus fødsel af jomfruMaria. Den kvindelig forfatter og forkemper Mona Altahawy mener at sex akten med kvinder skaber had til kvinder, hun siger de (mænd) de hader os,især efter de har fuldført sexakten. Jeg spørger, når de siger at Jesus er født af en jomfrukvinde er det ikke det samme at sige vi hade kvinder der gå I seng med mænd. Og hvad bliver tilbage af JUL, som er mindet til Jesus fødsel?

Asiya Andersen

Som ex-muslim er det rart, at læse et andet menneske,sætte ord alt det jeg selv endte med at tænke. Når sløret fjernes fra ens øjne, kan man se klart. Muhammed var en syg mand.

Johan Clausen, Dennis Iversen, ellen nielsen, Laurids Hedaa, Morten Pedersen, Jan Kauffmann, Ole Hilby, Jan Mogensen, Preben Haagensen, Fraus Dolus, Anders Hede, Britt Kristensen, Tor Thrysøe, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Touhami Bennour Blot en detalje; Jul er faktisk en fejring af mørkets afslutning og lysets genkomst; at så den romerske kirke fandt det formålstjenligt at koble en religiøs helligdag på en allerede eksisterende tradition,viser blot noget om præsternes snedighed.

Ole Hilby, Liliane Murray, Preben Haagensen og Frede Andressen anbefalede denne kommentar

Forfatteren er bestemt en meget modig mand - at blive uvenner med religiøse eller politiske eller ideologiske fantaster/fanatikere kan være en farlig ting.

Overtro ( nisser , trolde, hekse, alfer, mosekonen, den flyvende hollænder o s v) er til grin.

Men hvis overtroen deles af en større gruppe, så "forvandles" den pludselig til "en religion".

Deles denne religion(overtro) af rigtig mange mennesker, så er det pludselig en "respektabel religion". Og er der tilhængere i mange lande, så er det pludselig en "verdens religion".

Religioner , der prædiker medmenneskelighed , tolerance ,tilgivelse , tager afstand fra vold og undertrykkelse o s v , er vel OK - men fundamentalister ender alligevel altid med at blive en pestilens for omgivelserne.

Jørn Andersen

Den bog var god at få ud på dansk , var det ikke noget for Informations forlag ?

Lilli Wendt, Morten Pedersen, Ole Hilby, Preben Haagensen, Britt Kristensen og Jonathan Smith anbefalede denne kommentar
Merethe Hansen

Touhami Bennour
hej, jeg synes du har en vis pointe med genopståelsespunktet, men jeg tror, at forfatteren mener, at man er lige lovlig bundet op på Muhammed, og måske ikke reformerer deraf. Men ja, i de kristne skrifter genopstår Jesus, blot er forskellen vel, at Jesus gav anledning til blot evangelier, mens koranen pr definition er guds ord, og der er et problem deraf med så at reformere den, når Muhammed og hans liv ovenikøbet har så immens en status.
At sammenligne 70jomfuer etc. og Jomfru Maria m.m. virker måske en smule søgt, og jeg vil tro, at det havde noget at gøre med at være guds søn, a la Zeus, som også lavede sine stunt på jorden, men okay, Jeg er ikke selv kristen, så lige den må de kristne vel egentlig selv svare på......

Merethe Hansen

Hvad er egentlig pendanten til blasfemi når ikkereligiøse får riven i religiøse skrifter....
Har man egentlig nogen beskyttelse den vej, ligesom de religiøse har i lovgivningen.
Når religiøse slås med sig selv og andre....evigt altid.....synes de ikke at betænke, hvor meget dette berører de ikkereligiøse...........Men det er jo også bare ikkereligiøse.....

Henning Nielsen

Han skriver, hvad jeg tænker. De Mohammed-drenge Jeg har undervist, har haft samme opførsel, som profeten. Og det er og bliver barnligt og ynkeligt. De tror i ramme alvor på ukrænkeligheden og deres medfødte ret til at gøre, som skrevet står i koranen.
Jeg spurgte en dag, om Mohammed var fejlfri før han blev profet, hvilket jeg jo mente var en ulogisk slutning, så jeg kølede med, at han nok havde taget sig en spiller i ny og næ. For sagde den ene til den anden, hvor blev de drenge sure. I flere lande var jeg nok død, hvis jeg havde sagt det dér.
De mangler en del revolutioner i den arabiske verden endnu, før de er færdige med det her projekt. Lige nu er de i gang med inkvisitionstiden, så følger reformationsfejden, så kommer demokratiseringen og så ligestillingen og kønsligestillingen osv.
De har sgu ikke meget valg i mine øjne.

ellen nielsen, Jan Mogensen, Jørn Andersen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Torben Andersen:
"Det er en klippefast historisk kendsgerning at vestens religion, kristendommen, er den af verdens religioner" etc.
Hvis sagen er så klar er det vel nemt for dig at henvise til kilden for denne viden?

Hvorom alting er , det ændrer ikke på indlægets validitet eller det berørte problems relevans.

Torben Andersen:
"Det er en klippefast historisk kendsgerning at vestens religion, kristendommen, er den af verdens religioner" etc.
Hvis sagen er så klar er det vel nemt for dig at henvise til kilden for denne viden?

Hvorom alting er , det ændrer ikke på indlægets validitet eller det berørte problems relevans.

Om igen: Jesus Kristus er forbillede for millioner af kristne, men også for fanatikere, terrorister og diktatorer som har myrdet de såkaldte kættere, ført berigelseskrige og udryddet hele folkeslag gennem 1700 år. Det bemærkelsesværdige er at Jesus Kristus ikke selv fremstilles som havende personlighedsforstyrrelser af nogen art. Forskerne er målløse.

Nu kører der så naturligt nok på information en masse "whataboutism" - altså, det kan godt være det ikke er så godt, men hvad så med Kristendommen i år 1500, hva?!

Det mest tankevækkende er jo at denne artikel så religionskritisk den måtte være adskiller sig fra religionskritiske artikler vendt mod andre religioner - manden der har skrevet den er i fremover i en eller anden form for livsfare. Det må selv de mest hardcore forsvarer af den udgave der praktiseres af alt for mange også erkende. Det var derfor Theo van Gogh blev myrdet efter at have viderebragt Hirsi Allis erfaringer, det var derfor verden brød i brand pga nogle tegninger. Derfor Rushdie har levet med en fatwa over sig i årtier.

Det er og bliver det som alle disse "forsvarer" må erkende. At så længe det er så hyperfarligt, selv for en muligvis frafalden muslim, at udtrykke hård religionskritik, så har vi et frygtelig stort problem, som illustrerer hele artiklens grundsubstans på bedste vis.

Men jeg ved godt at der blandt mange af Informations læsere er et udbredt ønske om at forsvare hvad som helst, når det kommer til en bestemt religion. Derfor skal bladet også have ros og respekt for i det hele taget at bringe artiklen. Det er noget mere modigt på alle fronter endnu en kapitalismekritik, som kan få nok så mange "likes" og positive kommentarer, men som taler blandt sine menige.

Det her er noget man godt kunne ønske sig mere af.

Johan Clausen, Kurt Nielsen, Dennis Iversen, Thomas winther, ellen nielsen, Laurids Hedaa, Morten Pedersen, Jan Mogensen, Preben Haagensen, Britt Kristensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Anders Hede, det er altså ikke Islam, men dens udøvere, folk har sympati for. Islam bruges til gengæld ofte til at ramme disse udøvere med - ligesom jøder også ofte rammes på deres religiøse skikke. Majoriteter har ofte svært ved at styre sig.

Touhami Bennour

Henning Nielsen, Jeg tror jeg har allerede de første år jeg kom til Danmark, måske vidste jeg det I Frankrig før, at Nye begivenhaver kommer til danmark meget sent I hvertfald 20år senere. Sige mig hvornår Voltaire, Rimbaud, Sartre og mere, er først gang oversat til dansk, Du vil fra den europeisk historie konkludere det skal ske dit eller dat først for at de arabiske lande opnår demokrati. Demokrati er å vej. det har været Den arabiske forår og derfra man burde bygge en plan eller scenarie og ikke spiller bedrevidende for det er falsk. Den arabiske verden har aldrig haft det bedre end nu for at foretager det kvantespring til democrati. Det den skate er un opstand, først I Tunesíen, det gik meget godt her og fortsætter, du spørge (den Tunesiske forening I Danmark) der du kan få oplysninger, du behøver ikke vente 20 år. I libyen gik det svært, det var noget komplot som det libyske leder var ikke opmærksom på, Marocco har foretaget reformer I den retning, og den regering som blev valgt der, er stadig I arbejdet I Marocco. Algeriet støtter fulstændig revolution, men de har nogle problemer, kun os kender det . I Syrien det kunne gå bedre end libyen men Putin har blandet sig, det har jeg sagt mange gange, men som altid tror mange dansker at de ved bedre, Nu de kan se hvad Putin laver, og stopper ikke før han har opnået Stor magt Status ligesom USA. I Egypten det er heller ikke slut med revolutionen, det fortsætter, tænk at det tog 100 år for Europa at implementere demokratiet(fra 1789 til 1870). Det sker ikke noget her I Danmark men I frankrig, USA er der tit nogen der holder tale på Universitet I USA om det emne. Jeg kan fortsætte og sige at det arabiske forår også har nået Saudi arabien,der har kongen købt folket med 125 milliarder dollars for ikke at rejser sig mod styret der.

Henrik Plaschke

Måske kunne det være af interesse for nogle af Informations mange islamkritiske læsere – og for andre interesserede – at stifte bekendtskab med den tyrkiske liberale muslim Mustafa Akyol, der bl.a. har forfattet Islam without Extremes. A Muslim Case for Liberty, 2011.

En række af hans kritisk reflekterende artikler fra New York Times - f.eks. kommentarer til diskussion om en mulig reformation af islam, til spørgsmålet om homoseksualitet og bøsser i islam, til blasfemidiskussionen, til tolerance m.m.m. kan findes på hans hjemmeside:

http://www.mustafaakyol.org/

Touhami Bennour

Merethe Hansen, Hvad står I Koran om genopstandelse. Jeg er ikke troende, men derfor jeg er interesseret at finde I Coran noget som er ikke hellig. Da Mohammed døde folk troede ikke på den, men så kom den ny kalif Boubakir og sagde til mængden "Mohammed er et menneske, han er født og han skal dø. Så jeg kan ikke se at noget sådan existerer I Coran. å vidt jeg ved er kun Gud som er udødelig I Coran, Med mindre du ved noget andet
Om Jomfruer, at få lovet 70 jomfruer er ikke helligt, det er normalsexualitet. De 70 jomfruer er ikke mere jomfruer efter de har gået I seng med mænd. Men den jomfru i kristendom er et helligt symbol(model) derfor den tidligere kristendom har krævet´cølibat for præster og for nonner. Den fruelighed er et symbol som har dens værdi I sig selv og ikke en sex akt. Jeg mener de unge som tror på det løfte forventer sex akt med de piger og så sagen er færdigt, det har ikke konskvenser for kvinden som sådan, men I det tilfælde af symbolikken har den jomfruelighed konsekvens for kvinden generelt og dårlig konsekvens. OK alt dette er væk, det finds ikke mere, jeg tror ikke der findes cølibat blandt præster i hverfald i vesten(andre steder ved jeg ikke)idag. Folk tager heller ikke Jul alvorligt idag men alligevel det er et problem, medmindre tror man at mennesker er ligesom børn.

Touhami Bennour

Vi skal først have demokrati og bygge de institutionner de er nødvendige, hvilke institutionner? Ny politi korps, til at ordne lov overtræder, ny retsvæsen og domstole, for ikke at tale om alle embedsmænd som også skal fornyes og skabes, og meget andet, folk også skal se hvad er demokrati og skal få de ud af det. At kræve at løse Bøsse og lesbiske problematikken nu , tror du måske du er en ny profet for kun profeter der kan handle med trylle kunst.Der skal tid til,i 1849 ingen vidste noget om bøsser i Danmark. det er først nu dansker ved hvad en bøsse er for noget, folk i de muslimske lande tror det er noget med opdragelse at gøre.

Torben Andersen:
"Men der er særdeles stor forskel den samlede sum af uhyrligheder begået verden over af kristne og af muslimer, det er pointen, "Vi" har uden sammnligning verdensrekorden. Du konkluderer med ordet "vås" ang. mit indlæg. Bibliotekerne kunne være den første indgang til forbedre sin viden om disse forhold. Prøv det ;)"

Drop bare det "vi" - jeg er ateist og uagtet jeg lever i et land, hvor flertallet er kristne eller kulturkristne, så gør det ikke mig til det samme.
Du angiver i øvrigt ingen kilder, men udtaler dig så skråsikkert, at det er til at falde bagover i forbløffelse af. Tag bare kilderne til korstogene - på hver side angives der forskellige tal ved de forskellige begivenheder. Hvem skal man så tro af parterne? Og hvilket tal skal bruges i akkumuleringen i dit totale regnestykke?
Hvordan opgør vi følgerne af slaveriet? Tegner vi det ensidigt som kristent i vest og muslimsk i øst? Hvordan tæller man, hvem der tog flest slaver? Egne interne opgørelser eller historikeres efterfølgende skøn?
Min mening - og derfor jeg siger VÅS til dig: totalt latterligt og fuldstændigt uden mening at opgøre de "totale tabstal", som hver side har på samvittigheden og derefter relativere og konkludere, at den mest grusomme sides nuværende befolkninger ikke må rette kritik af den anden side. Desuden giver det i øvrigt ingen mening at tale om en bipolar opfattelse af kristne mod muslimer, da begge hovedreligioner har så mange retninger og indbyrdes stridigheder - og hvor skal de interne dræbte tælles med?

Lejf Hermann Nicolajsen, Søren Ferling, Morten Pedersen, Jan Kauffmann, Merethe Hansen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar

Og tak for tippet om biblioteker - jeg benytter allerede KU's ganske udmærkede bibliotek med adgang til forskningsartikler fra hele verden.
Du er velkommen til at smække dine samlede Refworks artikelsamling op herinde, så vil jeg med glæde kigge på dine kilder.

Liliane Murray

@Jørgen M. Mollerup,

Nu ved jeg ikke om du har læst bogen på tysk, men mon ikke et forlag i Tyskland også vil kræve en vis standard af tysk, før de vil udgive en bog. Hvis en forfatter skriver dårligt på et sprog så ville proceduren vel være, at han skriver det på det sprog han skriver bedst på, hvorefter det oversættes professionelt.
Men han har boet i 20 år i Tyskland, næsten halvdelen af sit liv, og er ankommet som forholdsvis unge mand, så mon ikke han taler et udemærket tysk. Det følger da ikke at man kun kan skrive simplificeret, hvis man skriver noget på et andet sprog end sit modersmål.
Jeg skriver da langt bedre på engelsk end jeg gør på dansk, simpelthen fordi mit engelske ordforråd er større, end mit danske.

Merethe Hansen

Touhami Bennour
jamen jeg medgav dig jo bare din pointe: du koblede kritikken i artiklen, vedrørende Muhammed ikke er blevet begravet, sammen med genopstandelsesmyten i biblen, og jeg kunne egentlig godt se noget i din pointe, hvis kristendom skal ind i billedet. Jeg ved godt, at der ikke er nogen genopstandelsesmyte i koranen...
Som kærlig kætter og herlig hedning og er jeg så nu dog blevet en kende i tvivl om, hvad den kristne myte præcist går ud på....eller hvordan det skal opfattes....men det må jeg lige læse op på...

Liliane Murray

"kærlig kætter og herlig hedning" det burde stå på dit visitkort hvis du har et sådant, den er pragtfuld.

Sider