Læsetid: 14 min.

Forvandlingen

For 50 år siden ændrede indvandringen svenskernes billede af sig selv. Nu sker det igen
Hvilket land er vi? spørger svenske debattører, efter at Sverige fik ny asylaftale, som den politiske elite ganske vist ikke selv tror vil begrænse flygtningestrømmen, men som ikke desto mindre forsøger på det. Og nok tør man nu tale om antal, men hverken rød eller blå blok anfægter den multikulturalistiske ideologi. Den har trods Sverigedemokraternas fremgang endnu det bedste tag i den svenske folkesjæl

Hvilket land er vi? spørger svenske debattører, efter at Sverige fik ny asylaftale, som den politiske elite ganske vist ikke selv tror vil begrænse flygtningestrømmen, men som ikke desto mindre forsøger på det. Og nok tør man nu tale om antal, men hverken rød eller blå blok anfægter den multikulturalistiske ideologi. Den har trods Sverigedemokraternas fremgang endnu det bedste tag i den svenske folkesjæl

Peter Hove Olesen

31. oktober 2015

Stockholm, marts 2011: Den svenske statsminister og formand for partiet Moderaterne, Frederik Reinfeldt, tøvede ikke med at kalde aftalen historisk. Den ulastelige dybblå habit og slipset med diskrete skrå striber passede til dagens alvor, som han stod til der til pressemødet flankeret af ministre og ledere fra de andre partier i den borgerlige alliance samt Miljöpartiets frontfigurer – skalpen i Reinfeldts bælte.

For med den nye aftale om en mere human og liberal flygtninge- og indvandringspolitik havde Reinfeldt sikret sig Miljöpartiets støtte i Riksdagen. Men det var naturligvis ikke det, der var historisk, forstod man på statsministeren. Sverige stod ved en korsvej, og man havde valgt side.

Et unikt valg, der måske ikke var så overraskende i svensk sammenhæng, men som blev truffet, mens den højrepopulistiske bølge slog hårdt mod anstændighedens skrog rundtom i Europa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christer Henricson
Christer Henricson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er egentlig lidt forbavset over, hvor Information har denne artikel fra, og hvor lidt kritisk bladet har været. For der findes formentlig visse sandheder i denne artikel, men der findes til gengæld også en hel del ting, der er direkte usande. Og det er desværre de usande, som artiklen gør sine konklusioner på. F.eks.:

- "For 50 år siden ændrede indvandringen svenskernes billede af sig selv. Nu sker det igen". Sverige har ikke blot været et udpræget indvandreland i 50 år, for det har det faktisk været i mere end 180 år - og i udstrakt grad endda.

- Det var ikke blot ved sidste valg, at Moderaterne tabte valget, og det var i øvrigt hele Alliancen mellem 4 borgerlige partier, der tabte. For allerede et par måneder efter forrige valg stod det klart, at Alliancen som Moderaterne var en del af, ville tabe det kommende valg til især Socialdemokratiet. På dette tidspunkt var flygtningestrømmen ikke stor, og det var alle eksemplerne på, at private skoler og lignende plyndre kommunerne, og derefter gik konkurs, som man direkte tabte på. Og meningsmåling efter meningsmåling i årene derefter cementerede, at Alliancen havde tabt.

- derfor var det heller ikke overraskende, at Socialdemokratiet og Stefan Löfven vandt det sidste valg, for det var jo for længst forudset i meningsmålingerne flere år forud. Og heller ikke her var det flygtningeproblemet, der gjorde udslaget, det var emnet om hvem, der kan skabe arbejdspladser.

- Og aftalen fra forrige fredag, hvor Löfven-regeringen indgik en ny aftale om asylpolitikken med de borgerligere partier på baggrund af prognosen om mellem 140.000 og 190.000 flygtninge i år, var egentlig heller ikke et flygtningeproblem, det skyldes et kapacitetsproblem. Og regningen på op til 70 mia. SEK i 2017 er i øvrigt heller ikke noget debatemne. For aftalen mellem partierne lader den nuværende aftale køre i hele 2016, og den nye aftale træder ført i gang i 2017. I øvrigt heller ikke beløbet på 70 mia. SEK for 2017 noget debatemne, for Sveriges BNP var i 2014 på 3.918 mia. SEK, og her fylder sølle 70 mia. SEK til flygtningeområdet ikke meget, og desuden giver det reelle arbejdspladser. Denne flygtningeaftaler mellem partierne skyldes simpelt hen, at Sverige næsten har udtømt sin kapacitet på en række områder som f.eks. reelle boliger, helbredsundersøgelser, undervisning og ikke mindst myndighedernes behandling af asylsager.

Og man kan faktisk forsætte med at kommentere denne artikel på samme måde.

Claus E. Petersen

@Gert Romme

Jeg er ikke helt sikker på om du blot kritiserer artiklen, eller propagerer for et politisk synspunkt.
Du skriver bl.a. "...for Sveriges BNP var i 2014 på 3.918 mia. SEK, og her fylder sølle 70 mia. SEK til flygtningeområdet ikke meget..", men hvis Sverige havde brugt 1000 mia. på flygtninge havde deres BNP jo blot vokset tilsvarende til 4850 mia..
Det er vist under et år siden at Frankrig indregnede omsætningen hos prostituerede i deres BNP, blot for at sminke tallene.
Det er derfor at jeg, og flere andre, anser GNP for at være mere retvisende, da det ikke i samme grad er påvirket af politiske initiativer og projekter.
Hvor BNP afspejler "omsætning", så afspejler GNP i højere grad indtægt i en nationalstat.

Emil Eiberg-Jensen

Hvis indvandringen fra Mellemøsten til Sverige fortsætter,
bør Sveriges regering måske snart søge om optagelse i Den Arabiske Liga..?

Og i den forbindelse omdøbe Malmø til New Bagdad?

Læserne, politikere og journalister,
burde også forestille hvor meget infrastruktur og genopbyggelse,
som Sveriges nuværende indenrigspolitiske krise budget 70 milliarder kroner,
kunne skabe i Syrien og nabolande..?

Det samme gælder også for de nuværende indenrigspolitiske krise budgetter i Tyskland og resten af Europa...

Se den Arabiske liga:
http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Mellem%C3%B8sten/Melle...

Se Malmø:
https://da.wikipedia.org/wiki/Malm%C3%B8

Claus E. Petersen

@Emil Eiberg-Jensen

Selv om dit skriv er satire, så er virkeligheden måske ikke så langt væk alligevel.
Malmø har ikke kunnet forsørge sig selv i årevis, på trods af broen til København, og alle de mange arbejdspladser der burde følge.
Malmø er også den Svenske storby by der har været den første hvor etnisk Svenske indbyggere udgør en andel under 50%.

Det kunne være interessant at få en uddybende historisk indsigt om en politiker som Palme er den hovedskyldige for nutidens svenske demografiske indvandrings katastrofe

jens peter hansen

Sverige har ikke blot været et udpræget indvandreland i 50 år, for det har det faktisk været i mere end 180 år - og i udstrakt grad endda.
Nå har det det. Fra omkring 1850 til 1930 udvandrede 1,3 mio. svenskere. De fleste til USA. Sverige havde et udvandringsoverskud helt til slutningen af 2. verdenskrig. Efter krigen kom mange især finner, men også nordmænd og danskere til Sverige for at arbejde. Jo Sverige har været et indvandringsland i omkring 70 år men ikke mere!!

Claus E. Petersen

@jens peter hansen

Det artiklen understreger at det først var fra 1965 at Sverige med Oluf Palme foretog hvad der vel næsten kan kaldes et paradigme skift.
Hvor det førhen var helt forventeligt at udlændinge der bosatte sig i Sverige også lod sig assimilere, blev det nu både legitimt og understøttet af staten at de bibeholdt egne sæder og skikke.
Noget som Sverige har haft stor spas af siden, særligt indenfor de sidste 5-10 år hvor hærværk, skoleafbrændinger, voldtægter, vold, drab og skyderier er taget til i helt uhørt omfang.