Baggrund
Læsetid: 2 min.

Med himlen som overligger

Det gælder om at komme ud og op, når efterårskulden begynder at nive i næseborene. Vi guider til otte vidt forskellige steder i Danmark, hvor man kan komme op i højden
Det gælder om at komme ud og op, når efterårskulden begynder at nive i næseborene. Vi guider til otte vidt forskellige steder i Danmark, hvor man kan komme op i højden

iBureauet/Mia Mottelson

Moderne Tider
30. oktober 2015

Bjerget i Viborg

Klatring Hvis ret skal være ret, står det lidt sløjt til med fjeldbeholdningen i Danmark. Klatreglæden, til gengæld, synes at være opadgående. På Idrætshøjskolen i Viborg har man taget sagen i egen hånd og bygget et 60 meter langt naturtro klippelandskab, der med garanti kan udfordre både nybegyndere og erfarne højdejunkies. Mærk adrenalinen pumpe, når du slipper grebet og rapeller 14 meter ned.

viborgklatreklub.dk

Højdepunkt

Udsigt Frederik VII og Grevinde Danners besøg på Bornholm i 1851 skulle ikke gå i glemmebogen. På øens højeste punkt Rytterknægten midt i skoven opførte man derfor granittårnet Kongemindet 162 meter over havets overflade tegnet af den kendte arkitekt Gottlieb Bindesbøll. Jerntårnet, der efterfølgende blev tilføjet på toppen, er i dag et fremragende sted til ornitologiske observationer.

Spænd selen

Bouldering På Refshaleøen i København ligger det lækre klatrekompleks Blocs and Walls. Her kan man svede igennem på de 2.000 m2 klatrevæg i den gigantiske hal, hvor der er højt til loftet og plads til store armbevægelser. Det gælder om at have et fast greb, hvad enten man begiver sig ud på en af de mange klatreruter eller kaster sig ud i bouldering, hvor man klatrer uden reb og sele.

blocs-walls.dk

Dødens klint

Vandring Stevns Klint er mere end en pittoresk vandretur. Sidste år blev klinten føjet til UNESCO’s verdensarvsliste, for mellem kalk og kridt gemmer sig et ultratyndt lag sjældent fiskeler, der fortæller om dinosaurernes storhed og fald. Faktisk er det et af de steder i verden, hvor man bedst kan bevidne sporene fra dengang for 66 mio. år siden, hvor en asteroide ramte Jorden og udryddede halvdelen af planetens dyrearter. Færdsel på eget ansvar!

kalklandet.dk

Mellem trætoppene

Klatreskov Midt mellem arkitektfirmaer og voksende højhuse i Carlsbergbyen ligger en grøn oase. Klatreskoven er en svævende forhindringsbane spændt ud mellem træerne i den lille park, og her skal man holde tungen lige i munden, når biler, skraldespande, ølkasser og indkøbsvogne dukker op som forhindringer på den urbane klatretur. God træning af balanceevne og koordination for alle aldre.

klatreskoven.dk

Tættere på stjernehimlen

Rundetårn Det kan også lade sig gøre at komme op i højderne uden at bevæge sig ud i naturen. For københavnerne, eller dem der er på besøg i byen, eksempelvis via rundetårns ikoniske sneglegang, der leder op til et smukt gammelt observatorium allerøverst. I de mørke måneder frem mod jul rettes stjernekikkerten mod himmellegemerne Albireo, Plejaderne og Månen, når der hver tirsdag og onsdag aften er åbent for besøgende i tårnet.

rundetaarn.dk

Istidens aftryk

Bakker 1.600 hektar bugtende grøn natur med en 31 meter dyb sø, lyngklædte vidder og stejle skrænter. Det er ikke for ingenting, Hald Sø og omegn kaldes smørklatten i Danmarks istidsgeologi. Efter en tur i Dollerup Bakkers smukke kuperede landskab kan man nyde et rustikt måltid på Niels Bugges Kro, der ligger lige i nærheden.

Slip jordforbindelsen

Paragliding Vil man for alvor trodse tyngdekraften og begive sig op i de højere luftlag, kan man tage til Midtjyllands drageflyverklub. Her kan man sammen med klubbens garvede tandempiloter stige til vejrs i en drageflyver eller paraglider og opleve suget i maven, når luften tager fat under vingerne, og det danske efterårslandskab gradvist bliver til små gule og orange prikker nedenunder.
drageflyvning.dk

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her