Læsetid: 3 min.

Med historien som destination

At rejse ud i verden er også en rejse ind i verdenshistoriens store begivenheder for forfatter Morten Lassen. Først da han stod foran præsidentpaladset La Moneda i Santiago, kunne han sætte sidste punktum i sin nye bog om kuppet i Chile i 1973
Da Morten Lassen arbejdede som lektor i dansk ved universitetet i Estland, fik han har hang til østeuropæisk tristesse, uendelige birkeskove og roen på landet. Foto: Ditte Valente

Da Morten Lassen arbejdede som lektor i dansk ved universitetet i Estland, fik han har hang til østeuropæisk tristesse, uendelige birkeskove og roen på landet. Foto: Ditte Valente

30. oktober 2015

»Det er godt nok længe siden, jeg har slappet af på en græsk ø.

De fleste rejser, jeg har været på de seneste år, har været forbundet med mit arbejde eller en faglig interesse,« fortæller forfatter og lektor Morten Lassen.

Den faglige nysgerrighed er altid med, når han rejser ud i verden – også da han tog til Chile for at lave research til Kuppet i Chile – og den danske venstrefløj, der udkom midt i september. Bogen beskriver omstændighederne ved militærkuppet mod Salvador Allende og de ideologiske diskussioner, det satte i gang på den danske venstrefløj i 1970’erne.

»Jeg har desværre kun været i Chile en enkelt gang, og det var i forbindelse med research til bogen, så der gik en hel del tid med at interviewe folk i Santiago, fotografere politisk graffiti og besøge museer og mindesmærker. Men Chile har på mange måder det hele: Der er ørken i nord og pingviner i syd, vinmarker og slalompister, Andesbjerge og ikke mindst de kilometerlange strande,« fortæller Morten Lassen, der forbinder havet med følelsen af frihed.

Jeg føler mig fri

I bølgen blå

»Jeg har altid følt, at skuldrene falder helt ned, når jeg er i nærheden af vand, uanset om det er om bord på en båd eller på ryggen i bølgerne,« siger Morten Lassen. Trygheden ved havet stammer fra barndommen, hvor han ofte var på bådture med familien, og i de senere år er sejlglæden blevet holdt ved lige med en uges sommersejltur med et par venner.

»På båden nyder jeg den meditative tilstand, hvor tankerne flyder frit i det store rum mellem himmel og hav, og så er der stor frihed i, at man ikke skal andet end at sejle en båd. Det er enormt frisættende, at det er vinden og vejret, der sætter retningen.«

Jeg har ændret mig af

Berlins rensende syrebad

Under sin studietid tog Morten Lassen på et udvekslingsophold i Berlin, og oplevelsen af at bo og leve i et fremmed land var med til skubbe ham ud af de vante rytmer og give ham et mere nuanceret syn på verden.

»Oplevelsen med at rejse ud og kunne begå sig på et fremmedsprog vil få de fleste til at vokse,« forklarer han og fortsætter: »Men Berlin og de mennesker, jeg mødte dér, blev et syrebad, som tog livet af nogle tunge vaner og forestillinger. Tak for det, Berlin!«

Jeg forelskede mig i

Estlands ydmyge tristesse

Berlins pulserende byliv står i skarp kontrast til Baltikums stille natur, men ikke desto mindre har Morten Lassen forelsket sig i Estland. For ti år siden arbejdede han som lektor i dansk ved Tartu Universitet i Estland, og landet og dets mennesker viste sig at passe godt til hans temperament.

»De uendelige birkeskove, roen på landet og ydmygheden i befolkningen passede perfekt til min måske lidt upassende hang til østeuropæisk tristesse. Estland er naturligvis meget andet end bare dét, men visse vaneforestillinger kan være svære at slippe.«

»Jeg boede i et lille træhus og midt i huset stod en kæmpe ovn, der slet ikke kunne følge med vintertemperaturen uden for på minus 36 grader. Heldigvis var der også en sauna i kælderen, så man kunne få varmen i den estiske kulde.«

Jeg længes efter

Barndommens norske somre

Primitive leveforhold er dog ikke noget, der skræmmer Morten Lassen, som fra barnsben har brugt somrene på hytteferie i Norge.

»Min far er nordmand, og de første sytten somre af mit liv tilbragte vi i en hytte på Sørlandet med udsigt over skærgården,« fortæller Morten Lassen.

Som de fleste barndomsminder er de norske skærgårdsoplevelser i hans erindring pakket ind i et blødt skær af nostalgi.

»Lyden af mågeskrig sender mig stadig tilbage til barndommens smultronställe.« Det er og bliver dog Morten Lassens store historiske interesse, der som voksen driver ham ud på rejser. Ved at opsøge steder, der har spillet en central rolle i historiske begivenheder, bliver historien håndgribelig for ham.

»Efter at have skrevet tre-fire år om kuppet i Chile den 11. september 1973 og om Allendes selvmord i det brændende præsidentpalads La Moneda, fik jeg faktisk ikke ro i sindet, før jeg vitterlig stod der selv, dér foran paladset. Det gør virkelig en forskel at være lige der, hvor tingene skete, om det så er ved Waterloo, i Sachsenhausen eller på Omaha Beach.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu